婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

做完 LEEP, 流血成個月都未停,而且量好多 正常嗎? 問醫生總好似沒有答案, 好擔心.

想問:

我在抺片查出是 HIGH RISK HPV + ABCUS

之後入院做 子宮內規鏡, 醫生即時做埋 LEEP

切出來的很大塊, 化驗說是 HPV + CIN 1

另想問 現時只是HPV沒有HIGH RISK, 醫生要我3個月後再入院做子宮內規鏡 , 如有需要會做埋 LEEP. 想問大家有此需要嗎? 不是HPV HIGH RISK, 只是CIN1有需要3個月內做2次子宮內規鏡 + LEEP. 抺片CHECK 唔到嗎?

另想問 為什麼我的HPV 是沒有NUMBER 的.

有冇人可以幫到我?????/

別墅

原帖由 TINGMUM 於 09-7-21 14:13 發表
做完 LEEP, 流血成個月都未停,而且量好多 正常嗎? 問醫生總好似沒有答案, 好擔心.

想問:

我在抺片查出是 HIGH RISK HPV + ABCUS

之後入院做 子宮內規鏡, 醫生即時做埋 LEEP

切出來的很大塊, 化驗說是 HPV + CIN ...

我3個月前都做左leep~做完淨係流血水~
流到黎完m就到黃色既分泌~
我做抺片查出我有hpv高危~
之後入院做子宮內規鏡, 醫生睇到情況唔係cin1之後,即時做埋 LEEP....
做完我又覺得冇野~都幾太舊下~~~~~
化驗出黎係cin2....好彩o個陣割左~
之後,覆左兩次診,醫生就叫我每半年做抺片就ok傢啦~
如果,真係流血流得太多同唔太正常應該去睇醫生~

別墅

想問下你地係做了2次leep?

別墅

原帖由 ak1473 於 09-7-21 18:42 發表
想問下你地係做了2次leep?

我3個月前係第一次做leep~

大宅

振嵐媽媽,

我係 5月做leep, report 是 hpv + cin1
覆診時問過醫生攞"止血丸", 醫生話冇需要.
前日因流太多血, 好恐怖,可能是來經, 我自己去藥房買了"止血丸", 其後打電話搵到醫生,佢話可以continue食自己買的止血丸.好想知, 做完leep, 你流了幾耐血水先至停?

你做完leep後化驗出黎係cin2, 仲有冇hpv呢?

醫生幫我book左期 10再 入院做子宮內規鏡 + leep, 我好擔心. 因為而家仲未流完血.

有冇好醫生介紹比好我? 我想搵多個醫生check check!

別墅

原帖由 TINGMUM 於 09-7-22 13:36 發表
振嵐媽媽,

我係 5月做leep, report 是 hpv + cin1
前日因流太多血, 好恐怖,可能是來經, 我自己去藥房買了"止血丸", 其後打電話搵到醫生,佢話可以continue食自己買的止血丸 ...

你好~我做抺片check到有異常...咁醫生叫我再check多次~點個有hpv16,屬高危~但就未知cin1定cin2同cin3!
咁醫生就按排左我入院做陰道鏡睇清楚~之後,醫生一睇,異常范圍都幾大下~同顏色睇起黎似cin1...之後,就順便做埋leep~
做完之後直到黎完m,自停左d血水~轉左流黃色野~
血水黎左1個月度啦~之後就流黃色既就大半個月~
我睇開o個個醫生我pm俾你呀~

大宅

振嵐媽媽 ,

己收到pm. thank you!

照睇你係cin2應比我cin1嚴重, 但你做完leep只需抺片而不用再做陰道鏡+leep, 咁我又點解要做多次呢?
會唔會因為你己沒有hpv呢?

你上次做陰道鏡+leep用幾多錢, 我用左1萬8千5. 幾貴下!

別墅

原帖由 TINGMUM 於 09-7-22 20:37 發表
振嵐媽媽 ,

己收到pm. thank you!

照睇你係cin2應比我cin1嚴重, 但你做完leep只需抺片而不用再做陰道鏡+leep, 咁我又點解要做多次呢?
會唔會因為你己沒有hpv呢?

你上次做陰道鏡+leep用幾多錢, 我用左1萬8千5. ...

