跳至

首頁

尾頁

大宅

這數星期都發現呀囝越來越扭計都不得了,一遇到得不到的東西時就大哭起來....無論我如何用說話哄他,都無用.還要人要抱才能收手!公公話我:你返親屋企個囝都會成日喊!囝爸說:唔好比佢喊咁耐.因為我會看看他咩事後定斷是否純為扭計才加以抱他,只會用說話同講佢....!但他不受,所以就咁成日喊!好嘈!
昨天到了健康歲半檢查,但我個囝一樣指示都唔願做...所以就要2歲再跟進!本來歲半檢查,我一路以來都本著囝囝做到幾多就幾多....但結果 ; 回家時,個囝又做埋扭計的大喊作風,常常指著要東西要別人替他取,但我己經常常當取東西時順便說出東西名稱,好讓他有一天能講得出,他越講唔出,就越'蚊';我唔想一開始就不用佢指就拿給他.....這時我竟然喊起上黎....囝呀究竟你真唔悉講野,抑或真的未掌握好呢?突然好多野担心起來!屢說不受,我打了他手脾....我很心痛,見到個囝可憐樣子,在床上我輕輕拍著著陪他睏時,自己又哭!
今早:如是他又要捉著我四圍騰,例如:又係佢自己山房門,山完又因為我不是即是開返,又扭計大喊;於是我的眼淚又趟了起來!
我真的覺得自己EQ好低!

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

畀面勳章

唔好咁擔心啦! 個個歲半BB都係咁架嘞, 你唔好俾佢的行為另你方寸大亂, 以上行為我個仔咪又係咁, 每日重覆又重覆, 扭, 發脾氣, 喊, 呢D係佢哋而家呢個年齡最常見的, 我唔係好識點講你聽, 不過你要做到好似一個傍觀者咁的心態, 同埋呀B佢其實係度一直試你的底線, 我都會俾我個仔扭到, 但係只會係一次OR兩次, 第3次我就唔會俾佢點, 我會SAY NO, 開頭我都驚我自己會唔會好惡, 但後尾發現, 只要你個尺度係啱的, 就不怕同佢SAY NO的, 放心啦, 事情總會過去的, 記住! 小孩子永遠會在試你的底線, 不要被他們嚇怕~~~~

大宅

畀面勳章

介紹你睇本書吖:
好孩子是教出來的~陳靜茹著,
睇咗我相信對你都有d幫助~~

禁止訪問

大宅

感激妳們

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

洋房

同你一樣,我個仔呢幾日都係經常扭計,躍d就喊甚至瞓係地下大喊特喊,好像昨晚,工人要沖奶奶,佢都唔肯坐係度俾工人沖,要抱住,跟住我哋話唔得,抱住咁樣點沖呀,會"落"親架,佢都一於少理,夾住工人,我哋抱都唔得,漏尾佢又大喊瞓係地下到,爸爸打左幾下petpet,同埋好嚴肅咁話佢,佢都有d驚爸爸,但都繼續喊,我哋就唔理佢,由得佢瞓係度喊,過左一陣爸爸行埋去示意要抱佢,佢就肯起身俾爸抱啦.

carton514講得啱,佢真係係度試緊我哋既底線,所以唔好俾佢哋得逞,機會係得一兩次渣,要識得講 "唔得",所有屋企人都要持一致態度.

別墅

回覆 6# whywai 的文章

唔洗擔心, 我囝囝都一樣,
起初我仲以為佢吃細佬"醋".

但是當細佬唔係度時, 佢都一樣勁野蠻.
常要我抱, 立即抱住又要即落地.

當佢做唔到時(或玩玩具時)又叫,
又唔肯講野喎, 之前明明識講"奶奶"
現在又唔肯講, 請願唔食都唔講.

anyway, 我都以平常心對佢, 佢做到咪做囉,
就算做唔到的話, 只要我知道佢一切正常, 冇其他問題的話, 我就放心了.
慢慢再調教吧!

ps: 我仔仔都要在2歲時返去健康院.

大宅

其實真係唔需要太担心講野方面, 我阿仔都係唔識講.. 一味手指指佢想要既野... 唔比佢就訓地... 佢地哩個年紀係因為開始有自己思想, 想表達自己.... 同埋佢地開始知道點樣扭計可以得到自己想要既野

在家佢扭計.. 一般我由得佢訓地.. 佢一路訓落地喊, 咪一邊同佢講... "唔可以架, 好喇唔好喊, 再喊媽咪唔采佢" ... 佢喊一陣無人理佢就收聲(通常都2-3分鐘)... 不過唔肯起身... 我會走埋去同佢講 "好了.. 起身啦.. 我同你玩玩具" 拖住佢一隻手叫佢自己起身(一定唔會抱佢起身.. 要佢自己起)....慢慢來... 佢扭到唔喊係第一步... 第二步就要自己佢起身(再用第2D野引開佢等佢唔好再扭)...

我都仲差好遠... 但慢慢試緊希望可以一講唔可以佢就唔扭... 但係仲要比多D耐性一步一步來...

我阿仔都係唔講野2歲要再返健康院... 加油呀! 支持你

大宅

我個囝好激...佢發親皮四時,要 的話,成日都好長氣,半個中....!
又時還喊都嘔

洋房

唉,原來歲半bb都係咁,易慒又易扭計,真係要俾d耐性先至得.

