母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我自己認為係我晚晚上冇pump清d奶整到乳線唔通
所以發燒
但醫生話唔係
係細菌感染

以家食緊藥
要停餵2日
尋日聽到要停餵
真係忍唔住喊左出來
bb尋晚開始要食奶粉
佢食唔慣, 唔肯食
喊得好勁
我好心痛
如果我pump清d奶
咪唔會發燒law.......
以家bb食奶粉都係得得60ml
都唔知夠唔夠.....

男爵府

唔緊要呀, 我出院第一日都谷到發燒, 我就堅持唔食藥, 用薑soap 沖左個凍水涼再pump 奶出黎, 第一日仲用一粒鐘只pump到30 -40 ml 咋, 第二日無發燒我都埋身餵, 跟住我開刀傷口浸血, 我自己要入瑪麗住一日, 果晚焗住要餵奶粉, 跟住我又谷左一日, 響醫院到pump 奶帶埋home比bb食, 就係咁樣開始左我pump奶生涯喇, 但每次餵奶瓶前, 我都會埋身比bb啜nipple一陣, 好彩佢仲識啜lor, e+我改左pump奶 + 奶粉比bb食 + 埋身一陣.

我覺得我地盡左力已經夠, 唔好比自己太大壓力.

原帖由 crystalpui 於 09-7-26 12:22 發表
其實我自己認為係我晚晚上冇pump清d奶整到乳線唔通
所以發燒
但醫生話唔係
係細菌感染

以家食緊藥
要停餵2日
尋日聽到要停餵
真係忍唔住喊左出來
bb尋晚開始要食奶粉
佢食唔慣, 唔肯食
喊得好勁
我好心痛
如果我p ...
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

別墅

你是因為食緊葯至唔比佢食人奶啫,你可以pump出來但是唔好比bb食住,咁等你唔洗再食葯果時都可以夠奶比bb飲,最好4個鐘泵一次,同埋你宜家塞咗唔泵出來好難好返嫁
我之前都有發炎,但係無發燒,所以唔洗食葯,但係要比bb食塞咗果個位先,同埋我會食月見草等佢快啲通返,你可以問下e生的意見吖

伯爵府

醫生都話係細菌感染, 你唔好咁自責啦.

停兩日, 又唔係以後都唔餵得, 唔緊要啦

我之前食消炎藥要停五日, 又試過損左停兩日,

記住keep 住泵多d,
否則又谷又窒又少左奶架.

無事的, 停兩日, 小別勝新婚, 你同bb 會更享受和珍惜之後埋身食奶的日子啦

加油

伯爵府

原帖由 hanbb 於 09-7-26 16:23 發表
醫生都話係細菌感染, 你唔好咁自責啦.

停兩日, 又唔係以後都唔餵得, 唔緊要啦

我之前食消炎藥要停五日, 又試過損左停兩日,

記住keep 住泵多d,
否則又谷又窒又少左奶架.

無事的, 停兩日, 小別勝新婚, 你同bb 會 ...

我損左都照餵呀
所以今次要停2日我真係好唔開心
醫生講完我喊左出黎呀
希望2日後bb會肯飲返我d奶啦
不過以家bb食奶粉食80ml
但我一邊應該冇80ml
而佢又只食我一邊
咁bb會唔會食唔夠呀?

別墅

乳腺細菌感染?好少見喎,你有冇去健康院睇過呀?有時啲E生對母乳的認識唔是咁多架咋

別墅

我都試過發炎, 發燒發冷硬左個度仲紅左又痛, 睇醫生(係屋企樓下但睇好多bb既)又係叫我唔好餵住, 話我d奶會有菌, 千奇唔好俾bb飲, 再開抗生素俾我, 我聽完都即刻喊左出黎, 我立即call我個朋友, 佢再transfer我去佢另一個朋友度俾我, 個o個朋友叫我唔使理個醫生講咩, d醫生跟本唔識教餵人奶, 佢叫我繼續餵, 我即刻覺得一天光晒, 但係我挨左兩日發燒發冷, d炎先至慢慢退, but如果我搵唔到朋友問, 我都好大可能會食藥 ....

