論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

果工人係唔係真係咁須要呀....等唔到sunday嗎. ..(可憐窆的小妹妹 )

伯爵府

如呢件事係發生係呢d在狗(管)or佢地既屋企人or小朋友身上, 唔知佢地又會點處理既呢...

子爵府

醒目開學勳章

因為呢個判例,傳開去,部份外傭當有需要時都覺得帶少主出去偷食,係無罪

對正苦完全失去信心

大宅

好媽媽勳章

救命!! 睇到新聞真係想嘔, 為小朋友難過, 為佢父母擔心, 為自己政府無能感憤怒......究竟佢地係香港犯法既刑罰可唔可以有阻嚇性, 點解成日都偏重佢地, 可以同印尼政府傾下嗎, 佢地自己唔教下自己d人又要賺外匯想點??? 最慘成日搞到小朋友, 作為亞媽見到d d 新聞就好難過

原帖由 winnie_sh 於 09-7-23 01:36 發表
因為呢個判例,傳開去,部份外傭當有需要時都覺得帶少主出去偷食,係無罪

對正苦完全失去信心

大宅

呢個垃圾政府只是幫外傭, 遲早香港沒有人生仔,變成全部輸入人口, 真是天怒人怨.
我要抗議
罷交稅! 罷交外傭稅! 罷交差餉!
罷交一切無理稅收!

男爵府

全部有份幫兇嘅,等天收!!!

公爵府

同期執行真係益咗佢,就算告唔到工人協助罪,亦應告佢其他嘢,如嚴重疏忽照顧導致女童受害.入佢入境處黑名單.

幾忙都好,父母真係要關心吓小朋友日間去左邊,同埋做過d咩嘢,重要教小朋友避免被人侵犯.有事千奇一定要同媽媽講.我個女3.4歲時已比佢上定性教育堂了.千萬唔好放哂手信哂工人.佢地係靠唔住架.

其實我都唔係好同情呢d第三世界"窮人",窮就可以亂嚟咩.什麼離鄉別井,咁可憐就唔好嚟囉,自己窮又唔上進,話佢又話唔做,咁大牌咁有自尊唔好做工人囉.

禁止訪問

別墅

他們害了那個女孩的一生. 可惡!!!!!!!!!!

禁止訪問

珍珠宮

我諗起個畫面.....好恐怖.....

洋房

講有乜用啊,越講越惱,不如實際行動啦,參加游行.

洋房

D人一看到講下要參加游行架,即刻走都走唔切:;pppp: 我現架個工人都無問題,我呢世人都未試過游行,但我覺得香港雇主如真想要有保障,就真係要由我做起囖.

別墅

小妹妹好慘

子爵府

點解香港甘幫D外傭, 人地星加坡工人走到要佢自已比機票錢, 人工又低D, 得個SG300, 正苦都唔知當我地係乜, 完全失望

男爵府

令人氣憤
此事令我想起前印印放3級光碟在床的紙袋裡,話幫姐妹收藏,當時心都寒,佢d under突然sexy左......好彩佢見我按ip cam就自動辭職

大宅

保護子女是必需的, 但不要一味只把矛頭指向外傭, 以為本地ee就一定好d.
記得先排看過這裏一位媽咪發起講返兒時被性侵犯的經歷, 其他有類似不幸經歷的媽咪也出來把在心中多年的怨屈講出來. 其實做這些禽獸行為的很多時反而是熟人.
例如, 保姆的丈夫/兒子; 補習老師; 朋友的丈夫/家人 (例如很多時是媽媽帶同女兒採朋友, 自己與朋友在客廳傾計/打牌, 女兒跟叔叔去玩, 就被搞了. 小孩子被性侵犯不用很多時間, 入一入房都ok了, 但留在心中的烙印卻一生不滅. 而且, 如果熟人做, 小孩子跟本不敢告訴媽媽亦不知如何面對.
再而且, 記住而家係男女孩都有機會被搞的.
係咪全職媽咪都唔係最緊要, 緊要反而是媽媽要有這方面的意識和介心.

民房

原帖由 hayo 於 09-7-23 13:03 發表
救命!! 睇到新聞真係想嘔, 為小朋友難過, 為佢父母擔心, 為自己政府無能感憤怒......究竟佢地係香港犯法既刑罰可唔可以有阻嚇性, 點解成日都偏重佢地, 可以同印尼政府傾下嗎, 佢地自己唔教下自己d人又要賺外匯想點?? ...

其實都好關父母問題!! 如果唔係成日放低小朋友比印印湊都唔會比個印印咁放肆!!
個小朋友真係好可憐, 因父母而家都依舊!!

伯爵府

呢個正苦真係食屎既正府, 成日聽見真突手話正苦既全部都係精英真係想打巴佢.

子爵府

其實,,,,,最難明白係,點解刑期咁短???對一個5歲小朋友嚟講,呢件事對佢影響係一世!5歲呢個年紀係完全需要成年人照顧及保護o既時期,佢當時亦無任何保護自己o既能力,佢都盡左力去反抗.....佢一世人可以點過???但個賤男只係轉個頭又放番出嚟,而個賤印亦只係無左一份工,,,,,個官用咩去定刑期???

首頁

尾頁

跳至