自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 b16b34n 於 09-7-27 16:23 發表
點解bible打開o左就代表間房有勁野? 咁係邊個打開本bible 呢?

我唔知bible係咪真係治到鬼...
講起bible, 我就諗起一個真人真事, 有個同事, 當時佢同我地一齊住澳門既員工宿舍, 公司剛巧租左黑社會頭目被人肢解同一棟樓(轟動一時), 既單位, 當時年事同詳情仲上曬香港、澳門報紙tim, 個同事口口聲聲話唔怕, 日日都有人死啦, 好閒姐, 呢頭就放左本打開既bible在食飯台上

大宅

原帖由 webjen 於 09-7-27 09:54 發表

咪係,邊條街無死過人,咁唔好出街lor!

最憎 d 人危言聳聽

你無親身經歷過當然會覺得人地危言聳聽啦...

就好似我以前養開肥兔, 有個同事無養動物, 佢見親我地一出trip, 就問我:"你幾時帶肥兔回港呀? 申請去香港唔係好貴之麻..."
到佢呢頭話完我, 無幾耐, 輪到佢要出trip啦, 佢岩岩就養左2隻dog, 好多人問佢:"你幾時帶2隻dog回港呀? 申請去香港唔係好貴之麻..."回敬佢(除了我無出聲, 個個都話佢). 佢仲夠膽答人地:"我帶佢返香港既錢, 夠我買多有突啦...同埋有機會病死無得賠"

有時係要身同感受, 你先會了解人地既處景既...

男爵府

醒目開學勳章

To Heady

thanks!

琥珀宮

富士山腳溫泉酒店,我都覺得有野,個導遊入住前完全唔提。

一入到間房已經感覺好唔舒服,好似罩住個人,我對磁場都幾敏感,平時入到去放好多水晶既地方,我就會周身唔自然,果時就係呢一種感覺,好焗促,成個人好似俾野迫實咁。

我習慣放一張一面有心經另一面有觀音像既咭係生保瞓既地方,果晚瞓得唔好,發埋好古怪既夢,我知此地與別不同,第二朝起身,放得好好直立既咭,居然成張放平,又冇開窗瞓。

第二朝離開導遊先係車上講富士山有個專門自殺既樹林,入去救人有入冇出,聽完恍然大悟,果度既磁場頻率實在好高。不過又唔洗驚既,我不犯人,人不犯我。

原帖由 arale1668 於 09-7-27 17:45 發表

11年前,試過同班朋友去日本.其中一晚住富士山其中一間酒店..之前我地居然未聽過日本富士山多怪事..果晚我地仲成班傻下傻下半夜走出去影相..返返酒店大堂時,見到導遊哥哥眼都紅晒坐係度..仲問我地咁夜仲唔返上去瞓. ...

大宅

原帖由 SandyKL 於 09-7-28 01:28 發表

一入到間房已經感覺好唔舒服,好似罩住個人,我對磁場都幾敏感,平時入到去放好多水晶既地方,我就會周身唔自然,果時就係呢一種感覺,好焗促,成個人好似俾野迫實咁。

我 ...

人同人之間, 都未必可以做到我不犯人, 人不犯我, 更何況...
我媽以前帶我住人地豪宅屋企, 佢晚晚都sleep得唔好, 有晚我俾佢嘈醒, 我搖醒佢問咩事, 我媽話:"頭先差d俾隻野"錬"死呀, 好彩你搖醒我, 先無事炸, 我見到佢隻手好多毛毛, 唔似中國人..."咁我問佢咩樣, 佢話睇唔到. 呢件真人真事, 俾我覺得你唔犯佢, 佢都可能會犯你...
仲有我朋友去泰國旅行, 佢同阿媽既經歷, 都係隻野想佢死咁

大宅

原帖由 TW 於 09-7-27 16:17 發表
hk老鼠酒店咁新都有啦~~唔好話日本了~~有都唔出奇啊

大家互相尊重,就會平平安安

REALLY? What happened?

珍珠宮

原帖由 constance0801 於 09-7-28 00:21 發表

有時係要身同感受, 你先會了解人地既處景既...
...

你點知我無試過遇到呢 d 野呢,我都試過係酒店,甚至係香港o既某醫院"遇到呢 d 怪事",但我唔會周圍話人知,因為唔想嚇親人!
信o既,呢 d 野實在周圍都有!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

好媽媽勳章

認同呀~~~
我去旅行唔會諗咁多呢D, 費時影響自己心情, 免越諗越驚, 嚇親自己!

祝你有個愉快假期!

原帖由 @bear 於 09-7-27 08:37 發表

其實間間酒店都有架啦,你驚得幾多丫,除非你以後唔去嘅啫,唔好諗咁多喇,開開心心plan定個行程好過啦!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 little_lam 於 09-7-27 20:38 發表
富士山仲記唔記得邊間酒店呀

唔記得啦..
跟住5年前..臨嫁前同亞媽去旅行,又係去返咁上下行程..
都有經富士山架..不過好彩唔會係富士山過夜囉..依家如果叫我要係富士山酒店過夜,真係要諗諗...

