嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

我囡囡近哩兩個月,大便都好硬,
近來重便秘,唔上唔落好辛苦,
要人幫佢用棉花棒“料”佢出黎至屙到大便。
帶佢睇過醫生,醫生叫轉奶粉,重俾左甘油條去幫助BB大便。
本來 BB 由出世開始都係食 A+,
而家轉食 惠氏 2號,
但發覺大便都係硬,
但 BB 又唔多飲水,唔知係咪厭奶期定點,
奶由七安減至三四安,水又唔肯多飲,

請問有嘜方法可以幫助佢解決便秘問題呢?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一定要比多D水佢飲 ! 因天氣太熱芔汗多水份流失會比之前多 ! 如果我個囡個日飲得少水, 我會加小小肥仔水比佢飲, 咁佢會飲多D ! 我個囡個日如果飲得少水都會疴D 乾少少既便便 ! 如足夠水會疴D爛便 (牙仔尿) ! 所以一定要引佢飲多D水 ! (我個囡都係食 A+)

大宅

bb 幾大?可以飲 juice未?
試過比 heinz 果隻 apple prune juice佢飲,ok 架!
如果好幾日都無,可以去睇 e 生,我個 e 生開咗 d 藥水去軟化大便,唔係セ嘢藥,佢話係 d 西梅華!

大宅

bb幾大呀?

我bb由七個月大開始大便較硬, 每日下午我會揸橙汁+水俾佢飲, (2安水+2安鮮橙汁), 晚上會食一小份生果 (e.g. 木瓜, 火龍果 都好有效)

而家便便好軟身,有時仲一日去兩次

原帖由 LanZhi 於 09-7-21 11:55 發表
而家轉食 惠氏 2號,
但發覺大便 ...

洋房

我囡囡剛滿八個月,
因為我要返工,俾左姑奶幫手湊,
佢話都有俾橙汁佢飲喎。
周末返到黎屋企,我都會俾多 D 水佢飲,
第一日返黎大便係硬,飲得多水的話,
就變左屙爛屎咁,都唔知正唔正常。
無論屙嘜屎,佢都喊到拆天咁,
好痛苦咁嘅樣。
佢剛出左兩隻牙仔,
我想問牙仔尿係嘜野?
有時佢唔肯飲水,我可以點?
帶佢睇過醫生啦。
都有講話可以俾西梅汁佢飲,
但姑奶話怕有防腐劑,
同埋姑奶屋企有好多家務做,
怕佢無咁多時間俾水佢飲
(突然想起,我係咪 post 錯左地方呢?應該去嬰兒醫護)

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

"吽"牙會疴爛屎嫁 ! 佢飲多D水先會疴得唔辛苦嫁 ! 我個囡都係咁嫁 ! 可以的話每日都比D生果佢食 ! 木瓜, 火龍果, 香蕉都好好嫁 ! 果汁要開稀 !
原帖由 LanZhi 於 09-7-21 17:06 發表
我囡囡剛滿八個月,
因為我要返工,俾左姑奶幫手湊,
佢話都有俾橙汁佢飲喎。
周末返到黎屋企,我都會俾多 D 水佢飲,
第一日返黎大便係硬,飲得多水的話,
就變左屙爛屎咁,都唔知正唔正常。
無論屙嘜屎,佢都喊到拆天咁,
好痛苦咁嘅樣 ...

男爵府

環保接龍勳章

多飲水, 食生果, 不過要爛d, 如果唔係呵番出黎

洋房

佢其實未開始正式食固體食物。
佢姑媽無餵佢,我叫佢餵,
佢話佢幾個仔女一歲至俾飯佢地食,
之前一直係飲果汁,糊仔都無食。
所以佢未必會俾生果佢食,懶卦。
等 BB 返黎時,我會試下俾佢食生果。
之前餵過佢食糊仔,都唔係好識食。
餵過食蘋果蓉,都係食得少少,好多都吐左出黎。
點都好,多謝各位俾嘅意見,
如有其他方法,再話我知呀。
唔該晒!!!

