婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 rittylo 於 09-7-23 23:41 發表
淨係做完LEEP後,都要休養1.5-2個月喇,邊有可能HPV+CIN1又要做多次LEEP,因為子宮頸既肉內有HPV,多數都要做,因為5-10可能引發癌症,你要打電話問清楚醫生,再做抺片, 還是再做內窺鏡(咬兩舊肉仔)果隻,我都係剛剛做完一個 ...

要休養咁耐咩﹖
我星期五做手術,星期一照常返工..
我是去私家做leep,
成個過程1%唔舒服都無...

首先麻醉師手勢好好,
做完手術醫生叫醒我,
之後叫我休息下,但我一d睡意都無,仲同老公商量中午食咩...
證明藥效剛剛好....

做完無流血,但醫生話過多一排會有少少啡色流出(係傷口結焦),等左好多日都無,仲以為唔會,點知後來真係有少少,但無咩感覺...

總之一d痛or不適都無,
定期返去醫生度覆診囉...

民房

原帖由 hachaimami 於 09-8-20 20:47 發表

要休養咁耐咩﹖
我星期五做手術,星期一照常返工..
我是去私家做leep,
成個過程1%唔舒服都無...

首先麻醉師手勢好好,
做完手術醫生叫醒我,
之後叫我休息下,但我一d睡意都無,仲同老公商量中午食咩...
證明藥效剛剛好....

...

我同你CASE差唔多, 我上星期六做, 做完又係一d睡意都無這一星期了, 都冇流血, 係有啡色流出, 不過, 我做完之後, 一直都有少少肚谷谷, 好似輕微m痛咁, 其他都冇咩, 你有冇痛呀?

剛剛出了報告, 係cin1, 你呢?

仲有, 有冇人可以回答我早前的提問呢?

別墅

Leep 手術可怕嗎?

Hello,

大家好, 我是新加入的, 我的CASE 係CIN2-3, 但DR話做完多數無事唔洗驚,但個人仲係好驚,驚報告,驚以後會唔會覆發等.

看見你地的資料,好想SHARE吓D經驗,感覺無GUM驚.

你地做完手術GUM耐,有無什麼特別?

THANK YOU.

原帖由 TINGMUM 於 09-7-21 14:13 發表
做完 LEEP, 流血成個月都未停,而且量好多 正常嗎? 問醫生總好似沒有答案, 好擔心.

想問:

我在抺片查出是 HIGH RISK HPV + ABCUS

之後入院做 子宮內規鏡, 醫生即時做埋 LEEP

切出來的很大塊, 化驗說是 HPV + CIN ...

別墅

回覆 2# Wynnefree 的文章

I have also finished the Leep operation last Friday. So worry it will recur in the future.

大宅

原來咁多女性都有呢個毛病,,,擔心真係無可避免,我都要等緊3個月後去做PARTS,因之前話細胞有異變及有HPV但冇CHECK到係邊種。

希望我地大家都好快冇事,,,

仲有其實我問過醫生,,HPV 呢D有既話會係個身體存在,唔會因為我地切左而冇,,, 只可以靠我地身體個免疫力去消除佢地!

複式洋房

我想問下做LEEP會有風險嗎?
我以為是小手術,原來會流血不止....
我CHECK到有LSIL,私家建議我照內窺鏡+如有需要做LEEP
我好驚呀....
有咩要準備呀?
使唔使住院?
我見係小手術所以冇諗住睇多幾個醫生......
我需唔需要睇多幾個呢?

複式洋房

想問leep即係咩???

洋房

我都好擔心 DR話我pap smear 有ASCUS要再囉去做hpv化驗

我armarm先cut完疣.....而加傷口都未好反......我真係好擔心有事.

大宅

平常心啦!!! 不要太過擔心咁多. 祝您好運
原帖由 milk288 於 09-12-10 10:20 發表
我都好擔心 DR話我pap smear 有ASCUS要再囉去做hpv化驗

我armarm先cut完疣.....而加傷口都未好反......我真係好擔心有事.

男爵府

deleted

大宅

回覆 30# applejuice2004 的文章

禁止訪問

別墅

回覆 1# Johnandmia 的文章

Thanks for your helpful information from all girls.

mattmame.

別墅

回覆 4# applejuice2004 的文章

你千其唔好做粗重野呀,當然對傷口不好啦,保重呀.

祝早日康復

男爵府

Dear mattmame,

多謝你的關心,大家也要保重身體。
原帖由 mattmame 於 09-12-31 14:40 發表
你千其唔好做粗重野呀,當然對傷口不好啦,保重呀.

祝早日康復

別墅

回覆 1# applejuice2004 的文章

大家有無食D咩維他命補身?

洋房

請問有無醫生介紹
我都睇醫多幾個 問下呢方面既意見

別墅

回覆 1# milk288 的文章

我醫生係方幸生女醫生.佢好有醫德架,通常睇報告佢會叫我打來就得了,不用比錢,收費都不太貴.

YEUNG WO的護士都話佢係最好的.

洋房

原帖由 mattmame 於 10-1-4 12:46 發表
我醫生係方幸生女醫生.佢好有醫德架,通常睇報告佢會叫我打來就得了,不用比錢,收費都不太貴.

YEUNG WO的護士都話佢係最好的.

PM我OK嗎

男爵府

回覆 10# applejuice2004 的文章

I THINK YOU MUST HAVE REST ON BED UNTIL NO BLEEDING.

I HAD A CONE SURGERY, A BLEEDING FOR MORE THAN ONE MONTH.

NO EATING SPICY THING THAT MAKE YOUR BLOOD CIRCULATION SPEEDY.

DONT WORRY, AFTER GET WELL, YOU WILL BE AS NORMAL BEFORE.

首頁

尾頁

跳至