其實當年未去到富士山之前一晚,住附近"山中湖"一間酒店,入到去十分之唔舒服,但其他朋友什至可以感覺到有野既朋友又無乜野,果晚瞓撻撻米的,間房又好鬼大(似d民宿沒間格但分到廚房仔,廳,房果d),我地一行3女2男,d男性朋友過來玩得夜所以都沒返過去佢地房瞓,但當晚我係完全瞓唔到,成晚好不安...捱幾耐先到天光,離開左個人就鬆晒囉.. 果晚我地已經無熄晒d燈瞓架啦!! 但就成日形住會有人影出現,好想自己快d瞓著覺到天光..但就瞓唔到囉..幾慘呀!!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Heady 於 09-7-27 21:07 發表

我做領隊時..出韓國...都係成晚唔敢入room訓...坐左係lobby一晚

果導遊第2日講既佢之前既經歷都真係幾恐怖下..佢係想係lobby坐到眼瞓時先返上去,等自己可以攰到一覺 天光!!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 constance0801 於 09-7-28 02:11 發表

人同人之間, 都未必可以做到我不犯人, 人不犯我, 更何況...
我媽以前帶我住人地豪宅屋企, 佢晚晚都sleep得唔好, 有晚我俾佢嘈醒, 我搖醒佢問咩事, 我媽話:"頭先差d俾隻野"錬"死呀, 好彩你搖醒我, 先無事炸, 我見到 ...

講黎聽下得麻?

大宅

原帖由 Heady 於 09-7-27 21:07 發表

我做領隊時..出韓國...都係成晚唔敢入room訓...坐左係lobby一晚

嘩, 咁嚴重?我都試過間房有野, 之後我個friend好驚, 話不如同領隊掉房, 但係我諗住個領隊得一個人, 仲要係女人, 叫佢同我地掉又好殘忍, 所以最後都係我地stay多一晚.

伯爵府

原帖由 constance0801 於 09-7-28 00:11 發表

我唔知bible係咪真係治到鬼...
講起bible, 我就諗起一個真人真事, 有個同事, 當時佢同我地一齊住澳門既員工宿舍, 公司剛巧租左黑社會頭目被人肢解同一棟樓(轟動一時), 既單位, 當時年事同詳情仲上曬香港、 ...

其實我覺得好睇你係咩宗教,因為宗教既野,信心好緊要!

伯爵府

原帖由 webjen 於 09-7-28 09:37 發表

你點知我無試過遇到呢 d 野呢,我都試過係酒店,甚至係香港o既某醫院"遇到呢 d 怪事",但我唔會周圍話人知,因為唔想嚇親人!
信o既,呢 d 野實在周圍都有! ...

其實我都認同你所講,如果信有鬼神既,其實周圍都有,只不過係唔同空間,所以我地呢個空間既人見唔到!

所以其實最緊要都係行得正企得正囉!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 SandyKL 於 09-7-28 01:28 發表

我習慣放一張一面有心經另一面有觀音像既咭係生保瞓既地方,果晚瞓得唔好,發埋好古怪既夢,我知此地與別不同,第二朝起身,放得好好直立既咭,居然成張放平,又冇開窗瞓。

第二朝離開導遊先係車上講富士山有個專門自殺既樹林,入去救人有入冇出,聽完恍然大悟,果度既磁場頻率實在好高。不過又唔洗

睇完即刻諗起陳奕迅首《富士山下》, 十分淒怨: 次次聽親都毛管..........

《富士山下》

歌手:陳奕迅 | 作曲:Christopher Chak
填詞:林夕 | 編曲:陳珀 / C. Y. Kong

這是一個關於自殺者的故事。據說,富士山下的森林是日本人的自殺「聖地」。很多一心求死的人,都會趁著下雪的日子,到富士山下的森林,望著富士山上吊……

攔路雨偏似雪花 飲泣的你凍嗎?
這風褸我給你磨到有襟花
連調了職也不怕 怎麼始終牽掛
苦心選中今天想車你回家

故事的開始,有一男一女。他們是同事,朝夕相對,日久生情但因為某些原因,他們不能夠在一起。有一日,他要到東京公幹,自此之後再也沒有回來……

原諒我不再送花 傷口應要結疤
花瓣鋪滿心裡墳場才害怕
如若你非我不嫁 彼此終必火化
一生一世等一天需要代價

過了幾年,她仍然放不下這段感情。終於,在下著雨的情人節晚上,她獨自駕車回家。車子來到家門前,她蓋上那件屬於他的風褸,在汽車之內自殺 (割脈加上關上車窗)
……

誰都只得那雙手 靠擁抱亦難任你擁有
要擁有必先懂失去怎接受
曾沿著雪路浪遊 為何為好事淚流
誰能憑愛意要富士山私有
何不把悲哀感覺 假設是來自你虛構
試管裡找不到它染污眼眸
前塵硬化像石頭 隨緣地拋下便逃走
我絕不罕有 往街裡繞過一週
我便化烏有