複式洋房

我囡囡從小就便秘, 她可以幾天去一次, 就算天天去都是一粒粒, 跟你BB一樣
"唔上唔落好辛苦,要人幫佢用棉花棒“料”佢出黎至屙到大便" 她還一歲多已長了粒痣蒼在外面, 有一次大到坐也坐不到,行路要大大步,那時大概兩歲多D, 看見都心痛, 方法: 1)醫生軟便水 2) 轉了明治奶粉 (初初 轉就最有效) ,不個總好過不轉
3) 不飲水就飲湯( 蘋果加無花果泡水)
4) 小灼林方法也不錯

大宅

一定要俾多D水俾BB飲架, 再吾他加D果汁俾佢有少少味咁飲, 如...西梅汁, 仲有俾D生果BB食, 如...木瓜 , 火龍果~~

原帖由 LanZhi 於 21-7-2009 11:55 AM 發表
而家轉食 惠氏 2號,
但發覺大便 ...

複式洋房

原帖由 sandra28 於 09-7-21 17:16 發表
"吽"牙會疴爛屎嫁 ! 佢飲多D水先會疴得唔辛苦嫁 ! 我個囡都係咁嫁 ! 可以的話每日都比D生果佢食 ! 木瓜, 火龍果, 香蕉都好好嫁 ! 果汁要開稀 !

Hi sandra28...為何"吽"牙會疴爛屎呢?我99都係咁講,但我睇外國育嬰website, 說好多醫生話疴爛屎同"吽"/出牙是無關的, 所以媽媽如果發現bb疴爛屎就要留意是什麼其他問題了!

別墅

原帖由 LanZhi 於 09-7-21 18:44 發表
之前餵過佢食糊仔,都唔係好識食 ...

下......仲未食固體食物??????????會唔會阻礙佢發展O架???冇得訓練佢D吞野同咀嚼的能力, 仲要唔係成日飲水, 點得O架????你個親戚係........

食番多D生果, 多D菜啦, 你假期先照顧到BB, 咁你自己都試下俾D固體食物佢食下啦....你姑奶唔做姐, 你自己都盡量做啦....食多幾次, 佢就識食架啦, 而家D BB好叻架, 你仲唔俾機會佢試,佢再大個D就愈抗拒食固體食物, 到時你仲難湊..

子爵府

同意喎!我反而擔心你bb未食固體食物多d!
我有個朋友就係唔放擔比solid bb食,bb大大吓對食物無興趣,要佢食嘢難過登天,又奀喎.
bb發展每個時期都有一d野係父母要配合,否則對佢發展有影响架!bb6個月要開始引入固體食物架啦!唔可以一路都唔食solid,到1歲突然間就食飯仔!到時佢可能唔肯食,唔識吞,腸胃適應唔到,由奶突然間轉食飯仔,d便便一定硬到死!
bb最初食吓糊仔/粥仔,慢慢轉杰d,再慢慢轉爛飯,中間都要成半年時間適應啦!
仲有,橙係高致敏既食品,通常bb大d先比試.另,西梅汁有專比bb飲,無加防腐劑或糖份架,例如heinz,嘉寶都ok架!
bb可以食果蓉啦,飲果汁係無咩fiber架,要食果蓉菜蓉!
另可試開奶茶啦!
你個姑拉...究竟識唔識湊bb?定係,佢已經上左年紀,用緊你阿媽年代果種湊仔方法?(唔好意思,睇唔過眼講多兩句!)
建議你去健康院時問姑娘攞份6個月至2歲引入固體食物既單張,或者上衛生署個網頁睇睇!
你個bb比人湊,你自己都要知道點湊架!然後要求bb照顧者配合,唔可以任得人地點對bb就點對bb!果個係你個bb!你想人地點湊佢,你就要好好同人地傾吓!希望你唔好介意我咁講,我只係希望你bb好啫!

原帖由 chiurebecca 於 09-7-23 23:23 發表

下......仲未食固體食物??????????會唔會阻礙佢發展O架???冇得訓練佢D吞野同咀嚼的能力, 仲要唔係成日飲水, 點得O架????你個親戚係........

食番多D生果, 多D菜啦, 你假期先照顧到BB, 咁你自己都試下俾D固體食物 ...

