自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以架,我以前都係咁出糧比工人,係中銀支票

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 11:00 發表
請清楚d好麻...

一陣開張 cheque 比佢拎唔到 cash... 佢一陣返黎黑面我咁點算

黑面咪整d加料飯餸你嘆吓, 可能你覺得仲好食

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

(1) 無劃線 - 唔一定要入戶口
(2) 寫左工人個名 - 有指定收款人
(3) 劃咗bearer - 指定收款人外不能兌票

(1) + (2) + (3) = 只有指定收款人先可以攞錢,攞cash就要去中銀分行,入票(一定要入落有指定收款人個名既戶口)就間間銀行都得
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 11:03 發表
係 wo....

中銀出左名麻煩...

佢會唔會要我工人, 去返長沙灣果間分行拎到cash架!!!!

我住西貢 wo!!!!

n年前就要去番支票上嘅地址先攞到cash, 但而家去邊間中銀都攞到架la, 而家佢地d電腦可以睇到開票人嘅簽名

唔講唔記得, 你個簽名唔好走樣, 如果唔係就真係攞唔到cash, 要入票先得喇~

侯爵府

小草~~~~~~

我又想 double confirm....

中銀會唔會要我工人, 去返長沙灣果間分行拎到cash架!!!! (我係響果到開 a/c 架)

但我住西貢 wo!!!!

原帖由 小草 於 09-7-21 11:04 發表
可以架,我以前都係咁出糧比工人,係中銀支票

侯爵府

請d題外話...

我響公司成日要簽名....一日可能簽成百個名

簽名簽到... 走晒樣, 無辦法簽到似樣....

有一日我去 cancel 渣打 bank 既 a/c... 渣打 bank 既 a/c簽名, 正正係我公司用開個簽名... 果次真係大碌....我響渣打 bank 攪左成個鐘先 cancel 到個 a/c

好在中銀果簽名我平時好少用~ 實簽到~

原帖由 塵大聞 於 09-7-21 11:08 發表

n年前就要去番支票上嘅地址先攞到cash, 但而家去邊間中銀都攞到架la, 而家佢地d電腦可以睇到開票人嘅簽名

唔講唔記得, 你個簽名唔好走樣, 如果唔係就真係攞唔到cash, 要入票先得喇~ ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔過 HK$20,000.- , 邊間中銀分行都可以, 否則, 要去返開a/c個間 ....
淡淡的來, 好好的去 ....

侯爵府

yeah!!! 唔該晒~~~

原帖由 bplus 於 09-7-21 11:13 發表
唔過 HK$20,000.- , 邊間中銀分行都可以, 否則, 要去返開a/c個間 ....

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 11:12 發表
請d題外話...

我響公司成日要簽名....一日可能簽成百個名

簽名簽到... 走晒樣, 無辦法簽到似樣....

有一日我去 cancel 渣打 bank 既 a/c... 渣打 bank 既 a/c簽名, 正正係我公司用開個簽名... 果次真係大碌....我 ...

我老闆成日簽支票簽到走晒樣, 佢又係開中銀票出糧, 攪到我地成日轉唔到帳, 局住入票等多日先用到d錢mouth:

首頁

尾頁

跳至