跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 Iris818 於 09-8-4 10:39 發表
我係8月7日去法國醫院檢查呀, 你係咪搵梁思慧醫生呀?

唔係呀..我睇游洋醫生架...

其實我想轉醫生...

游洋勁串又解釋得唔詳細...咩都話無事, 好似都好唔明白我地呢d初初懷孕既媽咪擔心d咩咁...但我8月13日又再要番去check喇...

想問下梁思慧醫生好唔好架?

複式洋房

唔係呀..我睇游洋醫生架...

其實我想轉醫生...

游洋勁串又解釋得唔詳細...咩都話無事, 好似都好唔明白我地呢d初初懷孕既媽咪擔心d咩咁...但我8月13日又再要番去check喇...

想問下梁思慧醫生好唔好架?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pudding71 於 09-8-4 10:15 發表
Kong Pig Pig.你都係高齡?
上次我既經驗就麻麻地,haha,隔左好多年,我先想再要.不過而家已經係高齡了.

好似話睇完, 會有form俾你填, 問你join吾join架wor,我吾記得邊個topic講

你想入?

...

係呀. 我出年36啦.
我想入果個助產士小組呀, 我都係睇BK媽咪講話姑娘勁nice同真係有有follow up!

民房

各位準媽媽,大家好...:)

上星期日我老婆剛剛用棒棒驗到有左,第一胎,我同我老婆都好緊張呀...

禁止發言

複式洋房

大家好, 我尋日驗左兩次, confirm左喇, 好開心呀

自己計過應該4月7日. 但係我又烏sir sir咁, 我而家應該要做o的乜呢?應該要book o的乜呢?

禁止發言

大宅

甘你對我來說,好細個o者. HAHA,我出年39了, HAHAHA
都要好大勇氣. ^_^
原帖由 KongPigPig 於 09-8-4 11:29 發表

係呀. 我出年36啦.
我想入果個助產士小組呀, 我都係睇BK媽咪講話姑娘勁nice同真係有有follow up!

大宅

你可以去診所驗孕, 醫生會寫封confirm letter俾你, 甘你可以排政府
另外, 你可以月中or 月尾BOOK C+ check check

原帖由 littleair 於 09-8-4 11:40 發表
大家好, 我尋日驗左兩次, confirm左喇, 好開心呀

自己計過應該4月7日. 但係我又烏sir sir咁, 我而家應該要做o的乜呢?應該要book o的乜呢?

複式洋房

原帖由 pudding71 於 09-8-4 11:48 發表
你可以去診所驗孕, 醫生會寫封confirm letter俾你, 甘你可以排政府
另外, 你可以月中or 月尾BOOK C+ check check

咁如果我想係政府生, 係咪一定要有referral letter 先 book 到期架

同埋係c+ follow up, book 期會唔會好耐架, 洗唔洗而家就要決定睇邊個, book 定個期先架

今次係第一胎, 又唔知要做啲咩野, 好緊張呀

大宅

今次我無referral letter就走去BOOK廣華.
我都係6月30日在診所驗孕,甘醫生俾左封證明我驗孕係+ve,跟第二日我就走左去廣華排定期.
我都BOOK左C+照.

你今次係第一胎, 你有無D親戚有懷孕經驗?or 睇下有無朋友介紹D相熟婦檢?

慢慢來, 不用緊張. 而家問緊要係多D休息.放鬆心情.
或者同先生商量下.^_^
原帖由 littleair 於 09-8-4 12:06 發表

咁如果我想係政府生, 係咪一定要有referral letter 先 book 到期架

同埋係c+ follow up, book 期會唔會好耐架, 洗唔洗而家就要決定睇邊個, book 定個期先架

今次係第一胎, 又唔知要做啲咩野, 好緊張呀 ...

大宅

唔知有冇人揀東區呢?
我Book咗24號去醫院1st產檢,到時應該8week。

而私家醫生就早d,約咗17號。

複式洋房

星期日剛用驗孕棒check左bingo, 打電話去法國醫院想book梁詩慧醫生, 但佢地話第一次睇無得book喎, 只可以walk-in, 你地係咪咁架? thanks.

男爵府

回覆 54# Gucci_Diamond 的文章

Hello ar, 我成日上呢d討論區睇, 先知e院同健康院呢樣野
岩岩去完健康院黎, 只係度高,磅重, 量血壓, 見姑娘, 見e生 (第一次先有得睇), 抽血, 預約下次
姑娘話, 基本上孕婦18w先需要去e院檢查, so 18w以下就會o係健康院睇, 有事先去番e院睇
我6年前曾經流產過, 唔知今胎算係1st or 2nd

禁止發言

大宅

hi,我係4月1日預產期,不過未照u/s,所以都未confirm,不過多數都係4月架啦~(如果一切順利....因為上一胎有缺陷,所以人工流產左... ),我今次害喜暫時就唔嚴重,只係最初多胃氣,因為我有中醫跟住,食左2次藥,依家就冇乜事~~只係有時會有少少暈,好似唔夠血果種~~),我依約左17/8 c9照1st u/s, 15/9 係威院照oscar...
你地有冇做運動呀??我前幾日去左游水,希望血氣好啲,唔好咁易暈~~,但今日就好似有啲唔知係傷風定感冒....好辛苦呀~~~

複式洋房

原帖由 Iris818 於 09-8-4 12:40 發表
係呀, 第一次係要 walk-in 架, 之後先可以預約.

thanks. walk-in 要等幾耐, 睇過有d post話要幾個鐘喎. 因要同公司請半日假, 都驚會遲...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chloe_karina 於 09-8-4 12:49 發表
hi,我係4月1日預產期,不過未照u/s,所以都未confirm,不過多數都係4月架啦~(如果一切順利....因為上一胎有缺陷,所以人工流產左... ),我今次害喜暫時就唔嚴重,只係最初多胃氣,因為我有中醫跟住,食左2次藥,依家就冇乜 ...

唉...我平時唔做運動架.....
如果而家做, 真係臨急冇佛腳...又怕唔小心會整親個胎...所以都勁矛盾....

大宅

好媽媽勳章

大家而家都應該係5-7weeks左右, 你地幾時會通知公司呀???

大宅

原帖由 KongPigPig 於 09-8-4 13:04 發表
大家而家都應該係5-7weeks左右, 你地幾時會通知公司呀???

哈哈,我前兩個星期六confirm有咗,
跟住嗰個星期一就通知公司啦...

首頁

尾頁

跳至