婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

而家我地搬左新屋啦, 而我想左好耐,總於下定決心等c6份新工穩定d後就辭左份工, 係屋企湊返個女, 本身都心大心細唔知咁做好唔好, 冇左份自己既收入, 好冇安全感, 但呢幾日個決心真係比之前大左..因為..

第1. 99雖然好"石"亞女, 但佢湊既方法就..唉.. , 成日都包到個女實一實, 個女想多d活動空間都難...又試過俾少左餐個女飲, 我返到屋企個女已經喊到聲都沙埋 (果日真係火都黎), 工人姐姐變左近身丫環...仲有好多...

2. 大6嫂就生啦, 果日佢地話想搬返黎住, 睇佢地個款, 白痴都知佢想用埋我個工人姐姐, 做個名正言順既少奶奶啦!!! 到時我成日唔係屋企,個女都唔知會有乜待遇, 我要保障返自己個女, 返屋企把所返自己既家園!!! 唔俾d蛇蟲入屋!!!!

我知當我冇做野時, 一定有好多難聽既說話(99成日都驚我唔做,辛苦佢個仔養我)..但為左個女, 點辛苦都要忍忍忍....

各位媽媽請支持下我., 我好少同自己屋企人講我既情況, 你地知既野比我屋企人仲多, 如果同c6咁講, 佢實話我自己唸多左..所以我都未同佢講我因為咁先決定唔做,..

別墅

BK Milk勳章

你個大陸嫂簡直不知所謂(想用埋我個工人姐姐, 做個名正言順既少奶奶), 叫佢慳d收皮啦:;pppp:

99成日都驚我唔做,辛苦佢個仔養我 <<< 如果我係你的話, 係99同大陸嫂面前3口6面講清楚, "99, 你唔好話我先小人後君子, 大陸嫂用我工人的話, 我會炒左個工人, 自己辭左份工, 係屋企湊返個女" 睇下你99有乜反應都好呀, 而且到時你真的做全職媽媽, 你都有藉口同99講 ""係大陸嫂迫我咁樣做, 工作及不上自己囡囡的重要性, 我要好好保護自己的家園, 唔好俾其他無謂人入侵!!!! ""

洋房

我覺得你呢個決定係正確的, 雖然你會冇左收入, 但始終係自己湊番會好d, 加油呀, 我支持你!

複式洋房

十卜

子爵府

當然支持你喇....

唔講你99會湊成點+ 個件大6嫂都打咩鬼主意, 自己可以親手湊bb0-3歲既時間真係好寶貴架~

無野可以代替到mami 自己湊返bb 嘛, 要做野咪等bb 返學先囉, 都係3歲既時, 到時你先出返黎做野囉~

不過咁..比著我未必會同老公如實講係怕自己個女, 99湊唔掂, or 大6嫂想用埋工人姐姐, 未發生既野, 佢都係唔會好以你咁諗.
我會話自己好唔捨得bb, 好想自己湊. 想等佢返學時, 先再出黎做返野咁囉

侯爵府

加油努力,排除萬難,清走垃圾:;pppp:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

一定支持你..最多用小d, 買小d, 一定唔可以比個衰人大6嫂攪破壞..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

carly.c
你大6嫂而家都仲想諗去你到坐月咩.....真係不知所謂, 勁厚面皮..

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

支持你~加油呀!!

伯爵府

咦,你上次唔系3口6面同大陸嫂+奶奶講清楚話唔比大6嫂黎坐月架,你個大6嫂重死心不(色)呀?咁佢D面皮真系幾尺厚! Support你自己揍B呀,咁咪唔駛請工人囉,等大6嫂想痴都冇得痴! 雖然會辛苦D,但保衛自己家園都好重要.

伯爵府

點解大陸嫂會搬回你到住呀???
你應承了????

p.s. 當然支持你既決定啦.