我睇開o個醫生話,如果係cin1可以唔洗做leep...但醫生照個陰道鏡睇左我表面個情況~好大可能係cin2or cin3,咁我個醫生就幫我做左leep~我o個陣訓左一日係醫院,埋單16000度~...
我個化驗報告話我有hpv16(高危)
所以,醫生話我每6個月去做一次抺片就ok傢啦~
你不如試下搵個醫生睇多次啦~
咁流血都唔好~
希望你快d好返~

大宅

振嵐媽媽 ,

食左止血丸 流血情況已好轉, 不過我10月唔想入院做多次, 好驚到時又會係流血不止. 當日做完leep 醫生話我情況好嚴重, 點知2星期後, 化驗報告出左只係 hpv + cin1. 問hpv是什麼number. 佢答冇 number.

而家又要我10月入院做多次, 我真係好疑惑. 所以停血後我會搵你介紹的醫生check check . 最後thanks again for your kindest help!

別墅

leep

ting,
你個醫生會不會武斷左d,leep怎可在3個月內再為一個’hpv+cin1做完leep但又未覆驗清楚的病人'隨便再做...多聽一些過來人意見或看看振介紹的醫生吧.
我自己同你一樣, 可能比你還嚴重, 我是hpv(high risk)+cin1, 政府醫生叫我做leep, 不是必要但一勞永逸, 私家說不要輕舉妄動, 因切一忽, 少一忽, 所以我咪冇做, 只吃中藥(冇把握的, 只是盡點力), 其實做了leep是不是不會生番d肉,我也很矛盾, 但在我想, 希望你三思, 說不定你做了leep後已康復呢, 不要隨便下刀呀, 保重. 互勉.

別墅

我都係4月尾做完leep,report是"cut出黎的組織是hpv+cin2"再book10月做抹片.你有冇誤會10月是做抹片定再做leep.

原帖由 TINGMUM 於 09-7-22 13:36 發表
振嵐媽媽,

前日因流太多血, 好恐怖,可能是來經, 我自己去藥房買了"止血丸", 其後打電話搵到醫生,佢話可以continue食自己買的止血丸 ...

大宅

to TINGMUM,

淨係做完LEEP後,都要休養1.5-2個月喇,邊有可能HPV+CIN1又要做多次LEEP,因為子宮頸既肉內有HPV,多數都要做,因為5-10可能引發癌症,你要打電話問清楚醫生,再做抺片, 還是再做內窺鏡(咬兩舊肉仔)果隻,我都係剛剛做完一個月左右,初初頭幾日,流好多黃色水同黃色既皮,一星期後流d黑色一塊塊又一粒粒(好似炭咁),三星期後已經無分秘物,其實咁耐都唔覺有血水啊!(好奇怪)! p.s.我懷疑你個醫生可能做得唔好,電親子宮頸周邊範圍,引致傷及無辜地帶,叫你三個月後返去執手尾,所以叫你做多次leep!(以上只屬於個人意見,不要見怪,或嚇親你自己)

大宅

840167,

我問過醫生, 佢話cut出來的會自己生返, 不過唔知真唔真!

ak1473 & rittylo,

沒有誤會, 入院手續都book 好左. 即做完3個月入院多一次做內規鏡,如醫生認為有需要會再做一次leep.

我的程序如下:
*4月家計會抺片是 high risk hpv + abcus
*5月去私家醫生安排做內規鏡, 并要簽紙如醫生認為有需要會做埋leep.
*完成leep手術醫生告知cut了很大塊, 情況算嚴重
*2星期後見醫生檢查傷口, 化驗報告出左是 hpv + cin 1
(是否代表我真正只是hpv而不是抺片的high risk hpv??)
即日book 3個月後入院做多一次內規鏡, 并要簽紙有需要會做多一次leep.

會唔會係 唔理 什麼 cin1, cin2 或3, 只要有 hpv 或 high risk hpv 都要做leep 到冇 hpv 為止, 因為 hpv 會有機會變cancer? 為什麼我的hpv 是冇 number 的?

我到而家都唔係好明, 醫生答我同冇答一樣......

真係怕左唔想再入院, 而家己流5個星期血, 問過醫生, 佢話個個唔同, 1至2個月都正常. 點都好, 到手術後2個月我會搵另一醫生check. 真怕另醫生check時又會整痛個傷口流血.

因為上次手術後2星期本來差唔多收血水, 點知覆疹檢查時整得好痛, 又開始流血到而家,足足5個星期.

你地個醫生檢查傷口時會唔會整到好痛? 她好似拍打一支野入去, 好似拍打螺絲批入去一樣, 感覺又痛又唔舒服!

