論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

等待驗證會員

我都係咁話,,3千幾蚊,,仲有insurance..仲有機票同400車錢佢走...再咁搞落去,,我都唔做..自己湊返,,起碼自己唔做唔洗交稅先啦..搵個10000蚊,,比左3千幾佢地,,仲未計佢食同住,,機票錢... 咁自己唔洗車錢咩,,仲要交稅..搵你阿媽請都得啦,,到時政府唔好話無人交稅就得啦

男爵府

好媽媽勳章

你真的不代表我! 請自重!

連特首話自己代表香港人都知自己講錯野, 請你唔好扮代表!!!!!!

我只知道你對我好,我對你好的道理! 但套用在外佣身上時, 大部份時候都發現事與願違. 我比較好彩,唔駛返工,我D仔女唔駛佢照顧,唔會斷手斷腳,斷糧斷水. 我煮埋比佢食,唔駛食月經菜.

當然碗係佢地洗,我就試過佢過唔請水飲咗洗潔精喇! 唔係比我發現佢偷野,又要比錢送佢走!

誰善待我們?????????

複式洋房

Agree...... 你真的不代表我! 請自重!

原帖由 jerma 於 09-7-20 13:33 發表
你真的不代表我! 請自重!

連特首話自己代表香港人都知自己講錯野, 請你唔好扮代表!!!!!!

我只知道你對我好,我對你好的道理! 但套用在外佣身上時, 大部份時候都發現事與願違. 我比較好彩,唔駛返工,我D仔女唔駛 ...

大宅

好抱歉..我真係冇當工人係我屋企既一份子 ,我直頭怕咗佢先怕米貴..我爭再未日日裝香供奉佢炸....

~~MAG~~

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

痴孖根~~~~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

複式洋房

外傭不等於工人,而是家庭一分子」
請問你家人會否用經血煮菜給你吃嗎?
你有何資格代表我。

複式洋房

留意!"該組織宣揚「外傭不等於工人,而是家庭一分子」的訊息 "

搞笑!佢對我好,我對佢好,但使乜變成家庭一分子?我去打工,難道我老細又當我係家人!

我朋友工人變左成"家庭一分子"因佢嫁左比我朋友個細佬!

伯爵府

畀面勳章

外傭僱主李恩珠指港人心態是「畀家傭少少錢,就可以叫佢做好多嘢」
我極之唔同意LAW....屋企有幾多野做呀,慘得過M記得十零蚊要企成日,想飲水去廁所都要等,慘得過地盤工人日曬兩淋仲要比錢食飯搭車,慘得過D嬸嬸得幾千蚊洗碗洗到手指爛,我地早出晚歸開OT無錢補,心情唔好都要笑住口米仲慘?我僱主無當過我係屋企人,政府直頭唔當我地係人,通常支持外傭既人都係未請過工人....

大宅

係唔係食飽飯無嘢做呀你?... 係呀... 你都唔係代表我... 慳 d 啦你...~

最低工資... 最高工時問題... 真係好悶... 夠疆既攪大佢, 睇下到時玩殘邊個. 我而家搵緊差唔多 3萬一個月, double pay + bonus, 每年坐底 15 個月糧. 如果再咁玩落去又如果呢個咁全能既政府真係咁無理, 繼續漠視我地呢班 hk 僱主, 我都唔做啦, 頂!... 攞綜緩 lor, 反正我比左咁多年 tax, 都係時候個政府回饋返比我啦....!

如果 d 工人真係咁慘, 去告個僱主 lor, 你使同佢地擔心? 佢地識玩嘢過你啦.

當然, 我唔會否定真係有好既工人想來 hk 正正經經咁搵 $$ 比家鄉既家人, 希望你都要僱下佢地, 你攪到到時好多僱主因為請唔起 d 工人要佢地返歸, 係你害左班好既工人 lor, 用個 x 諗下啦...!

洋房

絕頂同意

咁偉大,不如同"外傭"講: 幫手分擔家中一切開資。

原帖由 big_joe200918 於 09-7-20 11:32 發表
絕對同意!你不代表我!
亂咁幫人,自以為天使!人地當你傻仔炸!你做天使還做天使!!!唔好係度扮代表!
香港人就係衰比人睇!個個外人真係當呢度係迪士尼樂園咁!學o下祖國、台灣、日本、新加坡啦!
我唔做傻仔啦!!! ...

