懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-7-29 22:01 發表
上2個week比pwh話我個肚細, 今日比佢捉左去照u/s....照左話size ok, 依家37w1d有6 lbs....不過都要星期五再返pwh見醫生先知.....
今天超累, 昨夜11:00幾訓到1:00幾起左身, 訓唔返, 起身睇碟....6:30am訓左2個鐘再起 ...

係丫....我都覺得你個肚好細丫...不過BB SIZE都OK喎~你順產會無咁辛苦添~
你成日都訓唔到真係好辛苦喎~如果訓唔著O係張床度休息下會唔會好D?
我今日都超累丫...行左成日吉吉島....而家真係行2個鐘都已經好辛苦....對腳好痛.....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 jizoe 於 09-7-30 03:38 發表

係丫....我都覺得你個肚好細丫...不過BB SIZE都OK喎~你順產會無咁辛苦添~
你成日都訓唔到真係好辛苦喎~如果訓唔著O係張床度休息下會唔會好D?
我今日都超累丫...行左成日吉吉島....而家真係行2個鍾都已經好辛苦.... ...

其實我真係唔覺得我個肚細呀....依家有39.5", 影相果時都38"....未比有BB之前大左10幾吋呀!...點解你地個個都話我個肚好細呢? 唔明唔明.....

我依家見到自己都唔開胃...呵呵~

別墅

豬仔mimi

其實我都有你咁既情況,呢排亞b 踢得都幾大力下,有時都係踢到肚臍下面,我都那一下,(一日都好多次),我自己係度唸亞b 可能踢到個子官先會痛...唔知係唔係呢!!!

珍珠宮

明明今日累到成隻野咁
仲諗住好好訓
點知10:30PM訓, 12:30AM就起左身到依家....
天啊~...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-7-30 03:44 發表

其實我真係唔覺得我個肚細呀....依家有39.5", 影相果時都38"....未比有BB之前大左10幾吋呀!...點解你地個個都話我個肚好細呢? 唔明唔明.....

我依家見到自己都唔開胃...呵呵~ ...

唔知丫..呵呵~我係睇你上次影果D相覺得你細囉~
不過BB SIZE OK就無問題囉~陀得無咁論盡丫..我成日都覺得我陀得好細架~比起人地果D, 我都唔似就生得O既..哈哈~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-7-30 03:55 發表
明明今日累到成隻野咁
仲諗住好好訓
點知10:30PM訓, 12:30AM就起左身到依家....
天啊~...

係囉...一日得幾個鐘唔掂喎~鄧你辛苦呀~希望BB出世之後你可以休息返好D啦~

珍珠宮

原帖由 jizoe 於 09-7-30 04:03 發表

係囉...一日得幾個鍾唔掂喎~鄧你辛苦呀~希望BB出世之後你可以休息返好D啦~

我日日夜夜都係FB到種野咋....悶C人

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-7-30 04:12 發表

我日日夜夜都係FB到種野咋....悶C人

哈哈~~唔怪得偷唔到你野

珍珠宮

原帖由 jizoe 於 09-7-30 04:19 發表

哈哈~~唔怪得偷唔到你野

我依家要儲錢買豬仔

民房

~~ Thx ~~

原帖由 雨晴B 於 09-7-30 02:10 發表

恭喜你呀!~

大宅

有冇媽媽好似我咁,37WEEK但個人好熱,熱到訓唔到,熱到飲水都唔掂...唉己經個個星期食龟令膏都冇乜幫助....

別墅

原來好多mami都係夜鬼~~~我頭先諗住瞓點知都係瞓唔到, 個肚好唔舒服....依家諗住等天光去qe check 下, 無理由宮縮縮成晚~~~一瞓低過一陣又那住痛....

但係成日都計唔到係咪regular, 可能我又無咩心機計, 咁不如去qe等佢用機check好過......

大宅

好媽媽勳章

我見紅喇, 不過無陣痛, C6 話穩陣o的即刻入院check下.

再見喇各位.

大宅

好媽媽勳章

好緊張呀, 仲好驚添!

大宅

hello...我而家37週6日,預產期係8月14日,但而家就book咗8月3日去威爾斯催生...呢排都係訓2-3個鐘就醒,條腰好痛!!!又成日都驚突然間作動...真係想死...

