樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人女兒15月大, 但再過2星期, 兒子就出世了.
不期然地,竟也開始煩着教育的問題了!
我住馬鞍山市中心, 有一出租的房子在黄埔, 明四月租約到期.
現正在想該趁機收回自住, 還是留在馬鞍山? 兩校網有差嗎? 還是該在有名的41網置業呢?
我是喜歡馬鞍山多一點, 畢竟有1050呎, 一家四口頗鬆動 (Whampoa 750 only)....但若真的對子女有益, 住小一點絕對無妨.
請問你們會如何選擇呢? 謝謝!!

禁止訪問

伯爵府

其實睇你打算比佢讀咩幼稚園囉,如果有心儀o既幼稚園o係係市區的話,就梗係搬番出九龍啦﹗因為交通時間太長,會影響小朋友學習嘛﹗
又如果讀咩幼稚園冇咩所謂的話,住大d 就梗係舒服d 啦﹗

翡翠宮

畀面勳章

我覺得咁:

1.你打算將來俾小朋友考私校、直資定派位? 
考學校既話,名幼稚園大部分都係九龍塘,馬鞍山去九龍塘其實好近,我個囡坐校車都係約半小時就返到學校。私校、直資不計地區,住邊都可以去考。

出名既私小大部分又係九龍塘,直資最多既地區係沙田同將軍澳,除非真係要考香港既學校,否則住邊都冇分別,黃埔去將軍澳亦唔見得好近。

2.如果打算派位,馬鞍山既小學雖然麻麻,但中學係同沙田同一個校網,沙田係全港最多(or 第2多?)英文band1中學的校網,其實都唔差。

但如果你有能力係41網置業,而你心儀既學校又係呢度,緊係會好d,因為原區抽中心儀學校既機會,真係大過跨區好多。不過,我見呀女既同學,經叩門入到41網學校既人都唔少。

別墅

原帖由 mother904 於 2009/7/27 11:54 發表
我覺得咁:

1.你打算將來俾小朋友考私校、直資定派位? 
考學校既話,名幼稚園大部分都係九龍塘,馬鞍山去九龍塘其實好近,我個囡坐校車都係約半小時就返到學校。私校、直資不計地區,住邊都可以去考。

出名既私小大部分又係 ...

多謝你既詳細回覆, also 另外兩位都係.
其實我07年尾至同老婆起外國返來住,08年4月就生左個女, 對於個教育機制,乜都唔識.
剩係唔想啲細路讀國際學校, 同埋想佢地好似一般小朋友咁成長....英唔英中, 問題不大. 如果我淨係想啲細路英文叻, 咁我唔會特登搬返來香港了.
Up to this moment, 我會想apply培正幼稚園.
其他就暫時No Idea 了.

子爵府

原帖由 MC-煎 於 09-7-27 15:13 發表

多謝你既詳細回覆, also 另外兩位都係.
其實我07年尾至同老婆起外國返來住,08年4月就生左個女, 對於個教育機制,乜都唔識.
剩係唔想啲細路讀國際學校, 同埋想佢地好似一般小朋友咁成長....英唔英中, 問題不大. 如 ...

我想我和你有某d地方相同, 我們有外國passport, 可隨時回去讀英文, 但中文就一定要從小讀.

如你真想小朋友讀陪正小學, 最好由陪正幼稚園開始比較易入. 而你黃埔, 不是41網, 是35網. 如你想玩政府的大抽獎, 其實讀那間幼稚園不重要, 反而住址會影響小學選擇. 如不玩, 就當然住那裡也沒問題.

我自己小朋友就讀直資小學, 英文會比官津校好, 而沒它們那麼大壓力, 又有中文謮, 到高中才回加拿大讀, 既有中文根基, 又可讀好英文. 但每人要求不同, 最緊要知自己想點.

別墅

原帖由 familyking 於 2009/7/28 11:19 發表

我想我和你有某d地方相同, 我們有外國passport, 可隨時回去讀英文, 但中文就一定要從小讀.

如你真想小朋友讀陪正小學, 最好由陪正幼稚園開始比較易入. 而你黃埔, 不是41網, 是35網. 如你想玩政府的大抽獎, 其實讀 ...

恕我唔識野...直資學校要睇地址/校網嗎?
還是跟私立一樣?

我想小孩如入不到培正, 便看他造化, 玩大抽獎好了.
反正他爸媽也是這樣長大的.

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 MC-煎 於 09-7-27 15:13 發表

剩係唔想啲細路讀國際學校, 同埋想佢地好似一般小朋友咁成長....英唔英中, 問題不大. 如果我淨係想啲細路英文叻, 咁我唔會特登搬返來香港了.
Up to this moment, 我會想apply培正幼稚園.

既然係咁,緊係留係mos住大屋好過搬去黃埔細屋,加上mos去培正其實好方便。

子爵府

原帖由 MC-煎 於 09-7-29 00:20 發表

恕我唔識野...直資學校要睇地址/校網嗎?
還是跟私立一樣?

我想小孩如入不到培正, 便看他造化, 玩大抽獎好了.
反正他爸媽也是這樣長大的.

當然住得舒適最重要, 況且現在幼稚園不用搬住, 可以看讀小學再想, 因幼稚園不用看你住那裡. 培正小學是私校, 與宜資一樣, 不受校網限制, 只要考到便可入讀.

Mos 我吾孰, 黃埔則有馬頭涌官立, 黃埔宣道小學等, 吾差得晒. 所以你現在不用煩他那兒讀, 到時才算吧. 但當然車程太長, 對小朋友太舟車勞動也不太好.

別墅

原帖由 sweetcouple 於 2009/7/29 10:11 發表
MOS當然不是好網, 但黃埔果邊唔見得係好喎...

我覺得紅磡and土瓜灣這兩個網的學生挺實實在在的.
喇沙,男女拔的畢業生我見識過十個八個.....真的"嘆為觀止"!!聰明醒目是真的, 沙塵囂張也不假! (Sorry, 若我一竹篙打一船人)

別墅

Thanks M904 and FamKing.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 familyking 於 09-7-29 11:16 發表

當然住得舒適最重要, 況且現在幼稚園不用搬住, 可以看讀小學再想, 因幼稚園不用看你住那裡. 培正小學是私校, 與宜資一樣, 不受校網限制, 只要考到便可入讀.

Mos 我吾孰, 黃埔則有馬頭涌官立, 黃埔宣道小學等, 吾 ...

乜培正小學係私校來的?

伯爵府

好媽媽勳章

我都有相若的煩惱
住天水圍, 又係要在居住質素同學校兩方面作取捨. 又係煩幾時搬的問題...

我就真係覺得, 幼稚園讀邊區都無所謂.
我有市區校網地址, 基本上, 大抽獎係最取後的保險.

只係, 將來就要犧牲居住質素了....

要搬番去D無咁大, 無咁方便, 又無咁環境優美既地方...

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 09-8-1 14:59 發表

乜培正小學係私校來的?

培正是中文私立學校, 並不是派位的.

首頁

尾頁

跳至