論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我今次係第一次請bun,之前請過印,我想問bun會否唔鍾意在廚房食飯,因印是在廚房食,你地知,有d人話同枱食,佢地都食埋一份,唔怕佢地"加料",聽到都驚!
但我地又唔多想對住d工人食飯,可能佢地都唔想對住我地.
bun又掂呢?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不論BUN或印,都係在廚房食飯。

伯爵府

maids are maids, no difference between Phil or Indo...

大宅

琴晚先同檯打邊爐.
平日佢係kitchen食,
我諗佢寧願入kitchen,
因我自己都唔鐘意同boss同檯食飯.

男爵府

agree,因我kitchen勁細,第一日我叫bun同枱,佢好吾自在,到第二日佢搬張chair入kitchen話係入面食得了,我亦樂於接受...如果你吾介意同佢同枱,可以問佢意願囉,不過記住提佢有客人時就吾會同枱啦,好多人都介意架...

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-31 13:10 發表
琴晚先同檯打邊爐.

大宅

我工人寧願係廚房食.

大宅

原帖由 iusiube 於 09-7-31 13:01 發表
maids are maids, no difference between Phil or Indo...

Agree, I never have meal with my maid so far, except that we bring her out for meal.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 hodoyoudo 於 09-7-31 13:10 發表
琴晚先同檯打邊爐.

我賓賓都係perfer係kitchen食,打邊邊我會另外買野佢食,eg.kfc...

男爵府

我會同工人分開食, 因為我一家人在食飯時會邊食邊傾生活上的問題,工人點都係外人.
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

大宅

原帖由 bunbuncoco 於 09-7-31 14:34 發表

我賓賓都係perfer係kitchen食,打邊邊我會另外買野佢食,eg.kfc...

打邊邊/出街食我要招呼埋佢, 佢永遠唔敢夾野食, 我唔幫佢, 佢會餓死架.

男爵府

畀面勳章

My maid also eat in Kitchen

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

屋企開飯~ 佢c都唔肯一齊食, 所以一路都响kitchen食
出街.. 叫幾次先郁吓對筷子夾餸, 搞到每次有餸上枱, 我要招呼佢!

子爵府

通常都係我地食完飯先到佢食,好少同枱食,佢自己都唔想/唔敢同我地一齊食,打邊爐時就會整d野比佢食,因為打邊爐都要用幾多時間嘛
]

伯爵府

好媽媽勳章

我個係bun, 第一日我就問佢鍾意點, 佢都係鍾意在廚房食.

但有時老公唔返來吃, 得番我同個仔時, 我就會叫佢一齊在廳食, 我會另外夾起一碟送俾佢. 等我地食得自在D. 咁我又會同佢傾好多野, 感覺都OK喎....好似今晚我問起佢係鄉下間屋係house 定flat, 佢即刻好開心咁話係house, 仲拎左張floor plan俾我睇添...

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個係印印, 佢鍾意係kitchen食,
冇陣得我同佢2個人食dinner,
佢都係在kitchen食.
我無所謂, 最緊要佢感覺舒服.

大宅

我都唔知佢食MUD, 佢緊食先, 只有我放假會自己煮下, 有時見佢出開去會買D自己鍾意食既野.所以食野我唔駛理佢.有時買D野比佢或我地出去食飯會留D野比佢, 佢都好開心.

別墅

我果個無論食乜都一齊的【除非亞仔搞搞震】,就算去飲宴都同我一家人同檯的,我又唔覺有咩特別理由要分開食飯,佢又唔係有四個口,唯一就係食少左豬肉既餸
有時朋友都未必會共處咁長時間,朋友同檯食飯就可以,一年365日每日24小時響自己屋企做野同生活既人,一齊同檯食飯,我又睇唔到有咩理由要咁隔莫

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

Depends on the number of people to take meal, if only me and helper, we will eat together. Other time, she would eat seperately.

大宅

回覆 17# ppccyy2001 的文章

I agree!

首頁

尾頁

跳至