自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女而家2歲,打算係9月尾去台灣探親。佢已有特區護照和無相既身份証..

咁我想知道咁可唔可以去到當地機場做落地簽証呢?

我聽人講話如果去14日以下,可以做落地簽証,如果14日以上就要去金鐘做台証,是否真的?

琥珀宮

你可以上佢地呢個網頁睇下,我剛剛一家大細辦完台證,上中華旅行社金鐘辦最好,另可在香港機場辦,亦可以在台灣做落地証,但我覺得都係上力寶辦證最穩陣,豈碼有咩唔妥即時知,又可以即時拎走個台證。係台灣果邊辦落地簽證好多人,上力寶點零人流會少d,佢地午膳時間照開。

我都係入以下呢個網頁,入左資料,再去力寶做證,只要帶小朋友特區護照及身份證,亦唔需要網上登記號碼,佢地本身內部已有你已登記既紀錄。只要上到去排5號窗,交以上我講既文件就得勒。

https://nas.immigration.gov.tw/nasf/ctlr?PRO=PRO_Task01Application

原帖由 傻Y頭 於 09-7-20 01:44 發表
我個女而家2歲,打算係9月尾去台灣探親。佢已有特區護照和無相既身份証..

咁我想知道咁可唔可以去到當地機場做落地簽証呢?

我聽人講話如果去14日以下,可以做落地簽証,如果14日以上就要去金鐘做台証,是否真的? ...

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔駛咁麻煩,上網登記就ok

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 玉桂貓 於 09-7-20 01:59 發表
上網登記左,再去機場搞。

不過要留意, 有時如果早機去, 太早機場counter未開.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

只要你係香港出世,
係網上申請台證就已經ok,
之後去機埸中華旅行社比身份證及錢就ok,
就算未開, 去到台灣做落地簽證都得.

首頁

尾頁

跳至