母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果真係要買定罐,買邊隻會好D呢?因為擔心萬一到時餵唔到。

THANKS

大宅

To play safe, I think you should. I also bought one but my bb just ate 20ml on the 2nd day and has never tasted it until now (going to be 7-month).

侯爵府

我有呀, 試過一次出左街趕唔到返里埋身. 所以叫姐姐開左3安奶粉比細佬食. 個罐奶粉用左一次, 1個月後就揼左囉!!! 不過總好過細佬捱肚餓既!!!

之後2號奶粉索取上 bk 買細size 既, 都未開過. 到細佬足1歲時可以上返bk 二手放返出去.

大宅

謝謝兩位,咁買邊隻比較好呢?比較接近人奶呢?

侯爵府

我無諗邊隻接近人奶架, 我大仔食開詩敏兒無問題so我照比細佬食. 

別墅

回覆 1# jjwmkk 的文章

我係在職奶媽, 前兩個月係全人奶, 但都有買定一個係屋企, 有時話唔埋, 你可以買細鑵或者買日本奶粉有D旅行包裝, 我宜家個B差唔多四個月, 只係開咗兩鑵大, 第一鑵盛返少少, 第二鑵盛一大半, 奶粉開咗一個月就唔要得, 但我仲有一鑵大, 呢緊D存貨唔夠都要開埋, 但唔想開實在太大鑵都食唔哂

請問如果奶粉開咗用另外一個盒分開, 盛返係個鑵到可唔可以放耐D呢??

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

我都讚成買定一細罐或旅行裝係屋企.

因為我到而家都仲係全人奶, 之前係呀 b 3/4 個月時, d 奶有時未必夠, 都係一餐半餐, 咁岩我地又揀左隻日本版雪印 (話似人奶), 所以, 當真係唔夠奶時 (返左工埋身餵唔到既時候), 咪用一包黎開奶比佢飲囉... 一包有 3安半到 (100ml). 咁樣既 packing 雖然相對黎講係貴d, 但係, 咁又唔使徙左, 而家屋企都擺左一盒係到做後備 (雖然都應該唔使用).

你都可以考慮下 ~

大宅

原帖由 HO媽媽 於 09-7-22 14:21 發表
我都讚成買定一細罐或旅行裝係屋企.

因為我到而家都仲係全人奶, 之前係呀 b 3/4 個月時, d 奶有時未必夠, 都係一餐半餐, 咁岩我地又揀左隻日本版雪印 (話似人奶), 所以, 當真係唔夠奶時 (返左工埋身餵唔到既時候), ...

謝謝你啊,係唔係於普通百貨公司或萬X, 屈XX就有得買啊?

大宅

叻叻勳章

原帖由 ms_tea 於 09-7-29 16:14 發表

謝謝你啊,係唔係於普通百貨公司或萬X, 屈XX就有得買啊?

如果要買旅行裝, 你可以去寶庫或B&M度睇下

大宅

卓悅都有日本奶粉旅行裝

大宅

你c+生定政府生?如果政府生要買番醫院食開果隻,到時可以叫c6去買囉... 唔駛擔心既,唔會買唔到。

大宅

我屋企都有奶粉三罐, 兩罐係bb會送的, 一罐係阿媽擔心我唔夠阿b食而買的
三罐都未開過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我冇買, 只係俾屋企既奶粉sample (細罐), 我有邊個牌子最多既奶粉咪俾果款.

隻隻奶粉都話自己好, 其實成份係大同小異, 最緊要係你個bb 同果隻奶粉夾唔夾. 講牌子其實意思唔大. 如果你個bb 響醫院飲過奶粉, 我都覺得跟番會好d.

大宅

好媽媽勳章

人 奶係人 奶, 奶 粉係奶 粉, 2樣係唔同架.
屋企冇奶 粉, 餵人 奶決心/信心更加強!

複式洋房

有罐旁身好D呀.....我都係全人奶, 不過中間有唔舒服, 無奈都要比佢食左一個禮拜奶粉...

原帖由 ms_tea 於 09-7-22 13:35 發表
如果真係要買定罐,買邊隻會好D呢?因為擔心萬一到時餵唔到。

THANKS

大宅

原帖由 kfchau 於 09-7-30 11:43 發表
有罐旁身好D呀.....我都係全人奶, 不過中間有唔舒服, 無奈都要比佢食左一個禮拜奶粉...

其實我真係好想做全人奶,但係我諗如果我買定一罐做後備,我壓力無咁大,可能反而會更加好,因為我有個朋友就係死都唔肯買,結果壓力太大,好難先上到奶。

大宅

原帖由 冰糖小圓子 於 09-7-29 21:26 發表
你c+生定政府生?如果政府生要買番醫院食開果隻,到時可以叫c6去買囉... 唔駛擔心既,唔會買唔到。

原帖由 bosch 於 09-7-30 09:04 發表
我冇買, 只係俾屋企既奶粉sample (細罐), 我有邊個牌子最多既奶粉咪俾果款.

隻隻奶粉都話自己好, 其實成份係大同小異, 最緊要係你個bb 同果隻奶粉夾唔夾. 講牌子其實意思唔大. 如果你個bb 響醫院飲過奶 ...

我係廣華生啊,唔知廣華用咩奶粉呢?

大宅

原帖由 CatEgg 於 09-7-29 20:52 發表
卓悅都有日本奶粉旅行裝

Thanks....等我去睇睇先

男爵府

原帖由 ms_tea 於 09-7-30 11:47 發表

我係廣華生啊,唔知廣華用咩奶粉呢?

我3月係廣華生, 嗰時用緊牛欄牌

大宅

原帖由 sickbanana 於 09-7-30 15:38 發表

我3月係廣華生, 嗰時用緊牛欄牌

Thank you very much.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