自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期六係百佳買左一隻西瓜, 依照之前bk網友所教的方式去選, 返到屋企一開, 好正, 我試左其中一小角, 真係好甜, 跟住放雪櫃雪, 果晚諗住先食一半, 點知........................個西瓜變酸左, 我老公話會唔會開西瓜果陣無洗干淨把刀, 我sure洗得好干淨, 咁奇怪 ??? 西瓜表面又無任何裂痕, 點解 ??? 我老公話百佳d西瓜打針, 以後唔好買

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

買馬來西亞瓜啦, 係就係貴少少, 但包甜又香又起沙, 一家人一路食一路讚, 食得開心又放心, 抵番啦
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

我估唔關產地問題,不過我平時去街市買開左邊個d,因為可以見到d色好唔好先買

原帖由 Giant 於 09-8-3 16:21 發表
買馬來西亞瓜啦, 係就係貴少少, 但包甜又香又起沙, 一家人一路食一路讚, 食得開心又放心, 抵番啦

珍珠宮

原帖由 Giant 於 09-8-3 04:21 PM 發表

Agreed!!!

Me too...

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Giant 於 09-8-3 16:21 發表

mee too... 我只買馬來西亞
     [em:14: ]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我近排成日買d 小西瓜,
細細個,$25一個咁上下,
好好味,仲勁甜無核,掂!

禁止訪問

大宅

田夫好厚皮.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

點解我係街市買既馬來西亞西瓜,唔甜既; 仲有一次係大昌買左隻細西瓜,白潺潺又唔甜,好激死!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 lulu1312 於 09-8-3 18:06 發表
我初頭諗住人少食唔晒買細隻d, 點知好難食,
而家一個大西瓜, 兩日食晒(一家4口)
西瓜要揀大隻小小over11,2磅(細瓜多數厚皮), 先看色澤和瓜紋是否清晰, 再看瓜蒂是否收水(乾身), 再看瓜底粒'的'...有齊以 ...

你好專業呀...不過我次次自已揀都唔甜,都係叫返果到做d亞姐幫我揀咋

珍珠宮

好媽媽勳章

街市買既馬來西亞西瓜, 係假的!
其實係馬來西亞西瓜既價錢, 實情係大陸瓜, 我都中過招!

原帖由 sinnacat 於 09-8-3 18:45 發表
點解我係街市買既馬來西亞西瓜,唔甜既; 仲有一次係大昌買左隻細西瓜,白潺潺又唔甜,好激死!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 麟媽媽 於 09-8-3 17:16 發表
我近排成日買d 小西瓜,
細細個,$25一個咁上下,
好好味,仲勁甜無核,掂!

我都係買呢隻, 雖然係貴d , 但係品質有保證。 因為我次次買大西瓜, 都係淺粉紅色, 激氣!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

頭先去咗惠x買咗個田夫西瓜,起哂沙....好甜...正
不過我唔識揀都係叫阿姐幚我揀

珍珠宮

畀面勳章

唔怪得咁淡味la,咁九既
原帖由 echoo 於 2009-8-3 22:10 發表
街市買既馬來西亞西瓜, 係假的!
其實係馬來西亞西瓜既價錢, 實情係大陸瓜, 我都中過招!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 sinnacat 於 09-8-3 23:07 發表
唔怪得咁淡味la,咁九既
西瓜產地都假, 奸商

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

馬來西亞瓜係咪即係 $4磅果隻呀?

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

馬來西亞瓜係咪即係 $4磅果隻呀?

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 lulu1312 於 09-8-3 18:06 發表
我初頭諗住人少食唔晒買細隻d, 點知好難食,
而家一個大西瓜, 兩日食晒(一家4口)
西瓜要揀大隻小小over11,2磅(細瓜多數厚皮), 先看色澤和瓜紋是否清晰, 再看瓜蒂是否收水(乾身), 再看瓜底粒'的'...有齊以 ...

我都係去惠x 買西瓜

今期好掂 , 好甜 !!!

我本身唔識揀 , 試過買到唔甜 ,

開出嚟好淡粉紅 , 冇咩味....

今次去買 , 就係學上次揀西瓜既 post , 真係得架 ,

早 2 日先車咗 3 個返屋企 (1.6/磅)

我自己一個人 , 已經食咗一個半 ,

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 mimosa 於 09-8-3 09:53 發表
上星期六係百佳買左一隻西瓜, 依照之前bk網友所教的方式去選, 返到屋企一開, 好正, 我試左其中一小角, 真係好甜, 跟住放雪櫃雪, 果晚諗住先食一半, 點知........................個西瓜變酸左, 我老公話會唔會開西瓜 ...

西瓜係好容易爛的生果,
如果表皮上有小小的缺口,
佢就開始係空氣中吸入氣味,
然後短時間內腐爛,
發出的酸腐氣味,

首頁

尾頁

跳至