夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

c6一星期起碼要與朋友在外面食一晚dinner/飲酒

大宅

好媽媽勳章

如果真係同朋友去食飯relax下都冇問題, 同埋唔好太夜返, 事事有交帶都冇所謂, 做人有時都要輕鬆下抖下

大宅

其實最緊要佢有交帶
就算結左婚都要有自己既私人空間

原帖由 pachan 於 09-7-31 15:42 發表

翡翠宮

to me, yes my hubby only goes out once in few months , but if ur hubby has been gone out once a week since u 2 married, I think its hard to change, unless something happened such as baby born

大宅

其實呢樣野我同c6都爭議過好多次, 佢亦知佢去得夜去得密我會唔高興, 但佢又認為因為我唔信任佢,所以唔鐘意佢去食飯, 而佢又認為去食飯係佢唯一既娛樂. (我好清楚佢飲左酒之後就成日打比呢個果個,咁好易會出事)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最緊要有交帶
;-)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

"打比呢個果個"係咩意思?

原帖由 pachan 於 2009-7-31 16:21 發表
其實呢樣野我同c6都爭議過好多次, 佢亦知佢去得夜去得密我會唔高興, 但佢又認為因為我唔信任佢,所以唔鐘意佢去食飯, 而佢又認為去食飯係佢唯一既娛樂. (我好清楚佢飲左酒之後就成日打比呢個果個,咁好易會出事) ...

大宅

好多時番到屋企佢會late埋係廁所講電話囉,我唔知佢打比邊個,我亦唔方便問,知佢飲左酒一野佢又發難jer
原帖由 Angel_BB 於 09-7-31 16:45 發表
"打比呢個果個"係咩意思?

珍珠宮

生左囡囡後,我同老公都無晒私人時間... 平時我媽咪已經一至五,日頭幫我地湊住囡囡,所以我堅持星期六日自己湊等媽咪休息... 不過我亦同老公講,佢可以每星期都約朋友出去一日 (運動又好,見面傾計又好),當係輕鬆下咁囉!我自己就算啦!總唔可以個個都話要私人時間架嘛!

珍珠宮

飲酒係最麻煩o既!好彩我老公淨係飲可樂啫!

原帖由 pachan 於 2009-7-31 16:48 發表
好多時番到屋企佢會late埋係廁所講電話囉,我唔知佢打比邊個,我亦唔方便問,知佢飲左酒一野佢又發難jer

複式洋房

每個人都會要私人空間架嘛.
我老公久唔久都會同班fd食下飯, 但係佢都會問左我俾唔俾去先, 咁多數我都放行既, 反正成班男人而且個個我都識.

再加上, 我老公淨係同班fd講車經. . 又唔飲酒.
我唯一唔like就係佢成日想出去遊車河 (電單車). . 因為佢應承過我等我生完渣得番車先出去遊架嘛. 咁之前話過佢, 依家都唔會話出去遊, 淨係去食飯only.

大宅

問題係,佢去食飯又唔比我懷疑佢又唔比我唔高興,其實佢番到黎我都無乜野,又無黑口黑面,佢就好話打比我話我知佢去食飯時,我既反應係180度轉左,應左一聲就算.咁問心丫,我又無唔比佢去,唔比,佢都會照去嫁啦,咁佢駛鬼理我開心與唔開心咩? 針邊有兩頭利嫁

禁止訪問

大宅

您認為我呢d野未講過同佢,我梗係等第二日先同佢講啦,平心靜氣講又試過,嘈又嘈過,飲左酒佢仲點會睇幾點丫,飲緊佢又點自制到呢,唉.
原帖由 浩天靚媽 於 09-7-31 17:38 發表
問題似乎唔止一星期出去一晚,仲有係佢飲左酒控制唔到自己,比我會同佢講,一星期可以出去一晚,不過唔可以超過幾多點返,同埋叫佢飲酒要自制一D,唔好飲完返黎發爛JER... ...

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 pachan 於 09-7-31 15:42 發表

無問題. 我C6多數星期五都去打牌. 佢係一個獨立個體, 應該有自己嘅朋友. 如果無你重驚.

我本身唔鍾意應酬, 但係我會鼓勵佢去. 不過去得太多就會出聲.

兩個人日日對住, 偶爾各自活動一下很好. 有時我都好享受佢唔喺屋企, 因為可以靜靜地睇吓電視, 上吓BK. 佢太鍾意同我傾計喇.

食dinner就OK啦, 但係飲酒就要叫佢點到即止, 唔好太多,會傷身.

大宅

我太清楚佢飲完酒就乜都夠膽死去做,可能工作壓力真係好大掛,我都同佢講過,去無問題,但係唔駛咁密到埋去到兩三點囉,佢就哦哦哦,話下次唔會,下次咪又係咁,可能佢以前案底唔好,我信佢唔過啦.有時佢同我講佢做野幾激氣幾激氣,我就會將我既意見同佢講,佢又覺得唔岩聽.講真丫,您同得我講,即係我有權發表啦,所以尋晚佢番黎同我講講講,我就只係哦哦哦就算,我真係唔識點做佢老婆
原帖由 worthy 於 09-7-31 20:18 發表

無問題. 我C6多數星期五都去打牌. 佢係一個獨立個體, 應該有自己嘅朋友. 如果無你重驚.

我本身唔鍾意應酬, 但係我會鼓勵佢去. 不過去得太多就會出聲.

兩個人日日對住, 偶爾各自活動一下很好. 有時我都好享受佢唔 ...

大宅

我記得睇過一本書..想做一個好的聆聽者就只是聽..對方沒有問你意見你就唔好比..佢只不過是想搵人發洩吓..唔係想搵人比意見..其實佢會搵你傾都好過搵其他人傾..你話係咪..
原帖由 pachan 於 09-8-1 12:14 發表
我太清楚佢飲完酒就乜都夠膽死去做,可能工作壓力真係好大掛,我都同佢講過,去無問題,但係唔駛咁密到埋去到兩三點囉,佢就哦哦哦,話下次唔會,下次咪又係咁,可能佢以前案底唔好,我信佢唔過啦.有時佢同我講佢做野幾激氣幾激氣,我就會 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今時今日人人做嘢都有壓力
如果返到屋企時壓力可以舒緩
就唔駛驚佢喺出邊亂咁嚟

有時未必淨係靠傾計嘅
可以預備D佢鍾意嘅嘢食/買件衫送俾佢/鍊吓骨.....
當氹吓佢囉

我老公逄星期五放工都會同同事飲嘢
都係志在吹吓水
所以只飲2支beer就返屋企嘞
其他時間就唔會飲酒
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

原帖由 pachan 於 09-7-31 08:48 AM 發表

咁我覺得妳老公既問題並唔係佢同朋友出街食飯,而係佢既酒品問題 - 即飲酒後既自制能力問題!

首頁

尾頁

跳至