彌留間,她看見他回來,勸她要珍惜生命。但是她只是不停抽泣,他用雙手按著她的肩傍,告訴她有些事情、感情並不能夠強求,緣來緣去,緣盡便要分離……

情人節不要說穿 只敢撫你髮端
這種姿態可會令你更心酸
留在汽車裡取暖 應該怎麼規勸
怎麼可以將手腕忍痛劃損
人活到幾歲算短 失戀只有更短
歸家需要幾里路誰能預算
忘掉我跟你恩怨 櫻花開了幾轉
東京之旅一早比一世遙遠

她想起自己曾飛到東京去探望他,想起二人曾把臂同遊富士山,相偎在雪地裡,如今卻只剩下她獨自一人在雪地倒下……往昔甜蜜的時光,總教她不能忘懷?難道以前曾經經歷過的,都是假的嗎?

誰都只得那雙手 靠擁抱亦難任你擁有
要擁有必先懂失去怎接受
曾沿著雪路浪遊 為何為好事淚流
誰能憑愛意要富士山私有
何不把悲哀感覺 假設是來自你虛構
試管裡找不到它染污眼眸
前塵硬化像石頭 隨緣地拋下便逃走
我絕不罕有 往街裡繞過一周
我便化烏有

她被送到醫院,四週有很多醫護人員忙過不停,但這些都不重要。矇矓間,她見到他……她其實只是想在情人節再看他一眼,一眼便夠。終於,她合上了雙眼,鬆開懷裡緊抱著的風褸,染血的風褸掉到潔白的地板上……

你還嫌不夠
我把這陳年風褸
送贈你解咒

提醒: 首歌太過哀怨, 情緒唔好, 不適宜聽, 會令情緒更負面.

男爵府

我近幾年都有去東京玩, 次次都係住新宿太子, 都無發生過乜事, 依家裝修過都幾好

大宅

原帖由 webjen 於 09-7-28 09:37 發表

信o既,呢 d 野實在周圍都有! ...

講既人都唔係想嚇人, 只係講番平時所見所聞, 閒話家常咁姐. 驚既人係即閃, 都唔會聽落去啦.

同埋我都唔想信, 以前都唔信.
上得黎都係傾下計, 我講個故事嚇你, 我有咩著數先?!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

十年前生意好, 老闆夫婦請去日本玩, 我同c6一齊去, 有一日去富士急玩, 當晚住富士山下酒店, 好記得果間酒店好陰暗, 係瞓榻榻米的, 有露台, 房門係鐵門, 每間房入面都有一度門有個鎖頭鎖住, 度門後面我估係一間小小嘅儲物室, 覺得好神秘

導遊話入房後要試燈呀, 熱水呀..等等, 我同c6試晒無問題, 突然間房裹面個電話響起, 嚇鬼c, 咁叫c6去聽啦, 原來老闆娘打過黎話冇熱水出, 咁我地過左去幫佢, 都係出唔到熱水, 叫導遊黎睇, 又係攪唔到, 最終叫左酒店d人(日本人)上黎睇, 先攪得掂, 心裹面諗係唔係要自己人先攪到呢

你地知啦, 同老闆去旅行真係無乜feel, 果晚賣luck老闆, 我同c6就去左團友果邊房玩到好夜, 一大班團友年紀差唔多玩得好開心, 仲記得輸左嘅人要去裝一杯水喉水飲添

玩完之後都半夜, 同c6番房瞓, 我地習慣去酒店都開電視開燈瞓, 瞓瞓下我突然醒左, 就見到電視變左黑白雪花, 仲好大聲沙沙聲, 心裹面有少少驚驚地, 即刻推c6起身示意叫佢關左個電視, 關完後大家都冇出聲再瞓

到第二朝, 導遊循例都問大家好唔好瞓, 原來佢先話呢間野好猛 原來之前佢同佢同事瞓緊時, 半夜都會聽到露台玻璃窗有人拍窗聲, 房燈會突然自動又關又開, 仲有好多怪聲

老闆娘仲話驚到成晚瞓唔到, 因為之前一日去富士急間鬼屋玩完, 佢覺得好驚, 仲要夜晚瞓間咁嘅酒店, 成晚就諗個上左鎖頭嘅儲物柜入面放左d乜, 佢話可能有骨灰係入面喎

大宅

原帖由 Sueita 於 09-7-28 09:38 發表
認同呀~~~
我去旅行唔會諗咁多呢D, 費時影響自己心情, 免越諗越驚, 嚇親自己!

祝你有個愉快假期!

唔係我呀....我既朋友.....幫人地問的.......

大宅

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-28 11:16 發表

其實我覺得好睇你係咩宗教,因為宗教既野,信心好緊要!

我咩都唔信.....咁如果俾我見到, 真係唔知點算好喇...

首頁

尾頁

跳至