別墅

溫馨提示:
呢/下個月就生了!準備好沒?有一點點溫馨提示:

生之前兩個星期:
1)聯絡陪月,買齊產後的補品。
2)準備好炒米?好簡單,把米放入白嚄炒至金黃色,待涼存放在玻璃罐內待用。生後抓把米加蜜棗和果皮沖水飲就得了。好好味 ka。(幫助驅風)
3)檢查走佬袋。

General: 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本, If 產後房床邊小櫃可上鎖,如有需要,可以自備鎖及匙, 錢。

For Mother: 產婦衛生巾,網褲,床墊,保溫杯,拖鞋,面巾,牙刷,牙膏,廁紙,盒裝紙巾,沖洗器,個人衛生用品,乳墊,睡衣(若要喂人奶,最好開胸款),襪子,口罩,濕紙巾,薑皂(小塊的,可下床後馬上可用),炒米+蜜棗和果皮一小盒(生後可馬上飲用)。

For Baby: 和尚袍, 包被 (Good enough),尿片。

其實有很多物品,便利店及醫院復康店有售,所以可以隨時買到,而且如有需要可請家人在外面買來。

bb衫 及 太太的出院衫, 可出院才帶去(和尚袍,羊毛衫(如凍),大毛巾/褸被/包被,手套,連身衣等,視乎需要)

4)檢查BB用品:奶樽(恰定D奶嘴),消毒奶煲,清潔奶樽刷,探熱器,BB床,BB床上用品洗了嗎?多多的紗巾,包被,BB衫/和尚袍(最好用和尚袍, 待BB長大點至買美麗的衫,頭三個月不用太多衫,初生BB頭仔“林”,最好開胸的衫),手套(其實不必用腳套,我買左幾對腳套比我baby ,但到五個月啦,都沒用到。),尿片,濕紙巾,棉花(洗pat pat 用)

5)保持心情愉快,安心等待BB來臨。

生完後

1. 三個月至半年都是補身期,盡量不要食涼性食物 / 凍飲。

2. 生完第一個月一定不可沾凍水,以防寒氣入骨。 可以不必煲薑水,研究發現水夠熱便可以了!若擔心,可以用薑皂來代替薑水。(二手市場search薑皂,就可揾到有人賣自製的薑皂)

3. 惡露清完後, 可多飲雞湯等大補湯. (生完補的好, 以後體質也會很好)

4. 在醫院時最好食家人整的薑飯(開刀生剛不可食薑, 用陳皮代替),不要食醫院的白菜 / 豆芽 (太涼)。

5. 一個月內儘量不要洗頭 (洗頭其實是可以的,不過要用暖水,再加上以風筒吹乾頭髮,盡量避免受涼便可。我過左十二朝時才洗頭,如真頂唔順去二手市場買人家自製的薑皂來洗頭, ok ka!)

6. 有機會就趴/睡在床上,在腹部墊個枕頭,以利子宮恢復。 平時多臥床, 用手揉肚子,以利子宮收縮。 (不要站立,以防子宮下垂。)

7. 惡露未清前,只可溫補。 如食燕窩 / 花膠。清後可大補,如飲雞酒,鹿茸湯,參湯等 (一定要補腰).

8. 如不想餵人奶, 就不要喝魚湯,木瓜湯,否則回奶時會很辛苦。

9. 最好餵最少1~2星期人奶, 因為人奶中有抗體對bb好。

10. 想回奶時,可食乳鴿 or 淡豆鼓水。

11. 產後第二天已可以用收腹帶,但不要太過緊。(之後可以慢慢收緊)

12. 產後因荷爾蒙突然變化,可能會有情緒上的問題。 家人要多關心體諒, 很快就會沒事。

多多休息!Baby儘量交比家人照顧,自己要多多休息!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tucuxi 於 09-7-30 05:15 發表
好緊張呀, 仲好驚添!

祝生產順利! 等你返黎報喜!

民房

haha

原來噤多ma ma都訓吾倒,同病相憐,我預產期係16/8

男爵府

原帖由 ek9718 於 09-7-30 03:32 發表
@,@ 咁快就開了part 8 啦 !!!! 雖然我都唔係成曰係度出post,但就時時都有睇你地d post 真係學左唔少野......thanks !!!!
見好多mama 都生左,同埋又有好多mama 黎緊又好快生,唔知我會唔會係最後o個個呢~我edd ...

唔使擔心, 我edd=8/31 !! 不如我地估下邊個最遲, hohoho!!!

男爵府

原帖由 雨晴B 於 09-7-30 03:44 發表

我依家見到自己都唔開胃...呵呵~ ...

雨晴,
我35weeks, 個肚成42", 咁你話你個肚係咪細呢.... haha!

首頁

尾頁

跳至