別墅

原帖由 whywai 於 09-7-29 11:51 發表
我個囝好激...佢發親皮四時,要 的話,成日都好長氣,半個中....!
又時還喊都嘔

Me Too,
有時佢仲激到打自己, 要人理佢.
由其是對住啲o鍻佢o既人. (如我,爺爺,嫲嫲)
對住爸爸就好啲.

努力吧! 對緊要唔好唔開心!

複式洋房

我BB都唔多肯講嘢, 又係一唔如意就大喊尖叫, 試想想. 佢地未識講嘢表達, 哭叫係佢地唯一嘅表達方法, 我地做呀媽嘅咪深呼吸, 冷靜引導同面對囉, 兩歲再番去都好架, 密D跟進下佢嘢進度, 唔好比負面情緒影響.
加油呀...
睇多D書好呀, 我成日都去圖書館借書, 學下點教仔...或者去"親子溝通"果邊攞D借鏡又得.
最緊要自己先冷靜.
好多人同你一樣努力緊架, 加油.

大宅

畀面勳章

我而家睇緊本: "2,3,4歲兒童心理學" 都係講佢哋呢個年齡D嫲煩嘢, 其實我睇過其中一本書提到: 如果你家中有個扭計的小寶寶, 就必定有個心軟的家長! 則係話如果我們家長唔想小朋友扭計, 就必定要堅持自己果套, 唔好俾佢哋奸計得逞!! 佢知到扭計呢蹶方法係得嘅, 佢就以後都用呢個方法架嘞~~~

大宅

原來大家好多都要2歲要再返健康院,大家一同努力!!!!!

大宅

我係住响英國,呢邊都唔興話要TEST BB D咩嘢,好多BB都未必好快學講嘢,我諗佢哋都係想有小小準則,唔駛擔心嘅。
我女女都會喊到瞓地,我會尤得佢,跟住就笑佢蠢豬,話咁係唔會扭到,佢好快就會笑番,雖然當你以為佢無嘢時行埋佢,佢又會扮番嘢,但係我只會平常心咁再同佢講叫佢起身,唔會惡,但會堅持係唔扭到嘅嘢就唔會比佢扭到,試多幾次佢知你係會堅持過佢,佢就會少扭咗。
佢哋扭係因為想要嘅嘢無,所以最好就係唔想比佢哋要到嘅嘢就收高D,如果可以比的話就盡量比咗先,唔好比佢哋開始扭先比,如果唔係實以為扭係得,咁佢就會繼續用呢個方法整你。
呢個時期DBB都係咁上下扭計,有D會長氣D,有D會無咁長氣,做家長唯一可以就係繼續平靜咁面對,其實有時係互動嘅效果,你越唔比佢激到,佢就會無計,齊齊加油啦!

大宅

same with your case, 宜家小朋友係只得喊來表達佢既要求, 不滿, 我都由佢係地下典. 最緊要加埋屋企人合作, 當有其中一個話/閙/打佢, 因為佢實救求, 其他人都唔理佢, 自然佢會收到自己唔岩~
當然佢地好快又唔記得, 重覆以上無數次,我未必會用其他野分散佢注意力, 始終要計對佢當時唔岩個樣野堅持絕不讓步才是~
媽媽你要加油哦, 到佢識講野仲會駁嘴駁舌, 到時先係測驗EQ的關頭~
健康院都係重視小朋友, 不用太擔心, 男孩子係較遲講野同頑皮的~

大宅

我個仔都係一樣, 近排都係得唔到的嘢就喊,瞓唒地, 我唔理, 比時間去喊, 阿奶奶就話抱佢, 我叫佢唔好, 等比喊完. 佢喊完後,自己主動來撩返我地玩 ! 真係要比d時間比佢泠靜下,因為佢地唔識講自己的感受,所以會喊 !

大宅

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2343238-1-1.html
呢度都有講唔同方法可以參考; 試下佢地做得好, 乖既時候多d讚佢, right timing讚係好重要, 真係讚唔好中間又哦下或有條件. 扭計就ignore, ignore時自己唔可以表現嬲, 更加唔好打, 要堅持唔好妥協, 慢慢佢地知你既底線喊黎都冇用就喊少d忸少d. 知你肯妥協下次咪又扭過, 係要狠心d, 即係喊足成個鐘都由佢. 我地日日都在學習中, 唔好灰心啊!

大宅

我去playgroup老師教我們一個方法,有一堂老師給小朋友一張圖,是一個媽媽把手交叉在胸前,老師問小朋友媽媽的心情,說媽媽很生氣,然後教小朋友也同樣把手放在胸前,說如果生氣就做這個動作,

我的小朋友都會哭鬧又會罰地,不過有時她也會雙手放在胸前告訴我她不開心,她有錯我也會說生氣,然後把手放在胸前給她看,或者這樣可以幫到你

大宅

原帖由 qqbabe 於 09-7-31 13:29 發表
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2343238-1-1.html
呢度都有講唔同方法可以參考; 試下佢地做得好, 乖既時候多d讚佢, right timing讚係好重要, 真係讚唔好中間又哦下或有條件. 扭計就ignore, ignore時自己唔可 ...

係呀!我好多教言言嘅方法都係跟佢,我覺得好得囉,不過一定要全屋會照顧言言嘅人都一致,唔好一個鬧一個氹,仲要加埋有耐性,做人父母真係唔簡單,加油啊!

首頁

尾頁

跳至