母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家用緊medela swing,嫌佢太慢,想轉個雙泵泵快d,想問下有無人用過medela 電雙泵?聽人講好嘈,如果公司有間細房可以泵奶,房外面d人會唔會聽到?
會唔會泵到好痛?係咪出得快好多?因為而家我用swing,雖然泵得好清,但係都要成45min.
公司邊度會俾我失蹤咁耐吖...

大宅

另外有無人知硬喇巴同軟喇巴有咩分別,邊種會快d?

大宅

原帖由 冰糖小圓子 於 09-7-21 20:10 發表
而家用緊medela swing,嫌佢太慢,想轉個雙泵泵快d,想問下有無人用過medela 電雙泵?聽人講好嘈,如果公司有間細房可以泵奶,房外面d人會唔會聽到?
會唔會泵到好痛?係咪出得快好多?因為而家我用swing,雖然泵得好清,但係都要成45min. ...

我都未需要用住,不過我諗住到時會買兩個SWING一齊泵,因為有時可能只係會帶一個出街,如果買左雙泵,到時又拆唔開啦

民房

medela 電雙泵 ,有朋友用過, 會有D嘈及我老公說過沒有那個二段功能,可能會痛.
所以我們就買了Medela PIS-- 也是雙泵, 及泵得都舒服.

原帖由 ms_tea 於 09-7-21 21:14 發表

我都未需要用住,不過我諗住到時會買兩個SWING一齊泵,因為有時可能只係會帶一個出街,如果買左雙泵,到時又拆唔開啦

大宅

medela PIS係乜東東?香港有得賣無?定係要上網訂?可唔可以用乾電?

民房

是Pump in Style, Medela雙泵

香港有賣. 可以用乾電呢.

參考以下website.

http://www.medelabreastfeedingus.com/products/breast-pumps/351/pump-in-style-advanced-breastpump-backpack-2008

原帖由 冰糖小圓子 於 09-7-21 21:56 發表
medela PIS係乜東東?香港有得賣無?定係要上網訂?可唔可以用乾電?

男爵府

好媽媽勳章

嘩~~你要泵9個字呀
真係耐左d播
不過我都唔好得去邊要半個鐘
所以哩排買左個2手ameda雙泵
我覺得唔痛(好似仲溫和個swing)
但真係好嘈好嘈
如果你驚嘈真係會買2個swing好d
而medela既雙泵我就未用過
但雙泵真係快好多架
返工泵奶真係有需要打孖黎

原帖由 冰糖小圓子 於 09-7-21 20:10 發表
會唔會泵到好痛?係咪出得快好多?因為而家我用swing,雖然泵得好清,但係都要成45min. ...

大宅

If you want a portable, efficient and quiet pump, I suggest you to buy Medela Freestyle online.

男爵府

我都係手medela swing, 每次20-30分鐘, so far 都okay!

大宅

好媽媽勳章

What is the website? and how much is it to buy online?
原帖由 chansiub 於 09-7-24 11:34 發表
If you want a portable, efficient and quiet pump, I suggest you to buy Medela Freestyle online.

別墅

我用AMEDA雙泵15分鐘就攪掂啦

複式洋房

I used medela freestyle double pump, very good only take 15 minutes. I can pump 9 oz milk, not much noise.

男爵府

如果妳講的係mini 電雙泵, 就非常痛, 每次用之前都好驚, 結果我幾個月前都轉咗用swing, 但真係幾慢. 而家我就先用medela的手泵(出奶好快)泵一陣, 再用swing泵清, 咁就快好多.

大宅

我用MEDELA FREESTYLE,
都算靜,好用,有免提,充電式,都幾方便
不過貴,HK賣$5XXX.-
我叫朋友係美國寄回來都$3XXX.-
不過要睇火烚奶樽配件麻煩D.

子爵府

畀面勳章

原帖由 fian0320 於 10-3-3 15:18 發表
我用MEDELA FREESTYLE,
都算靜,好用,有免提,充電式,都幾方便
不過貴,HK賣$5XXX.-
我叫朋友係美國寄回來都$3XXX.-
不過要睇火烚奶樽配件麻煩D.

我都係用steam 煲steam
我初初仲係同尚健租pump
個職員話可以steam
佢話係有一個白色片唔STEAM得

大宅

原帖由 gigeelampqQ 於 09-7-26 09:20 發表
我用AMEDA雙泵15分鐘就攪掂啦

我都係用AMEDA雙泵, 好快, 10-20分鐘就泵完!

大宅

好媽媽勳章

回覆 1# 冰糖小圓子 的文章

我有個medela pump in style 只用過1次, 因大女嗰時餵唔到今次生細女時買定先, 但細女埋身食得好好所以冇用過, 你睇下有冇興趣吖.
My baby was born on 26Nov04

民房

我既好朋友剛剛生了小朋友, 我都想買個 breastbump 送比佢. 係 Medela 香港代理買好貴, 要 $5xxx. 上網做過 research, 最平係 $2800, 不過你要先俾錢, 佢地再去美國幫你訂. 我見到最近 yahoo 拍賣有人賣, 貴少少, 要 $3050, 但係有現貨, 可以 check 左機先收貨, 我都考慮緊買....

複式洋房

從US郵購的Medela Freestyle奶泵係香港用時,要唔要另配火牛?因為香港220V,而US好似110V。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

FreeStyle works for 110-220V, so no voltage problem to use it in HK. However, you need to add a 萬能頭 to change from 2 legs to 3 legs.

I just bought one from MommyGear on Apr 1 and arrive HK yesterday (delayed by HK Easter holiday). I have tried 2 times and this is pretty good. 10 mins for 180ml, which save 50% time by using my previous Swing

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