跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女6月尾做完評估, 有自閉傾向, 社交障礙.
7月頭入紙排I位,
其實已經有學校收阿女讀2歲班.
呢間學校都有I位, 咁我都選了排呢間. 另社工叫我選多間, 我就再選了基督教服務處觀塘幼兒學校.
好好彩, 早兩日社工話比我知, 基督教服務處觀塘幼兒學校有I位收阿女.
咁我約學校帶阿女去睇下.
今日同阿女去完學校, 走時係門口我問阿女要唔要去呢間返學, 佢話唔要,
跟住阿女拉住我去佢將入讀嘅學校門口,
兩間學校相隔兩三幢大廈.
我唔知點解阿女會認得自己嘅學校,
但我覺得如果佢咁抗拒新學校,
我怕佢唔肯返學.
終於我都係決定放棄咗個I位,
明天去簽紙再重新排過.
今次我唔會再填其他.
希望快D係阿女間學校排到啦!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kanix,真係辛苦你嘞,要四圍同呀女做test之余仲要搵學校,你真係一位好值得尊敬嘅好媽媽,唔好太憂心,咁細個發現多數都可以好快好番
sorry,想問問呀女係點發現得到架???

大宅

其實係我家姐發現, 我家姐細仔係高智商自閉.
係15個月時, 我家姐黎我家, 剛巧阿女係度自轉.
最初我唔為意呢個行為有咩唔妥, 但我家姐話阿女有D似佢個仔.
呢D自轉係刺激佢自己個前庭, 令自己舒服D.
阿女好怕陌生地方同人, 就算係去婆婆到都要好耐先適應到.
固執, 要係同一個地方做同一件事, eg 係屋企一定要係梳化到食飯, 如果唔係會大叫同唔食.
唔鍾意搭lift, 會大叫.
唔同其他小朋友玩, 鍾意自己玩.
好易發脾氣, 大叫, 喊.
終於係18個月時返健康院同姑娘講, 見醫生再做評估.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Kanix 於 09-7-22 21:35 發表
其實係我家姐發現, 我家姐細仔係高智商自閉.
係15個月時, 我家姐黎我家, 剛巧阿女係度自轉.
最初我唔為意呢個行為有咩唔妥, 但我家姐話阿女有D似佢個仔.
呢D自轉係刺激佢自己個前庭, 令自己舒服D.
阿女好怕陌生地方 ...

又係同"感統"有D相似地方,多謝你話我知!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Kanix 於 09-7-22 21:35 發表
阿女好怕陌生地方同人, 就算係去婆婆到都要好耐先適應到

去Vincci屋企佢都唔使warm up好耐啫~
咁你會唔會俾佢讀N1? 然後再排原校I位?

(題外話: 好似觀塘呢間基教响I位好易排? 我朋友當年又係排到呢間, 不過佢都無要到, 就咁讀普通學校~ 嚟緊都升小學了!)

大宅

會一路讀一路排, 我已經同學校講咗阿女嘅情況,
學校都話唔介意, 同會有幫助比阿女.
所以我先決定放棄個I位.
我覺得呢間d老師好似好d.
希望快d排到.
原帖由 小倩 於 09-7-22 21:56 發表

(題外話: 好似觀塘呢間基教响I位好易排? 我朋友當年又係排到呢間, 不過佢都無要到, 就咁讀普通學校~ 嚟緊都升小學了!) ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Kanix 於 09-7-22 22:13 發表
會一路讀一路排, 我已經同學校講咗阿女嘅情況,
學校都話唔介意, 同會有幫助比阿女.
所以我先決定放棄個I位.
我覺得呢間d老師好似好d.
希望快d排到. ...

我都係咁話, 最緊要老師有heart

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Kanix 於 09-7-22 20:20 發表
阿女6月尾做完評估, 有自閉傾向, 社交障礙.
7月頭入紙排I位,
其實已經有學校收阿女讀2歲班.
呢間學校都有I位, 咁我都選了排呢間. 另社工叫我選多間, 我就再選了基督教服務處觀塘幼兒學校.
好好彩, 早兩日社工話比我 ...

Kanix辛苦你喇!既然桐桐唔鍾意間學校就唔好勉強喇, 唔好太擔心桐桐好快就會好番架喇!

王國長老

原帖由 babycanny 於 09-7-22 22:29 發表

Kanix辛苦你喇!既然桐桐唔鍾意間學校就唔好勉強喇, 唔好太擔心桐桐好快就會好番架喇!

mouth: mouth:

大宅

希望返咗學會好d, la!
多謝各位關心
原帖由 babycanny 於 09-7-22 22:29 發表

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 醜樣豬 於 09-7-22 22:35 發表

mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

Kanix個囡唔係叫桐桐咩?

大宅

係佟佟
原帖由 babycanny 於 09-7-22 22:53 發表

Kanix個囡唔係叫桐桐咩?

王國長老

原帖由 Kanix 於 09-7-22 23:00 發表
係佟佟

男爵府

Kanix, 我地星期五約食飯, 你得唔得一齊來食下飯輕鬆下?

男爵府

原帖由 小倩 於 09-7-22 21:56 發表

(題外話: 好似觀塘呢間基教响I位好易排? 我朋友當年又係排到呢間, 不過佢都無要到, 就咁讀普通學校~ 嚟緊都升小學了!) ...

係, 柊柊去vincci屋企, 叻過我個仔多多聲! 所以我覺得柊柊柊都可能係好輕微的問題.

王國長老

原帖由 babushka 於 09-7-23 00:50 發表

係, 柊柊去vincci屋企, 叻過我個仔多多聲! 所以我覺得柊柊柊都可能係好輕微的問題.

樓下有得抄都抄錯

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Kanix 於 09-7-22 23:00 發表
係佟佟

sorry!sorry!

別墅

嘩, Kanix, 好耐無見, 係啦, 幾時得閒見下面, 吹下水.

我見佟佟幾次都唔發覺佢有咩問題, 多D帶佢出嚟玩呀.

大宅

好想去, 但 fri 我c6要上堂, 無人睇住兩個, 去唔到
原帖由 babushka 於 09-7-23 00:46 發表
Kanix, 我地星期五約食飯, 你得唔得一齊來食下飯輕鬆下?

大宅

好耐無見, 真係要帶阿女多d出黎一切玩先得
原帖由 臭Bee媽 於 09-7-23 12:31 發表
嘩, Kanix, 好耐無見, 係啦, 幾時得閒見下面, 吹下水.

我見佟佟幾次都唔發覺佢有咩問題, 多D帶佢出嚟玩呀.

首頁

尾頁

跳至