想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位姊妹:

我真係好煩,好灰呀!
我已經咩都check晒(包括輸卵管兩邊都通,卵子size夠大,子宮有夠厚,c6既丁丁有活躍,數量有多)點解試左成年都未bingo呀?我連中醫都睇埋喇!真係好唔開心,但又唔想棄!
究竟我衰左d咩?有咩係未check?大家請幫幫忙。

男爵府

有不明原因性不育, 要及早去睇生育輔助醫生, 先可以有更專業的意見給你

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 chiuc9 於 09-8-3 00:24 發表
各位姊妹:

我真係好煩,好灰呀!
我已經咩都check晒(包括輸卵管兩邊都通,卵子size夠大,子宮有夠厚,c6既丁丁有活躍,數量有多)點解試左成年都未bingo呀?我連中醫都睇埋喇!真係好唔開心,但又唔想棄!
究竟我衰左d咩?有咩係未check?大家請 ...

咁你有無睇生育扶助專科醫生幫你 ?

另外你自己 有無 keep 住1星期 2-3日 dodo?

計下日子開工 ? 用基礎體溫 / 睇分泌 / 用排卵條 ?

男爵府

原帖由 chiuc9 於 09-8-3 00:24 發表
各位姊妹:

我真係好煩,好灰呀!
究竟我衰左d咩?有咩係未check?大家請 ...

我同妳一樣, 什麼都check晒, 試了成2年都未得,(我懷疑自己對精子有抗體), e生就叫我做iui/ivf (因精子抗體在子宮頸附近,如做IUI可以將精子直接放在子宮內就避開啲抗體), 現在我睇更中e調理下先, 12月再睇西生, 再決定做唔做IUI..

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我都係原因不明,我真係攪足兩年中醫西醫都最後都係要靠ivfbingo到。 但醫生話我仍然係可以自然懷孕的因為始終我同老公係一切正常咁耐唔成功可能真係時間未到但真係等到人都顛所以先選擇做ivf

洋房

有無驗血呀? 我驗到催乳激素過高 (Prolactin PRL), 會遲排卵,同高溫期短, 要食藥抑製

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原因不明真係無得講, 我之前又係CHECK晒輸卵管, 抽血, 老公丁丁正常, 2公婆一齊去睇中醫, 舊年12月同今年1月仲做左2次IUI都唔BINGO, 結果係4月發現發現有左依家呢個B, 仲要係自然BINGO, 知道BINGO一刻, 直係有種發夢O既感覺, 真係無諗過自己可以自然懷孕

男爵府

:loveliness: 恭喜!

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-8-3 11:36 發表
原因不明真係無得講, 我之前又係CHECK晒輸卵管, 抽血, 老公丁丁正常, 2公婆一齊去睇中醫, 舊年12月同今年1月仲做左2次IUI都唔BINGO, 結果係4月發現發現有左依家呢個B, 仲要係自然BINGO, 知道BINGO一刻, 直係有種發夢 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

放鬆D 啦, 都有影響架

別墅

原帖由 miffymiffy 於 09-8-3 07:17 發表

咁你有無睇生育扶助專科醫生幫你 ?

另外你自己 有無 keep 住1星期 2-3日 dodo?

計下日子開工 ? 用基礎體溫 / 睇分泌 / 用排卵條 ?

我都已經睇埋每月分泌, check d仔, 不過我就唔會成個月keep住每星期dodo囉! 只係排卵個幾日先do.
仲有想問問如果睇不育有無醫生介紹呀? 我真係好無頭緒都唔知睇邊個醫生好 >.<
同埋如果想排政府既不育有可以去邊到申請呀?
真係唔好意思咁多問題發問 ~~~

別墅

想問下抽血係check咩嫁? 係唔係去私家醫生要求佢幫我check就得嫁喇?

瑪瑙宮

原帖由 chiuc9 於 09-8-3 13:59 發表

我都已經睇埋每月分泌, check d仔, 不過我就唔會成個月keep住每星期dodo囉! 只係排卵個幾日先do.
仲有想問問如果睇不育有無醫生介紹呀? 我真係好無頭緒都唔知睇邊個醫生好 >.<
同埋如果想排政府既不育有可以去邊 ...

如果排政府不育科, 可以去睇私家婦科 / 生育專科請醫生寫紙轉介排隊.

呢度好多人睇 DR. CHAN 陳志慧 /DR. TUNG 董曉芳 / DR. TAY 鄭競偉 / DR. CHOW周美仙

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

原帖由 chiuc9 於 09-8-3 13:59 發表

同埋如果想排政府既不育有可以去邊 ...

想睇政府不育,首先要搵E生攞轉介信(C+或政府門診都得),再去E院排期,如果你真係要睇,咁就要快D,政府要排好耐.
私家不育科例如董E生就唔使轉介信,不過都要排成6個月先有得睇.

別墅

我都打電話去Dr. Try 但只有留言無人接聽, 我都有留言但又未有回覆 !_!
想問大家有無 董E生 既資料呀? 打去排住先都總叫有個希望.

別墅

咁等我快d睇個私家婦科等佢快d比張轉介信我先得!

瑪瑙宮

原帖由 chiuc9 於 09-8-3 14:30 發表
我都打電話去Dr. Try 但只有留言無人接聽, 我都有留言但又未有回覆 !_!
想問大家有無 董E生 既資料呀? 打去排住先都總叫有個希望.

董曉方醫生
地址:尖沙咀美麗華大廈181810

電話:27221712
地址:沙田修頓中心商場L3-28號鋪 電話:26032123

CHAN CHI WAI, CARINA 陳志慧
電話: 37912323
地址: 香港中環遮打道10號太子大廈1510

CHOW MEI SIN 周美仙
九龍彌敦道 238 1701 (佐敦地鐵站 E 出口)
2332 2327

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係男女雙方無問題....有時係度諗...係咪真係要行iui/ivf呢步呢? 唉 ....老公話比多一年時間大家先做iui, 但而家己經用咗三個月時間喇, 真係唔想咁囉....

男爵府

book陳志慧醫生可能快d, 或到時邊位心水醫生快就睇邊度
原帖由 chiuc9 於 3-8-2009 14:30 發表

首頁

尾頁

跳至