子爵府

係呀~ 佢而家都未死心~
果日入伙, 佢已經入埋參觀, 走去客房睇埋,
係度同99講d位可以點放點放,
一間房住一家3口都ok!
我當時運高聽唔到, 仲要一入門口, 即點我個姐姐裝杯水佢飲:;pppp:
佢見我同c6都企硬唔俾佢黎住, 先同99講搬返去同99住, 話冇人幫佢手, 湊唔掂bb, 地方細d都唔緊要, :;pppp:
呢幾日99都係咁同我落藥, 又係度 "大家一家人, 有時過左去就由佢過去, 唔好記係心度, 一家人, 冇得計既, 大家將就下啦, 幫到米幫囉" 我都係聽完就算, 之後即轉話題, 唔答佢!! why下下都要我地幫, 又要我地忍呀!!! 我搬得返黎, 就預左俾佢地煩同攪既啦, 但我一定會企硬

子爵府

咁你要快D 塞爆D 房喇XD

話時話你越早拎返個主導權越好, 等佢地無聲出.

你返左工, 個工人好難唔俾佢地2個入黎你屋架

伯爵府

原帖由 carly.c 於 09-7-24 11:00 發表
係呀~ 佢而家都未死心~
果日入伙, 佢已經入埋參觀, 走去客房睇埋,
係度同99講d位可以點放點放,
一間房住一家3口都ok!
我當時運高聽唔到, 仲要一入門口, 即點我個姐姐裝杯水佢飲:;pppp:
佢見我同c6都企硬唔俾佢黎住 ...

佢無野呀, 有病就去睇e生啦.

樓主, 你要堅持呀, 要抗禦敵人呀!!!

別墅

carly.c

一直都好留意你個case. 真係發覺女人做咗媽咪後真係會不理一切, 保護自己家庭, 當然我都係. e 個世界其實都幾多好似你"大伯大6嫂" d case. 祝你堅持到底, 為阿女, 為自己將來好好鋪好條路.

子爵府

唉..呢個大6嫂, 有佢一日係度, D麻煩真係沒完沒了, 仲要佢好似等多年就可以黎HK啦...到時真係冇眼睇..
仲要好攪笑地... 佢個女都未出世, 就已經係度講話要幫佢老公追個仔, 生完再開工哦 真係要佢咁有腦先講得出~
總之而家見到佢真係眼火爆!!!!

大宅

好媽媽勳章

"我知當我冇做野時, 一定有好多難聽既說話(99成日都驚我唔做,辛苦佢個仔養我)"
99真係咁講時, 俾我就會響大陸嫂面前答:
唔怕喎, 大嫂都無做嘢啦, 我見大伯大嫂佢地過得好開心呀, 一d都唔辛苦, 如果大伯係辛苦既話, 大嫂又點會唔出黎做嘢幫下手喎, 所以唔使擔心我地架啦.

你真係要小心個大陸嫂有日搬齊行李黎你屋企呀

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

就算冇大6嫂問題, 我都贊成媽咪親自湊番bb. 可以陪著bb一起成長真係超幸福 .

你唔返工仲有個好處, 就係你老公要揹起成頭家, 佢會更堅定唔再乜都亂幫99大伯大6嫂.....

加油, 我地支持你!

子爵府

好多謝大家既支持呀, 俾我知, 我既決定係正確既, 一路以來, 我都堅持做野, 係因為我唔想C6一個人咁大壓力, 自己有個收入, 有乜事都可以靠自己 同可以俾多少少物質野俾個BB, 但, 慢慢發覺, 原來唔係咁, 當我堅持做野既同時, 我個女未必擁有最好既野, 同照顧.. 我最怕係...我係出面受氣工作, 以為為個女好, 點知到頭來益左D"廢人", 個女可能我唔係身邊時食唔好, 訓唔好, 喊都冇人理... 可能我咁唸係好似多左咁

間客房我已經放滿雜物!!!:;pppp:

大宅

如果經濟穩定, 自己湊當然最好, BB過咗4個月就好湊好多, 多數戒晒夜奶, 又無咁容易喊, 會開始對住你笑同講BB話. 呢D黃金時間過咗就無, 反而錢就可以再搵, 你老公份工OK嘅, 慳慳地一定夠......等到3歲後讀K1, 你想做番嘢, 可以搵PART TIME

不過, 好似樓上SIS講, 唔好同老公如實講係怕奶奶湊唔掂囡囡同大6嫂想用工人姐姐, 男人有時唔會諗到咁詳細, 費事佢一時口疏講咗俾屋企聽

首頁
12345...8

尾頁

跳至