跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家bb接近四個月大, 胃口好返dd, 無之前咁反胃, 但成日食無益野, 你地有冇食以下食物呀??
1/ 維他lemon tea (凍的...)
2/ 奶茶, coffee, "煙央"
3/ 出前一丁
4/ 薯片,蝦條
5/ mcdonald..

隔日至迫自己飲一支奶....

我第二胎, 第一胎時乖到不得了, 所以以上食物無食過...
宜家就勁唔聽話...
聽聞我食乜, 個bb 都會偏向食乜喎...係嗎?

恐怕阿b 都係身體會差dd....你地有冇咁既擔心??

侯爵府

原帖由 slfong 於 09-8-4 09:39 發表
宜家bb接近四個月大, 胃口好返dd, 無之前咁反胃, 但成日食無益野, 你地有冇食以下食物呀??
3/ 出前一丁
4/ 薯片,蝦條

隔日至迫自己飲一支奶.... ...

我上胎同今胎一樣無咩點戒口。。。 
你講果d 我仲有咖啡奶茶哩d 冇飲外.. 其他都有食到... 但份量冇未有bb時咁多.. sofar我大女出世而家都ok wor.. mcdonald 仲要今胎超鐘意食呀... 不過我就晚晚臨訓前都飲一盒奶.. 有時早餐都會飲一盒... 另外有食葉酸同MATERNA..

男爵府

3/ 出前一丁
4/ 薯片,蝦條

哈哈,我都係第2胎,今次都係好似你咁,不過我胃口好差,正餐食唔落,但就狂食無益野

大宅

大家知唔知原來ice-cream都唔suppose食。。。琴日一個醫生朋友講我知ga...

我截止尋日都係差唔多隔日食

大宅

我都是呀, 而家15wk, 成日都飲凍嘢, 維他lemon tea, Cola 咁, 成日都好想飲呀!!!
McDonDon 都會食吓, 一星期一次, 仲成日想食寿司tim ah, 但老公唔比食.

民房

我都係第二胎, 第一胎時又係好乖。反而lee胎無o甘乖。我除左蝦/蟹/奶茶&coffee外, 我咩都有食!

如凍飲: 奶我都係飲凍的, 雪糕有食, 西爪我比自己食1-2塊,出前一丁食過2次/壽司食過好多次/麥o當o當食過幾次

複式洋房

回覆 6# 周太太 的文章

死伙啦...你地個個無咁乖但係都比我乖多, 因為我都有飲奶茶&coffee.....心引呀~~~~~~你地係乜原因唔敢飲??
講黎聽聽嚇下我快d 收口.....

我早餐點都會飲少少.....奶茶柸飲半柸, 成個人當堂醒哂....精神好多就返工!!~~

西瓜真係唔敢食呀!!! 對子宮好唔好的, 等於太涼太凍, 凍親阿b 個居所....

我仲有食一樣垃圾食物就係 cup noodle...不過d 粉就減半........好好味嫁.....死唔死!!!

別墅

Coffee最好唔好飲啦, 因為咖啡因有刺激作用.

大宅

其實我第一胎都有食雪糕,飲凍野,煎炸野
但係都有介刺生,可樂,罐頭食物,公仔麵,咖啡,蟹,鴨,鵝
而我個仔都ok喎,又肥又白

slfong
其實我覺得唔使太介意食乜,只要唔係太過份,不過咖啡就真係可免則免啦,之前聽朋友講,佢個朋友有咗個時,仲日日起碼兩杯咖啡(因佢平時習慣咗),點知個B出世兔唇,好可憐呀

大宅

我都係介唔到奶茶,真係好煩,我第一胎都ok,不過呢胎就........

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

我都好曳呀, 雪糕.涼粉.刺身.壽司.麥記.蝦.蟹.青口.公仔麵.薯片.叮叮意粉... 都繼續有食~

大宅

3/ 出前一丁
4/ 薯片,蝦條

just sometimes milk tea and mcdonald's. i don't eat cup noodles and no cold drink, no ice cream.

sushi is so dangerous 'cos it's raw. bad for pregnant women.

複式洋房

嘻嘻...
我兩胎都無咩點介口....
好似好衰咁tim!~~

大宅

3/ 出前一丁
4/ 薯片,蝦條

哈哈...除左奶茶, coffee, 所有野都有食丫, 尋日午餐食完beef火窩之後去m記買多包薯條, 前日食雲南米線有chili,晚食左成十隻中蝦, 汽水(除cola之外), 都有食過幾次魚生, 食過兩次燒鵝, 奶就唔多都係隔日至迫自己飲, touch wood 小b 依家4個既size仲大過上一胎5個月丫

上一胎介都好清...

洋房

原帖由 slfong 於 09-8-5 13:22 發表
死伙啦...你地個個無咁乖但係都比我乖多, 因為我都有飲奶茶&coffee.....心引呀~~~~~~你地係乜原因唔敢飲??
講黎聽聽嚇下我快d 收口.....

我早餐點都會飲少少.....奶茶柸飲半柸, 成個人當堂醒哂....精神好多就返工!! ...

奶茶&coffee都含有咖啡因,會影響 BB 骨骼發育!唔好再飲喇!

別墅

睛靈勳章

我今胎都無上一胎介得咁清, 不過奶茶, 咖啡同凍野就一定唔飲, 因為真係驚宮縮就麻煩. 但其他如零食, 蝦, 燒鵝燒鴨,食少少應該唔怕既, 到時等7-8個月, 食返多d 西瓜清返d 胎毒就應該無野. 我上一胎以上全部野都無食, 但我個女都仍然係有濕疹, 所以唔知關唔關食物, 定係d 奶事.

原帖由 mandy-2009 於 09-8-9 23:57 發表

奶茶&coffee都含有咖啡因,會影響 BB 骨骼發育!唔好再飲喇!

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

除左milk tea, coffee 之外, 樣樣都有食.
cup noddle, kfc, 麥記, 肥既野全部吞哂落肚.
不過我都有食芝士, yoghurt, egg, 仲有合桃.
奶就真係好辛苦....菜, 生果都食少左 (比起上胎)
我個醫生話可以食凍同spicy, 不過就唔建議食生野esp魚生同飲coffee.

有冇人食街邊魚蛋?? 日日經過都好想食.. 實在太香.. 不過驚水陽酸...

複式洋房

回覆 1# babellt 的文章

我自己暫時都幾忍到口. 不過我好鍾意食辣嘢,成日食但會減少份量. 但我睇書話食辣可能會影響bb神經系統, 唔知係唔係真? 仲有d人講食咖喱會令bb皮膚差,所以有d驚.

其實我睇好多書同問過醫生,飲咖啡及茶係無問題,只要一天唔飲大量就可以. 有朋友日日飲,bb仲好活潑tim.

別墅

第一胎個個都緊張 食既野 個個都睇實
第二胎無人理, 自己都有乜食乜._."

首頁

尾頁

跳至