嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB耳朶的小孔

我BB耳朶角位出生已有小孔,現在發炎,請問有冇大人或 BB試過發炎?吃藥吃幾天?是否要放濃? ?-(

大宅

Re: BB耳朶的小孔

help!!
acatpro 寫道:
我BB耳朶角位出生已有小孔,現在發炎,請問有冇大人或 BB試過發炎?吃藥吃幾天?是否要放濃? ?-(

侯爵府

我個仔個耳朵都有個小孔,
佢都試過發炎,o個時佢重
抓到流o西濃and血,好兇怖,
帶佢睇e生,e生俾o佐d有"類古純"
葯膏我仔搽,搽完之後等於冇搽,跟住
我去葯房買o佐一枝葯膏俾仔搽,點知
今日搽聽日就好番,好好用,不過呢隻都
係有"類古純"唔可以成日搽,我依家都係
一見到我個仔再起,我就會即刻同佢搽,搽先
就好快好番

我依家唔o係自己屋企,所以話唔到
俾你知葯膏牌子,我今晚or聽日先post
上黎話俾你知

大宅

Do you have the 葯膏牌子??
Thanks

民房

need to see doctor when there is infection.
the pre-auricular sinus need to cleanse daily.
dirt will go to the sinus eaily.
if not cleanse well, can have infection always esp. when they are teenage.
[url=][

大宅

Yes, we did go to the hospital. My BB is getting better now.
But I still want the 藥膏看門口! Because we are living in China!

子爵府

點解會有個小孔?

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

我個b耳仔都有個小孔, 我自己同我d屋企人本身亦都有! 可能就真係遺傳左比呀b!

大宅

我個b耳仔都有個小孔,但係我自己同我老公d屋企人都無?? ?-( ?-(
:lol: :wave:

大宅

我同bb都有 唔知點解 ?-( ?-( 佢有時會有0的白色野擠出黎 0甘就會clean 0的 初初褓姆唔知 後咪問我 我話佢一出世就有 褓姆話0甘實冇汁錯la wakakaa

別墅

小孔發炎吾好用藥高ar...我個小b都試過...去睇醫生係果醫生教既....當發炎個數日, 要用醫生開既藥水來輕輕抺個小孔, 要保持小孔清潔同乾淨....避免用藥高封左個小孔, 繼而令到入面d汚嘈物阻塞排吾到出來....所以好有機會係含濃...含濃可大可小, 會延伸到入耳入面架...所以要小心處 理......

就算好返, 日後都避免令個小孔過份油利...要保持潔淨便可......

珍珠宮

醒目開學勳章

你地 bb 個小孔係咪好似帶耳環個耳 lung 咁 ga?
我個仔都有 ar, 但我地家族冇人係咁 ?-(

大宅

是遺傳的,但我和老公都沒有 ?-( ?-(

大宅

BB耳小孔發炎又發炎,放濃都幾次了,吃了抗生素2個月,各位有冇其他方法?

大宅

你地bb耳仔個孔係邊度?我返去睇下仔仔有冇先? ?-(

大宅

Hi, acatpro,

您好! 我念你一定很烦喇! 我自己本身有这个问题, 而我个仔亦遗传左, 两边耳仔都各有一个小孔, 其中一边还颇大, 间中都会发炎.

我可以给你一D意见,希望帮到您.

就这个问题,我曾请教过儿科医生, 医生话个小孔要细心D处理,因为吾知有几深, 有D系可以通到入内耳, 始终接近头及脑部,如果发炎严重,而个孔又属于通到好深的话, 细菌感染后果可以好严重.
医生话要完全跟治,可以通过做手术将个孔封左去, 但系需要全身麻醉,我吾想个仔甘细个做全身麻醉,因为对个脑吾好而且做手术有一定风险.
所以, 我惟有拣第2种方法,就系勤力D帮个仔清洁, 我按医生建议, 每次替他洗头冲凉都用医生胶纸将两个孔封住(一般药房都有得买), 减低入水的机会, 冲完凉后再用手在耳孔外轻压, 将进入耳孔的水压出, 之后用绵花吸去水份, 这种做法可有效减低发炎的次数.
若然,真的出现红肿含脓, 我会用消炎药膏(一般在药房买/或要求医生开定睇门口个种) 在小孔外皮肤四周上轻涂, 记住千祈吾好将药膏封住小孔,甘样会造成反效果, 药膏涂在四周皮肤上已经可以渗透入伤口,有效地杀菌消炎, 我试过好几次, 过一至两天就会好番.
现在您BB较细, 保持清洁就需要由您自己亲力亲为, 但到好似我现在仔仔已经6岁了, 我就要求他自己做, 效果吾错, 已很少出现发炎了, 您可以试下!
CRYSTAL :-P

大宅

seven7,
If you baby has, you should have already be informed by your doctor, dont worry.

Crystal,
Thanks you so much
Can you tell me the name of your 消炎药膏?

別墅

我同細佬在耳仔上端,貼住耳骨,都有孔,但一直都冇事,只是有時"Liu"佢有D黑色o野,好似黑头甘咋

別墅

我有朋友個仔都係咁,主要影響係洗頭,游水會入水,引致發炎.比e生check有冇通耳道.如果有,建議做手術.以免影響生活,因好易發炎,尤其青春期.
可問你的d生.

首頁

尾頁

跳至