論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次請工人,琴日新工人第一日返工,雖然只係短短2日,憑大家既經驗,呢位會唔會係一位好工人呢?

(1) 做野几主動,醒目,今日只係叫佢大抺廚房露台,佢真係做得好徹底,抺埋雪柜同廚柜,洗埋地,連無叫佢做既廁所佢都洗埋 -_-"

(2) 今朝佢話5點起左身,我6點醒既。咁我餵BB奶,佢走埋黎話幫我,叫我去瞓多陣,我係坐在SOFA餵既,佢接過BB後亦好自然咁坐在SOFA餵,暫時未知佢平時坐邊,因為到依家2日啦,佢一直無停過手係咁大抺成個廚房,叫佢休息佢都話做完野先。

(3) 琴日教左佢每日第一件事要煲水,佢第一時間做左,只係我去CHECK時佢唔記得按煲水掣

(4) 煮飯都OK,但有時D火喉會過少少,可能佢第一次用電磁爐。

(5) 做野好有條理,好乾淨。

(6) 食飯無問過我地就同我地一齊食,又係好自然咁,雖然我同C6都無所謂…

(7) 琴晚叫佢瞓,我走過佢門聽到按手機聲,可能SEND緊SMS

(8) 佢做完野會入房睇報紙休息

我無同佢講RULES,因為好似佢都好勤力同自動波,好多野都唔駛點教,就算教都一教就明,如果同佢講到咁死唔準點唔準點,怕佢會好驚,因為AGENT話佢未黎前都好担心,問僱主係點既人。我呢個會係個好工人嗎?係咪咁好彩呢?正係我都係要同佢講RULES呀?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

同我第1個工人好似,好做得野,起初又係扮勤力...

其實,咁快就有電話,好極有限...樓主,你現在要同工人講清楚D rule啦,唔好俾佢咁無大無細...個工人咁醒,應該之前有打工經驗,但行為表現就好無規矩 lor...

大宅

唉,聽完你地咁講有D驚呀,因為我同佢講我同佢講信字,我唔想俾佢咁多RULES,想當佢家人而唔係工人,希望佢KEEP ON THE GOOD WORK。如果佢真係KEEP到好似而家既表現,我會OK,佢都好鐘意BB。

琴晚帶佢去99度食飯,99叫佢做呢樣做個樣佢都無出聲,仲要入廚房幫手,做完99叫佢出去佢仲要在廚房跟99學煮飯,好好學咁。

C6又買野俾佢飲,又買定D紙包飲品叫佢自己拎黎飲… 唔知我既下場會點呢

大宅

原帖由 CYK 於 09-8-2 17:31 發表
同我第1個工人好似,好做得野,起初又係扮勤力...

其實,咁快就有電話,好極有限...樓主,你現在要同工人講清楚D rule啦,唔好俾佢咁無大無細...個工人咁醒,應該之前有打工經驗,但行為表現就好無規矩 lor... ...

因為我地第一次請工人,都唔想真係當佢係工人,我想佢係HELPER多D囉,等佢有歸屬感。佢之前黎過HK做過3年同一個僱主。琴晚我入佢房拎野,佢躲在被入面按SMS,見我入房都嚇一嚇。我都同佢講我IN過其他MAID,有D因為傾電話同BLACK FACE,我已經唔考慮,佢係聰明人,應該知我講咩 :;pppp:

別墅

補講番d RULES, 唔係第日犯大錯佢大條道理話你無講佢無意識係大罪......做錯事反而賴你!

恕我直言:
你當佢家人而唔係工人, 佢會當你係蠢人而唔係主人.
孔子都教啦! 長幼有序, 親疏有別. 唔可無大無細.....到頭來, 自討苦吃. 三思pls!

原帖由 BKVIP 於 09-8-3 08:03 發表
唉,聽完你地咁講有D驚呀,因為我同佢講我同佢講信字,我唔想俾佢咁多RULES,想當佢家人而唔係工人,希望佢KEEP ON THE GOOD WORK。如果佢真係KEEP到好似而家既表現,我會OK,佢都好鐘意BB。

琴晚帶佢去99度食飯,99叫佢做呢樣做個 ...

別墅

真係唔好開心住.有經驗嘅工人, 開頭都好自動自覺, 因要比表現你睇. 俾rules 佢其實係好事, 等佢清楚明白你嘅要求, 先唔會日後對佢有多多不滿或要忍佢, 又唔會比佢話不嬲都係咁. 最緊要啲 rules 合理,過得人過得自己.佢一齊食飯無問題, 佢應該以前都係咁, 但唔先問你底等你叫, 就真係無規擧, 所以 set rules 係有需要. 你最好食前先夾起佢食嘅, 大家坐埋一齊食, 我以前幾個工人都係咁. 千期唔好放鬆, 個頭開得唔好, 以後就改唔到. 你要馬上(即呢一兩日內比rules 佢同講清楚), 如頭幾日唔講, 佢習慣左就太遲, 亦會對你有微言. 千期唔好成日叫工人休息, 佢地識得自己安排, 你開口, 真係好容易縱壞或食住上.慢慢你就明. 呢啲唔係刻薄, 因佢地會自然調節, 比着你自己你都會.

