烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我下週會去書城買書, 又想順路去超市買麵粉/合桃...
請問除了吉之島, 還有什麼地方可有又易去到既呢??
請教下我啦...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

大陸麵粉平嗎? 信唔信得過? 拎番香港唔怕重?
盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 召藥師 於 09-7-23 00:46 發表
大陸麵粉平嗎? 信唔信得過? 拎番香港唔怕重?

AGREE, 咁重點拎 ??

最近發現 價真棧 有泰國包裝 高, 低粉賣, $12.-/kg, 唔知好唔好用.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 rolandbb 於 09-7-23 16:26 發表

AGREE, 咁重點拎 ??

最近發現 價真棧 有泰國包裝 高, 低粉賣, $12.-/kg, 唔知好唔好用.

我都想知道......

複式洋房

用過了, 都幾好!

我之前有朋友送我一大包, 10kg既`低粉,
幾好用. 我平時在hk用開二xx的, 覺得分別
不太, 可能加上我係新手, 食不出差幾遠啦...
上面吉xx買高粉為人仔7.3/kg..算不算平呀...我估平渣.........有無人識路去其他超市呀..等我格下價嘛

大宅

原帖由 小B豬媽咪 於 09-7-23 21:42 發表
我之前有朋友送我一大包, 10kg既`低粉,
幾好用. 我平時在hk用開二xx的, 覺得分別
不太, 可能加上我係新手, 食不出差幾遠啦...
上面吉xx買高粉為人仔7.3/kg..算不算平呀...我估平渣.........有無人識路去其他超市呀.. ...

7.3/kg人仔, 即係成8/kg港紙啦,
咁就緊係唔抵啦, 仲要唔知d粉得唔得,
山長水遠, 車錢都蝕埋.

複式洋房

10kg 5.8人仔

7.3人仔係1kg, 若買10kg包裝的就平均
5.8人仔左右

大宅

其實你地知唔知大陸既食品政策架?
好既全部出口(賣到錢嘛),
唔好既就留返係國內(平民食差d都冇所謂),
我去大陸比較有心做蛋糕既舖頭食蛋糕,
同佢地老闆傾計, 佢地都話所有材料都係入口既,
國內既品質唔好.
點解你地反而調轉, 走返去買麵粉呢?
其實如果講平, 係出面買平過自己整啦.

首頁

尾頁

跳至