跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我個女最鍾意就係碌 .....
原帖由 soniawan 於 09-7-22 23:27 發表

紅紅,我女女同你女女一樣啊,唔爬,又未有牙,坐都唔系好穩咋

男爵府

原帖由 紅紅 於 09-7-24 00:49 發表
我個女最鍾意就係碌 .....

我個女到係啊!又無牙仔tim!!

子爵府

好媽媽勳章

我bb剛開始識crawl 前面.. 之前成個幾月都係向後.. 而家識小小向前, 仲識轉方向.
我之前都擔心bb 吾識crawl but..原來. bb 手腳未夠力/ 硬, 未ready 就吾會crawl..
所以要耐心等下. 如果硬來, 好易0手0腳架.

我呀女.. 由向後到向前期間, 會開始單手+ 雙腳支撐成個身. 好似人地做push up 咁.我估佢都開始夠力囉.... 咁我就用手扎佢個肚同上身.. 幫下佢.. 引佢雙手左右左右咁向前. 咁就// " 得左"

複式洋房

其實妳都講得有道理既, 好似我姨甥仔咁, 之後係可以特別去Train番隻手, 不過有時聽到d媽咪好想BB快d行, 我就會想分享下一d真既經歷, 其實個個BB發展都唔同, 有d講野快d, 有d體能上發展得好d, 最緊要係佢地健健康康就得啦, 唔好同其他人做太多比較, 如果唔係自己同bb都唔開心

原帖由 小山竹 於 09-7-22 17:10 發表
SHERRY,

我想其實是觀點與角度的問題

我的意思是...坐同企同行是MUST...
爬不是MUST...但都是重要BUT NOT必須...
因為其實每五個小朋友就有1個NEVER爬...

老實是個個BB發展不一樣...爬固然好...但如果SKIP爬的階 ...

首頁

尾頁

跳至