大宅

我bb同你bb一樣八個月大, 但係五個月大嘅時候已經俾糊仔佢食, training左兩星期 (train 佢學習吞嚥), 轉左食粥仔, 六個月大已經已經食緊蘋果蓉, 香蕉, 提子, 木瓜, 火龍果, 士多啤梨......

你最低限度都要俾佢食糊仔 & 少量生果, 培養佢食野嘅興趣, bb而家活動多左, 只係飲奶係唔夠營養同熱能俾bb

原帖由 LanZhi 於 09-7-21 18:44 發表
之前餵過佢食糊仔,都唔係好識食 ...

大宅

如果bb唔肯用奶樽飲水,你可以用針筒餵佢飲,我姐姐個bb初初都唔肯飲,用針筒迫佢飲,到佢飲慣咗再用奶樽餵佢飲,而家佢成日飲水,每次飲水一飲就飲30ml水以上

洋房

各位放心,我自己湊番 BB 時,有餵佢食糊仔同果蓉架。
佢都好有興趣咁食。
上星期去過健康院做成長評估,順便同姑娘講 BB 便秘,佢話叫我轉番 1 號奶粉喎,因為食一號奶粉時係無便秘,重話唔一定要轉 2 號喎,1 號可以食到一歲喎。
咁而家食左 1 號奶粉一個星期,但回家後的大便都係有小小半硬半軟,前段半硬,後段軟(條狀),佢自己出力屙到出黎,但都係喊得好勁。
唔知點解佢自從轉食 2 號奶粉後,大便嘅粗度比之前粗左成倍有多,想問你地嘅亞 B 係咪都係咁?會唔會因為太粗而屙得辛苦呢?同醫生講,佢又話粗好過幼,但無講解決方法。
我姑奶佢同我地講俾得佢湊就唔好理佢用咩方法,咁我地點敢出聲,如果佢唔肯幫我地湊就無人幫到我地架啦。
其實我都好想唔做野,自己湊番,但經濟唔容許呢...

大宅

我個囡都係好遲至食2號奶粉...不過,佢5個月大已開始食糊仔,7個月大已食粥仔...

開始食糊仔後,D大便就開始硬...所以,我就等佢適應左,D大便軟D,至轉2號奶粉...

其實,8個月大,可以試下俾BB食香蕉,蘋果或火龍果等...到大D,就可以食橙,奇異果...西梅汁都對便秘幾好...

我都係等到個囡成1歲至轉2號...到個囡轉左食大人飯一段時間,至同個囡轉3號,當時都過左2歲 ...

甘油泵對BB條腸唔好,會好傷的...

大宅

其實之前我bb都試過咁樣,因為bb唔鍾飲水,所以醫生話唯有從飲食著手。

首先,可試吓沖奶時用少d奶粉,希望「希」d可以令bb好d,要少食多餐。

第二,係呢段時間食多d菜,少d肉,如果真係好梗要,可以暫時唔好俾肉佢食,暫時啫,唔會冇營養既.....

第三,如果肯飲涼茶(如開奶茶......)就一星期兩餐或三餐,直至正常,不過就算正常都要多d飲涼茶,因為而家天氣悶熱,bb唔鍾意食都係好正常。

所有資料都係個人經驗,如覺得唔啱唔好鬧我.....

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 easyahk 於 2009-8-3 20:05 發表
其實之前我bb都試過咁樣,因為bb唔鍾飲水,所以醫生話唯有從飲食著手。

首先,可試吓沖奶時用少d奶粉,希望「希」d可以令bb好d,要少食多餐。

第二,係呢段時間食多d菜,少d肉,如果真係好梗要,可以暫時唔好俾肉佢食,暫時啫,唔會冇營 ...

洋房

明白晒啦,多謝各位意見。
哩個星期接 BB 返黎時,我試下都煲開奶茶佢飲啦。姑奶其實都有俾佢飲,不過可能一星期飲得一次。無嘜效用卦。
如果佢大便有好轉,我响哩度同大家匯報下呀。唔該晒呀。

首頁

尾頁

跳至