論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

團體僱主組「家.傭同行」
齊撐家傭應受善待
2009年07月20日
(4人)瀏覽人次:1,200 回應:0 轉寄朋友 文章回應
【本報訊】僱主及志願組織齊撐家傭,自發組成支援傭工團體「家.傭同行」,昨日發表「外傭不當奴-香港人善待外傭聯署宣言」,要求立法保障外籍家傭最低工資。由於政府指難以計算外傭的工時,但該會強調外傭是僱員即應受到保障。
「家.傭同行」由香港基督徒學會、香港天主教正義和平委員會及紫藤等六個志願團體組織,香港天主教正義和平委員會幹事葉寶琳指出,該組織宣揚「外傭不等於工人,而是家庭一分子」的訊息,要求政府趕快立法保障「 24小時候命」家傭的最低工資,「政府話外傭時薪好難計,但只要係僱員,唔理咩職業都應受保障。」

勿再視如奴隸
外傭僱主李恩珠指港人心態是「畀家傭少少錢,就可以叫佢做好多嘢」,認為應平等對待外傭,肯定他們對家庭的付出,不要再視之如奴隸。
由菲律賓來港做家傭 11年的 Nady指,不少朋友都受到僱主無理對待,「有個朋友每月只有 2,400元人工,在僱主家中打電話又要先付一百元,一個星期只得半日假,連星期日假期也要帶小朋友去興趣班。」

阿Doris Lee, 唔該你去問下張建宗, 呢d只係極少數嘅極端個案咋, 同虐兒, 虐老, 強姦癱瘓的被照顧者, 落經血嗰d一樣之嘛~

仲有, 外傭受最低工資保障多年, 唔該唔好混淆視聽!

起碼, 你講嘅野, 我一樣都冇做, 但, 你不代表我!

請勿受人利用!

珍珠宮

yes. 佢都唔知頭唔知路, 就出來幫工人.

原帖由 ellawyc 於 09-7-20 10:45 發表
齊撐家傭應受善待
2009年07月20日
【本報訊】僱主及志願組織齊撐家傭,自發組成支援傭工團體「家.傭同行」,昨日發表「外傭不當奴-香港人善待外傭聯
你講嘅野, 我一樣都冇做, 但, 你不代表我!

...

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 ellawyc 於 09-7-20 10:45 發表
齊撐家傭應受善待
2009年07月20日
【本報訊】僱主及志願組織齊撐家傭,自發組成支援傭工團體「家.傭同行」,昨日發表「外傭不當奴-香港人善待外傭聯 ...

AGREE
你講嘅野, 我一樣都冇做, 但, 你不代表我!

子爵府

該組織宣揚「外傭不等於工人,而是家庭一分子」

人同人相處是相向的
請問「家.傭同行」教了外傭什麼去成為HK家庭一分子,M血煲湯炒菜、漂白水開奶、餵小朋友食暈浪丸、性擾騷小朋友、嚴重暴力、……;大家只看見無止境的索取$$$
Doris Lee你所講嘅,我從來都無!

「家.傭同行」同Doris Lee,你不代表我

男爵府

我自問好善待我之前3個工人........但又有邊個會善待我哋僱主同小主人呢????

別墅

絕對同意!你不代表我!
亂咁幫人,自以為天使!人地當你傻仔炸!你做天使還做天使!!!唔好係度扮代表!
香港人就係衰比人睇!個個外人真係當呢度係迪士尼樂園咁!學o下祖國、台灣、日本、新加坡啦!
我唔做傻仔啦!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你還你、我還我,唔該唔好代表埋我呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

民房

只把個別例子攞出來大造文章, 放大, 為何又不把經血, 斬人case?!:;pppp:

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

「有個朋友每月只有 2,400元人工,....,一個星期只得半日假,....」

以上的行為根本就已經係犯法, 使鬼佢爭取. 做乜唔叫佢地去報警呢:tongue: :tongue:

男爵府

原帖由 bbfish1992 於 09-7-20 11:23 發表
該組織宣揚「外傭不等於工人,而是家庭一分子」

人同人相處是相向的
請問「家.傭同行」教了外傭什麼去成為HK家庭一分子,M血煲湯炒菜、漂白水開奶、餵小朋友食暈浪丸、性擾騷小朋友、嚴重暴力、……;大家只看見無止境的索 ...

同意!
自問對工人唔錯,但佢又點對我的小朋友呢?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1639552

你講嘅野、我一樣都冇做、但、你不代表我!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我唔覺得e+俾三千幾, 有得食有得住好難為佢地喎!
我自問對個工人好好, 大家關係都好好
但係如果立咗法最低工資有佢地份, 我怕佢地仲慘~~ 好多都會失業!
起碼我地養唔起兩個工人, 一個照顧老人家, 一個湊仔先啦! 再講, 工時嗰度乘上去, 我怕要過萬先掂喎! 不如我自己唔做湊仔啦!

嗰d人係咪傻架?!?!

大宅

好媽媽勳章

YES! YES!你不代表我

伯爵府

醒目開學勳章

「外傭不等於工人,而是家庭一分子」
乜有老細會當打工仔係家庭一分子??我自問見識少未遇過囉。。。

男爵府

畀面勳章

Totally agree. 不能代表我

別墅

我從來都唔會當家傭係家中一份子, 因為佢只係來我屋企打工, 我仲要出糧比佢, 如果佢覺得僱主虐待佢, 佢大可以resign唔做即走, 無人會留佢!

唔好再為呢班貪錢傭工強出頭, 我聽到都好火滾, 咁邊個為有死傷嘅傭主家庭出頭呀!

珍珠宮

請問HK企業的老闆, 有冇當HK既員工係家人?? 有冇OT 補水呀??

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

須然我個工人好好, 但現有法例已可以好好保障佢地有凸, 所以你亦不能代表我, 強出頭,食蕉啦:;pppp:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

由菲律賓來港做家傭 11年的 Nady指,不少朋友都受到僱主無理對待,「有個朋友每月只有 2,400元人工,在僱主家中打電話又要先付一百元,一個星期只得半日假,連星期日假期也要帶小朋友去興趣班。」

你咪叫你朋友告個僱主囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

至憎呢D死產強出頭,攪攪震,工人塩人工低又死黎做, 問下佢點解唔番鄉下要咁委屈來香港??我地冇迫佢黎喎!

男爵府

"姐姐吾係我地屋企人。“
以上係出自我4歲幾女女個口,連小朋友都知啦,
佢大人大姐,mug智商呀???

吾代表我所有家人呀!縭根!

叫政府請晒佢地啦,我再請吾起啦!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至