大宅

你果maid都好醒目, 好表現自己! 雖然咁樣, 好多野你唔洗操心, 但太醒都唔是一件好事! 我覺得太早唔應該同佢講"信"字. 你都是比番d rule佢好d!唔好咁快比佢自以為事!

伯爵府

only 2 day, 好難講 好or 唔好, 我果件過咗3個月先現形

大宅

但我琴晚先同佢講唔會同佢講d咩rules,叫佢當自己屋企咁,開心d,佢好感激咁様,如果我又同佢講rules,咁自打咀巴無凌2可咁囉?

別墅

補講番d RULES, 唔係等同對佢態度有改丫.
就是人家都要守家規! 避免將來出現不知者不罪.

唔通家人可隨便開你櫃筒? 隨便入你房唔拷門?
響佢未犯錯前提醒, 總好過佢做錯才開口.

男爵府

好媽媽勳章

個個初來報到都係咁勤力啦, 慢慢你就知, 當然要同佢講rules, 等佢知道邊d應該做,邊d唔應該做, 咪妹仔大過主人婆.
:-D :-D

禁止訪問

侯爵府

做晒野會入房看報紙, 係指平時 日頭呀, 定係夜晚做晒野臨訓入去看先?

如果係臨訓就無問題啦, 但如果係日頭, 我就覺得好出聲話佢, 無野做, 都要坐係廚房stand by, 如果吾是, 你將來一定會後悔

侯爵府

醒目開學勳章

2日真係好難講喎, 根本有好多野都未有機會發生!!!

但係就覺得佢係唔會有裝閒之分, 因為自己同你地同檯食飯, 而唔係等你安排. 你小心佢mug野都無大無細啦.

大宅

聽左大家既勸告,我琴晚都同佢講左d rules啦,問佢有咩問題,佢話有2個問題,第一就係辦公時間唔可以傾電話or sms,佢話佢覺得lonely。第二係每個月只可放一次星期日,佢問可唔可以隔個星期咁放sunday,我話盡量安排,因為我星期一要返工,所以想佢sunday幫手。佢無奈地接受,但我無叫佢簽份rules,同佢講時我用cam record左。

佢做野都好上心,好似︰
(1) 叫佢準備bb袋出街,我叫佢執奶粉、凍水同熱水入袋,佢仲主動問我駛唔駛放埋奶樽、口水肩,我都唔記得左呢d,出到去我仲見原來袋入面佢放左件衫仔入去,我都無叫佢放,可見佢好細心

(2) 今朝出門前提我雪柜無晒餸。

(3) 昨晚開雪柜見仲有碟食淨既豆腐,問佢點解無夜晚煮黎食(因為昨晚c6話要親自下廚 -_-"),佢即話明天中午佢會翻熱食。

(4) 我返左工,在cam 見佢入房拎左個手提出黎,一陣佢聽電話,傾左1分鐘就收線,可能都怕嘈醒c6同埋我有部cam 對正佢。見佢都有拎我叫佢睇既湊b書睇。一陣又拎晒bb 衫仔出黎摺好,個bb柜變得好整齊。連我條underwear 都包到條春卷咁

(5) 個廳一有水漬佢就即去拎毛巾抺左佢。

(6) 做野好主動,呢几日係無停過手係咁做,又會自己搵野黎做。

不過都有少少野要改︰
(1) 無講good morning, good night,琴晚同佢講左呢個問題,佢好願意接受,今朝好主動講"草神"添。

(2) bb衫過水唔亁淨,我再過仲有泡泡,叫佢入黎,佢無講sorry,只係解釋。

(3) 倒奶粉仲有差唔多一匙在奶粉格入面,叫佢下次倒乾淨d,佢又係無sorry,話因為bb喊緊。

(4) 婆婆話佢做野好勤力但不得其法,好似抺水喉出盡力抺,但又唔用淸潔濟,抺到甩晒漆都唔乾淨

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-4 09:34 發表
做晒野會入房看報紙, 係指平時 日頭呀, 定係夜晚做晒野臨訓入去看先?

如果係臨訓就無問題啦, 但如果係日頭, 我就覺得好出聲話佢, 無野做, 都要坐係廚房stand by, 如果吾是, 你將來一定會後悔 ...

係平時呀,不過佢只試過一次,因為個日我叫佢抺完廚房就休息下,佢走去洗埋廁所,跟住入房睇左一陣報紙囉(我估3分鐘到)。暫時無見佢得閒停過,因為婆婆黎到佢又係得個做字,都好辛苦。我叫佢休息唔好成日stay在房,不過我屋企又細,坐入佢房同坐在廳無分別,我在廳亦望到佢,廚房又熱又有隻狗,我唔想佢入去覺得同隻狗同等咁,仲有佢成身臭點抱我個b呢!

男爵府

佢地只係扮嘢,啲嘢抹得好徹底,因為佢地只係抹一次,之後想要佢地搬出來抹,好難啦!我開頭都好似樓主咁,覺得自己請咗個好幫手,因為佢乜都自動波,唔使操心。就係佢醒目過頭,而家勞氣到爆。

男爵府

我想問要過幾耐個工人先現形呢???

我個工人離咗個半月, 又係好自動波, 好勤力, 真係6點幾到10點都無乜停手, 我有裝 cam, 見佢同 bb 都有玩, 玩得好開心tim!

題外話, 我個bun又係將啲underwear摺到春卷咁!!!

首頁

尾頁

跳至