自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

別墅

原帖由 小傑媽媽 於 09-8-3 13:32 發表
我個仔本身唔算話好曳,但就好容易受其他同學影响,例如佢明知上課唔可以傾計,但只要有同學撩佢講野,佢就會同人傾計,搞到經常被老師話佢唔守秩序… 佢係知道咁做唔啱架,但就好容易受人影响,完全唔識自律…佢咁既性 ...

HAHA....無可能唔受人影響,你唯一可以做既係,不令佢近墨者黑,盡量令佢近朱者赤,即係話,幫佢選擇好朋友響佢身邊,或者同佢講多D正氣既故事影響佢,你都係一個佢身邊既人,由你開始影響佢,媽媽,GO..

大宅

我諗...平日多d同佢深入咁探討是非黑白, 我覺得其實佢地都幾喜歡大人同佢地傾下政治/價值觀/天文地理...到時自己識分是非黑白, 就無咁易受人影響. 你小朋友幾大喇?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

原帖由 小傑媽媽 於 09-8-3 15:56 發表

我個仔就快九歲啦,開始步入反叛年齡,所以真係好擔心!今日帶佢返社交小組,又係老問題,社工投訴佢唔守秩序,叫佢唔好出聲都仲係要同人傾計,之後我問返佢點解唔聽話,佢話係坐佢隔離嗰小朋友同佢傾計喎…(嗰個小朋友好 ...

每次被投訴, 你會用邊種方式同佢解釋返件事架?
鬧佢, 埋怨佢, 話佢知咁做會被罰, 定點架?

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至