自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點心車.. 可以一碟碟慢慢歎... 唔洗一次過來晒...
急住要食 ...
不過依加冇囉 .. 好懷念點心車呀

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

點心紙好d,點心車嘅話要坐最佳位置先有得食,唔係好快俾人攞晒!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

2樣都冇所謂....最緊要好食...

侯爵府

2024年龍年勳章

原帖由 AAwing 於 09-7-27 09:31 發表
急住要食 ...

美心咪係點心車囉,你可以去懷念一吓:)

珍珠宮

原帖由 AAwing 於 09-7-27 09:31 AM 發表
急住要食 ...

Agree!!! Me too...(很懷念呀!!!)
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

畀面勳章

劃點心...想食既野,一次過劃晒...唔會無得食..
唔使下下同人爭...同埋點心車唔會裝得好多..一陣佢出車時唔知...俾人拎晒..同埋好多時..車車都係果d野...想食果d唔知要等到幾時先有.
如有有點心亭既酒樓仲衰..一有新點心出...d人就去爭..唉..真係唔想拎到又要冒倒瀉得個吉既危險!!!

大宅

醒目開學勳章

點心紙,因為同埋小朋友去飲茶,劃點心會安全好多!!

民房

原帖由 hkaa 於 09-7-27 08:26 發表
看來點心車快將成為集體回憶,真捨不得!!!

家吓時代不斷進步, 好難會再有點心車, 除非一些比較懷舊的酒樓可能會仲有, 現在普遍的都是劃點心紙!

珍珠宮

原帖由 hkaa 於 09-7-26 23:51 發表

我記得小時候,全部茶樓都是由大嬸或長者推點心車售賣點心的,顧客看中了就可以即時取走點心,而這份工作亦養活了很多長者;時至今日,推點心車這個傳統日漸消失,取而代之的是茶客自己畫想要的點心,傳點心的都是較年輕的侍應, ...

下,我小時候,係 d 嬸嬸揹住個架,載住 d 點心,行來行去,一邊叫蝦餃,燒賣,果時覺得佢地好辛苦,有 d 好老,揹到背都彎彎地!
拿,我唔係好老架咋 :lol
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

熱血勳章

點心車梗係有feel啲, 不過最唔鍾意係一出啲人就仆到去搶, 好似搶食咁, 乜feel都無哂. 所以整體嚟講, 都係點心紙好啲.

如果有間酒樓禁止啲食客離開坐位搶點心的話, 我唸我都鍾意點心車嘅 .

男爵府

好媽媽勳章

妳唔係老, 係屋企有米, 我地細時屋企邊樹有咁多閒$去飲茶食蝦餃燒賣丫, 我都係同年代架~~

原帖由 webjen 於 09-7-28 11:19 發表

下,我小時候,係 d 嬸嬸揹住個架,載住 d 點心,行來行去,一邊叫蝦餃,燒賣,果時覺得佢地好辛苦,有 d 好老,揹到背都彎彎地!

男爵府

畀面勳章

原帖由 muimuizhe 於 09-7-27 00:14 發表
睇到吸唔吸引先叫好好多,又唔駛等,有時睇果啲點心紙點食物,嚟到啲野食都唔係自己心中所想就好失望.

me too ar

珍珠宮

畀面勳章

呢樣野我未見過...

珍珠宮

原帖由 IRON 於 09-7-28 11:23 發表
妳唔係老, 係屋企有米, 我地細時屋企邊樹有咁多閒$去飲茶食蝦餃燒賣丫, 我都係同年代架~~

哈哈,咁都叫有米架啦 我記得屋村茶樓星期日開枱開到成條街都係,好多人飲茶!

我成日話我隻佬細個係有錢人,佢地有私家車,我細個連私家車都未坐過
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

點心車!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

call點心車有樣睇!
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我鍾意點心紙丫 一次過劃晒自己既心頭好...之後慢慢等...

記得細個時係點心車,等到食完走囉...先見到自己好想食既野.. 最後冇得食

男爵府

好媽媽勳章

算架啦, 哈哈哈, 不過記得當年我父母一個日班一個夜班, 就算有$都無時間.

妳老公細個已經有車就梗係有錢人啦, 講起車, 話時話, 我都有個問題, 點解父母果代咁勤力, 又話以前搵錢機會多, 但都好似好辛苦, 我地呢代就易好多, 我記得我21歲時已擁有第一部新車.

原帖由 webjen 於 09-7-28 11:27 發表

哈哈,咁都叫有米架啦 我記得屋村茶樓星期日開枱開到成條街都係,好多人飲茶!

我成日話我隻佬細個係有錢人,佢地有私家車,我細個連私家車都未坐過 ...

別墅

樓主,你好悶咩﹖
我都係...
車仔有樣睇,點心紙又安全d wor如果有細路..所以
我揀點心檔,又安全又有得揀

別墅

我響電視睇過

首頁

尾頁

跳至