大宅

原帖由 pakyin1108 於 09-7-20 14:30 發表
外傭僱主李恩珠指港人心態是「畀家傭少少錢,就可以叫佢做好多嘢」
我極之唔同意LAW....屋企有幾多野做呀,慘得過M記得十零蚊要企成日,想飲水去廁所都要等,慘得過地盤工人日曬兩淋仲要比錢食飯搭車,慘得過D嬸 ...

... 重有每日一早低0係 mtr 出口, 問人攞報紙既公公婆婆...

珍珠宮

係家庭一份子就唔駛我個個月出糧俾佢, 叫佢俾番家用我啦.

大宅

:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

複式洋房

When we include rent, electricity, water, food, beverage, etc, we are paying far more than $3,540. The food becomes very expensive in HK. Some low income people in HK earn less than $5,000 a month for long hours jobs. They need to pay for their own food, electricity, water, rent, etc. If the the minimum wage is not reasonable, I would rather hire local people.

原帖由 kerkermui 於 09-7-20 12:03 發表
我唔覺得e+俾三千幾, 有得食有得住好難為佢地喎!
我自問對個工人好好, 大家關係都好好
但係如果立咗法最低工資有佢地份, 我怕佢地仲慘~~ 好多都會失業!
起碼我地養唔起兩個工人, 一個照顧老人家, 一個湊仔先啦! 再講 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

老闆夠話當我係一家人架!返工搭車我自已比錢,(不如機票你都自已比啦) 免費OT (香港地人人都OT架啦!),早午晚3餐食自已,無衣服津貼!廣英國要流利!狐味不能有,大話要戒絕,EQ不能缺,手腳要乾淨,電話要少講,做事要上心… (請問你地……)

仲有,家陣金融海潚,人人都節衣縮食,減薪既減薪,炒魷既炒魷,老闆生意唔好話我地都應該一齊渡過呢個難關,不如你地都收順d $ 1500 一個月自費機票啦!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ecling 於 09-7-20 13:09 發表
須然我個工人好好, 但現有法例已可以好好保障佢地有凸, 所以你亦不能代表我, 強出頭,食蕉啦:;pppp:

大宅

咪係, 挑....一份子....
原帖由 covermark 於 09-7-20 16:37 發表
老闆夠話當我係一家人架!返工搭車我自已比錢,(不如機票你都自已比啦) 免費OT (香港地人人都OT架啦!),早午晚3餐食自已,無衣服津貼!廣英國要流利!狐味不能有,大話要戒絕,EQ不能缺,手腳要乾淨,電話要少講,做事要上心… (請問你地… ...
~~MAG~~

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

「外傭不等於工人,而是家庭一分子」佢地唔係工人係乜野呀? 老細都係叫我做伙計咋!! 洗唔洗做埋佢地果份呀?
自問無咁大方可以當佢地係一分子, 但係我無虧待過佢, 可以話有比多無比少, 因為我怕左佢呀, 我怕佢攞我個囡黎報復呀..
咩世界呀而家, 佢地既壓力就有人見, 我地d 僱主既抑壓就無人理.... 公平咩????
佢地離鄉別井好可憐, 但我地為左頭家每日山長水遠趕返工, 每晚又趕返屋企咪一樣咁可憐... !!!???? 仲要每日怕屋企知發生咩事, 呢d 叫精神虐待呀.....
「畀家傭少少錢,就可以叫佢做好多嘢」一間屋有幾多野佢地做呀? 我地逗果少少人工咪一樣比老細用到盡!? 佢地做左d 乜野呀?? 星期日我先岩岩跟完個工人手尾洗下d 洗碗布咋, 臭架.. 掃下d 窿窿la la , d 塵成吋厚呀... 我都費時再話佢喇, 話得黎自己做左佢算喇... 咁佢地呢$3580 + 食宿 + 醫療 + 機票 + 唔知幾時整爛野... 請問呢"少少錢".. 佢地值咩?? 仲話咩最低工資.... 發夢啦...

你不代表我...!!

大宅

真係睇到屎滾,你都不代表我!真係不知所謂!我呸!

首頁
12345...6

尾頁

跳至