母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

成日餵親奶,尤其係bb成日on and off,漏緊又唔肯開大個口,搞到周圍都濕晒,bra,衫,床單,bb,bb衫都會濕晒,總係覺得漏到周圍都係bb就唔夠奶食

請問有咩辦法可以餵得乾淨d?我已經舖晒毛巾同防水墊...

大宅

mrs_b_lam,

嘩, 好羨慕, 你咁多奶, 係富媽媽.
我冇咁樣的情況, 所以唔知我提議的正確與否.但我記得睇母乳育嬰手冊睇過.
或者你可以試下餵奶前, 擠少少出來先, 咁先餵會唔會冇咁輪盡?

原帖由 mrs_b_lam 於 09-7-27 12:13 發表
成日餵親奶,尤其係bb成日on and off,漏緊又唔肯開大個口,搞到周圍都濕晒,bra,衫,床單,bb,bb衫都會濕晒,總係覺得漏到周圍都係bb就唔夠奶食

請問有咩辦法可以餵得乾淨d?我已經舖晒毛巾同防水墊... ...

民房

很好呢,我過了六個月後,就少d奶.

Suggest: 可以一路餵,另一邊就pump奶.

原帖由 mrs_b_lam 於 09-7-27 12:13 發表

請問有咩辦法可以餵得乾淨d?我已經舖晒毛巾同防水墊... ...

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你餵之前擠咗D出黎,等佢無漏得咁勁先比BB食,因為D奶出得太快BB飲唔切佢會唔飲嫁!

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

你係咪出得快得仔,bb食唔切??
我之前都係咁... 搞到啊仔食得好"mang jang"勁喊.. 佢一鬆口就噴到佢成面係,又成身濕....
你試下餵佢時用一條厚d既毛巾,一邊sip住佢下爬,另一邊sip起你個胸下面.... 再手拎住另一條,bb一鬆口就即刻咁住個乳頭唔好比佢噴,跟住用小小力咁住個乳頭10秒倒等佢唔好再出奶住... 跟住等bb心情平服番再比佢食~!
我頭個幾月都係咁餵奶......跟住等d奶量穩定左就唔會再噴奶,就會舒服好多~!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