大宅

to TINGMUM,

講唔講HPV 號碼,我覺得係醫生睇報告返來,唔講你知,聽講有6,11,16,18,39,等等,已經好高危,如果你有兩種已經要做LEEP啦,如果你有三種以上,癌症機會可能有六七成以上,咁你就要聽醫生話啦,唔好比呢D HPV影響到你有癌症囉! CIN 1~3 只係代表用醋酸後見你白左肉既範圍係三分一,CIN3係全部白晒,CIN幾多已經對你唔重要,係LEEP要真係切走危害你既HPV,由於你上次切左好大舊,今次可能要切得仲深D囉!你既CASE唔同我地,我地可能一個月左右便無血,你因為傷口大,要好似D坐月既媽媽咁休養下,最長應該兩個月度! 當時做手術前,姑娘都有講過,如果流血不止,便要睇急症室架喇! 醫生唔會用自己雙手指同你檢查嘛,當然要用類似照陰道超聲波既棒棒同你檢查囉! 其實我覺得痛就係預左,最痛應該係你荷包!! 我上次做LEEP,響公立醫院做,但估唔到做手術果位女醫生響私家返來幫手,做得好好又快!最後埋單$150~感激萬分!

大宅

rittylo,

好多謝你的分享. 醫生比我的報告只係 hpv,不是高危, 是一種number都沒有, 所以我先至奇怪, 見人地都有一種或多種number 先做leep, 我報告中沒有number. 只說 hpv +cin1.

從你地的回覆, 我估我應該可以抺片觀察先. 因cin 1都不算嚴重. 會唔會個醫生想睇下子宮入面情況, 先至叫我入多次院做內規鏡? 點都好, 今日血少左d, 過幾日如沒有血便會預約另一醫生, 睇下點講.

我5月有去政府排期, 要等到明年6月先至見醫生.

別墅

希望大家都無事,以後身體健康!

大宅

7月28日早上要去醫院取做完LEEP既報告呀,唉,呢排都好擔心,唔知舊肉正唔正常?!

別墅

原帖由 rittylo 於 09-7-26 02:36 發表
7月28日早上要去醫院取做完LEEP既報告呀,唉,呢排都好擔心,唔知舊肉正唔正常?!

唔洗擔心~我都有好似你咁既心情~
但就如我既主診醫生同我講,都做左LEEP,應該都會冇咩大礙!最重要的是每半年做返個檢查就OK傢啦~
心情開朗身體都會健康D~

民房

回覆 9# TINGMUM 的文章

無錯唔洗咁擔心,我都剛剛6月做完手術,仲要縫幾針,化驗結果為Cin I+Vin III,又話要做多次手術,你咪話唔驚,我心情同你一樣搵多個醫生睇証實一下,唔好咁做我以覺自已笨晒錢,我建議你叫醫生寫介紹信比你去(政府)排期,原先排排2010年4月至有得睇,不過醫院睇完你封信就變快,我兩個星期就睇,依家己經睇完,做2次"陰道子宮頸窺鏡檢查"每次都係$ 150,因我情況特別,現在等醫院安排入院醫治,今次事件我個人覺得政府好過私家。起碼解決我好多疑問,最堅要你唔怕唔明就發問。

民房

剛剛做左LEEP手術

我剛剛上星期六做左LEEP手術, 暫時未有REPORT, 不過我呢幾日都冇流血, 但我係一直食緊止血丸的, 呢幾日都只係有D黃黃色, 好似有D皮的東西流出來, 應該是正常嗎??

另外擔心的, 係之後的日子, 本人未結婚, 有一固定男友, 但好擔心往後日子的性生活, 醫生話LEEP切走了細胞, HPV51, 52仲會係度, 咁假設我男朋友都有, 咁到底我地再有SEX時, 會唔會再令細胞惡化OR病變??

你地做左LEEP之後, 同男友/老公有SEX時, 會唔會有陰影/壓力呢, 因為始終HPV係男傳俾我地, 好怕一再有返SEX, 又會交叉感染, 我因為呢個病搞到自己好唔開心, 唔知好返之後, 同佢有SEX時會點!! 你們有咩ADVICE呢?? 係唔係用套就大大減低左個RISK?? 會唔會影響第時生BB呢??

THANKS FOR YOUR ADVICE!!

首頁

尾頁

跳至