論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我老闆從來無當過我係一家人, 點解我要當個工人係家人? 我係一個合法既僱主, 但唔代表你可以代表我.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

唉! 佢地係唔係食飽飯無野做, 搗咁多做嘜, 雖然話三千幾一個月, 但包食, 包住, 包醫療, 包水電, 我自已一個月七除八扣都無三千元用, 佢地最低工資仲高過我, 你做得好我自然會對你好.

水晶宮

想請問咁多位 知唔知其他外傭熱門國家 有冇d咩條例保障顧主...
等大家仲可以幻想下有一日政府都可以對外傭顧主好d...

男爵府

仲夠瞻見報,搵吾倒佢email,如果吾係實叫佢吾好扮代表,扮救世者!!!

http://hk.news.yahoo.com/article/090719/4/d9rp.html

洋房

AGREE
你講嘅野, 我一樣都冇做, 但, 你不代表我!

可唔可以發起全港僱主大遊行, 我一定參加 !!!!

伯爵府

好谷氣好谷氣....香港僱主的悲哀

複式洋房

YEAH!!!Agree!!!

原帖由 KiuShaBB 於 09-7-20 15:00 發表
係家庭一份子就唔駛我個個月出糧俾佢, 叫佢俾番家用我啦.

別墅

贊成
原帖由 2heiBBmama 於 09-7-21 12:51 發表
我老闆從來無當過我係一家人, 點解我要當個工人係家人? 我係一個合法既僱主, 但唔代表你可以代表我.....
[

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-7-21 12:51 發表

Yes! Me Too.

呢位呀姐~你不代表我~唔好扮代表,有種約出來,我可以慢慢數齊法例對雙方不公之處,大部份係僱主被搶的,唔該唔好再扮代表,已經有一個李x人,x係一個粗口,如果你爭住要,我送一個俾你,x:;pppp:

子爵府

我不太明白為甚麼要和工人像家人一樣,就算自己的子女都總有一天會飛走 (有自己的家庭 ),只要不是虐待她們和在法律規定下給合理的褔利就可以,那個只是工人,不是家人,我們僱主與她們有的只是2年的僱傭合約.完約後她們會走,不會回來.

珍珠宮

聽到要當工人係一家人, 即刻諗到 [ 係米唔洗出糧呢?]

別墅

原帖由 esmehouse 於 09-7-20 13:18 發表
由菲律賓來港做家傭 11年的 Nady指,不少朋友都受到僱主無理對待,「有個朋友每月只有 2,400元人工,在僱主家中打電話又要先付一百元,一個星期只得半日假,連星期日假期也要帶小朋友去興趣班。」

你咪叫你朋友告個僱主囉 :ce ...

同亳. 講得咁慘做物. 佢個朋友有咁遭遇, 真唔信佢仲唔教朋友報警, 仲攞埋賠償返歸. 仲有呢件事會唔會係 n 咁多年前發生, 而家啲工人邊有咁蠢.

別墅

原帖由 leechansandy 於 09-7-25 09:49 發表
我不太明白為甚麼要和工人像家人一樣,就算自己的子女都總有一天會飛走 (有自己的家庭 ),只要不是虐待她們和在法律規定下給合理的褔利就可以,那個只是工人,不是家人,我們僱主與她們有的只是2年的僱傭合約.完約後她們 ...

其實要將工人當家人呢個 topic 已經好憨居, 應該改為公平對待. 而家啲法例已經對佢地公平到超標. 同一屋簷下, 又係要出糧嘅, 大家好嚟好去已經足夠. 人夾人緣, 當工人係家人, 簡直不切實際.

大宅

我是基督徙,若要當她是家人,首先請將走之前借落的最少4條欠財務還清--煩死,拿了我的ROLXX還返--不繼年中多少下難、講大話......嘥氣;真係害人不淺,無法接受此團體的做法!!!

原帖由 ellawyc 於 09-7-20 10:45 發表
團體僱主組「家.傭同行」
齊撐家傭應受善待
2009年07月20日
(4人)瀏覽人次:1,200 回應:0 轉寄朋友 文章回應
【本報訊】僱主及志願組織齊撐家傭,自發組成支援傭工團體「家.傭同行」,昨日發表「外傭不當奴-香港人善待外傭聯 ...

複式洋房

They came here, they can buy field, house, everything..... If really a hard job in here, they can choose to stay at their hometown. Don't come in here.

Indeed, we don't think our employer treat us well. No, OT pay, saturaday takes half day leave deduct as one day annual as the labour law is no half day leave wor! X#$%^&*&

大宅

sorry 我比較粗魯.. 好想講粗口

大宅

3千幾包食包住包用.. 想點

伯爵府

佢每月額外出幾多人工俾佢既家人呢 ??

複式洋房

一家人, 唔好收人工啦 !!!!!!!!!!!!!!

伯爵府

原帖由 idy926 於 09-7-21 13:49 發表
仲夠瞻見報,搵吾倒佢email,如果吾係實叫佢吾好扮代表,扮救世者!!!

http://hk.news.yahoo.com/article/090719/4/d9rp.html

有冇搞錯,只係去離島 ? 起碼請佢家公主去冰島喇 !

首頁

尾頁

跳至