但係如果你開始食藥, 就唯有食埋先, 努力pump住出黎先

伯爵府

原帖由 smallballck 於 09-7-26 23:56 發表
我都試過發炎, 發燒發冷硬左個度仲紅左又痛, 睇醫生(係屋企樓下但睇好多bb既)又係叫我唔好餵住, 話我d奶會有菌, 千奇唔好俾bb飲, 再開抗生素俾我, 我聽完都即刻喊左出黎, 我立即call我個朋友, 佢再transfer我去佢另 ...

我諗我同你係同一個case
我已食緊藥了
仲有一次就食完了
今晚我會餵返bb
我其實都好懷疑個e生講既野
不過個日係星期6
睇開既婦科又關左門
健康院又唔開
又見個e生平時都幾多bb睇
所以都信佢
但我明明泵清就會好好多
佢話咁就係細菌感染啦
唔泵清都唔會發燒呀
只會少奶......

大宅

希望你今晚餵得順利啦.
唔好俾咁大壓力自己, 因為壓力大,D奶都會少D.
或者情況許可, 你泵密D, 唔使太擔心BB夠唔夠食, 因為埋身食一定俾泵出來多架. 有時, 我泵完奶, 我再埋身俾BB食, 都睇倒佢有食(係噴奶果種食法).
最緊要你同BB好好配合. 加油呀!

原帖由 crystalpui 於 09-7-27 11:47 發表

我諗我同你係同一個case
我已食緊藥了
仲有一次就食完了
今晚我會餵返bb
我其實都好懷疑個e生講既野
不過個日係星期6
睇開既婦科又關左門
健康院又唔開
又見個e生平時都幾多bb睇
所以都信佢
但我明明泵清就會好 ...

別墅

加油`

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

原帖由 anaBB 於 09-7-27 17:57 發表
如果你覺得唔夠bb食, 可以餵晒2邊, 我一直都係餵2邊, bb訓得好, 我又好多奶. 加油!

之前係食一邊
以家要食2邊
之前一邊有成80ml奶
今日泵得60ml
有時仲少
唔知係唔係食藥收左奶
之前係想少d奶
但bb就來後日就進入第3星期
我怕唔夠佢食

伯爵府

咁你keep 住餵..或者定時去泵等佢識得做奶

初時我冇戒口飲 coffee, 個餐奶我會吾要 (我係全泵)

伯爵府

原帖由 Snoopywy 於 09-7-27 20:55 發表
咁你keep 住餵..或者定時去泵等佢識得做奶

初時我冇戒口飲 coffee, 個餐奶我會吾要 (我係全泵)

coffee唔飲得嗎?
我99話牛又唔食得
鴨鵝又唔得
炸又唔得
海鮮又唔得
我都唔知可以食d乜
其實係唔係每一樣新食物
都食一個week
睇下bb有冇反應就得啦?

民房

同意呢,我們一定要放鬆些,對自己及bb都好D.

之前B仔,一開始餵,也是沒有奶,要餵奶粉,後來才有,就開始,並且埋身多,上班後,就pump加埋身 . 在兩個月時,我試過sick,停了兩日,也不開心,
其實,我們也不想的, 只要盡力就ok lar.

原帖由 小艾比 於 09-7-26 12:31 發表
唔緊要呀, 我出院第一日都谷到發燒, 我就堅持唔食藥, 用c薑soap 沖左個凍水涼再pump 奶出黎, 第一日仲用一粒鐘只pump到30 -40 ml 咋, 第二日無發燒我都埋身餵, 跟住我開刀傷口浸血, 我自己要入瑪麗住一日, 果晚焗住要 ...

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

原帖由 anaBB 於 09-7-27 22:57 發表
我冇病過, 之前都係餵一邊, 由3 WEEKS猛長期開始餵2邊, 到依加9個月.
猛長期媽咪一定以為自己冇奶, 只要多飲水就會捱得過, 而且過左就會有好多奶, 之前PUMP得2OZ, 過左猛長期就PUMP到4OZ, 不過猛長期果幾日就根本冇 ...

我BB明天就進入第3WEEK
係唔係就係蜢長期啦?
今日都係飲一邊15MIN
我都仲有泵
明天唔知會唔會大食左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