跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝27個月現在還只能說 ' 爸爸' '媽媽' '伯伯' 等疊字, 有時教他說話, 他都不能發出正當音, 很担心, 大家有甚麼意見?

大宅

原帖由 KINKIN豬 於 09-8-4 11:56 發表
我囝囝27個月現在還只能說 ' 爸爸' '媽媽' '伯伯' 等疊字, 有時教他說話, 他都不能發出正當音, 很担心, 大家有甚麼意見?

你平時同佢講野係咪"飲水水,去街街, 痾vv,坐車車

咁 架? 唔好咁同佢地講野呀~

小朋友你同佢講多d 野 (大人話), 佢會慢慢學到架, 佢有冇睇言語治療, 返 n1 都可訓練吓講野呵 !

天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

大宅

8月番N1, 一星期2個上午, 平時跟奶奶住,奶奶是由早到晚都講野的人, 以為他很快會說話, 怎知到現在都只講疊字

大宅

有甚麼言語治療介紹?

大宅

咁真係幾少有喎, 你有無去健康院做檢查架, 姑娘應該會 refer 你去見言語治療師, 睇下佢係先天既問題定係後天既問題. 如果係後天既問題, 做家長既要做多啲, 返左學亦會好啲. 如果先天, 應該要繼續睇言語治療. 唔駛擔心啦, 總有辦法既.
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

子爵府

你去特殊教育果邊睇下些資料,你個小朋友如果想搵語言評估好多資料都有.做左評估先,之後先做訓練.

大宅

唔好等,同意pollybell的說法,去做評估先,好似說得較少,唔好錯過治療的黃金期

別墅

我個仔就連疊字都唔講.N1又未讀.我都有些擔心.

禁止發言

複式洋房

原帖由 KINKIN豬 於 09-8-4 12:30 發表
8月番N1, 一星期2個上午, 平時跟奶奶住,奶奶是由早到晚都講野的人, 以為他很快會說話, 怎知到現在都只講疊字

我覺得就算奶奶係一日講野唔停並不代表bb會學到講野, 因為奶奶並非同bb溝通緊, 阿b亦唔會明佢講乜,奶奶亦唔識回應緊阿b的說話。 同埋如果奶奶係講野好快的人,阿b更加唔會學到,因為都無機會俾阿b加入,阿b完全唔敢講。

我工作上接觸好多小朋友同埋家長,講野越快、越講唔停的家長的小朋友就越無野講,好靜,亦唔識同其他小朋友溝通。

我自己的奶奶就係一個成日講野、講得好快的人,阿b同佢一齊係無乜溝通,只係玩玩具。 但如果一排無去探女麻女麻,奶奶就會話阿b講野叻左好多。

我自己會同阿b講慢d,同埋好似大人咁樣講野,佢宜家已經可以用『因為』、『所以』、『其實』、『原來』... 去連接句子。乜野都向佢解釋一餐,就算玩玩具車,都話佢知倒後鏡、擋風玻璃、車門、車牌、車頭、車頂、車頭的機器好熱(唔可以掂)、一定要關好車門才可以開車...等等,有實物佢又學得快d,出到街佢見到有車開左門,佢會話:「未閂好車門又點開車呢.」

你可以慢慢來,重覆阿b講的野,然後再講你的下一句。我諗佢返下學會好d,佢會向老師學到,同埋你有時間多d同佢講野,見到乜就講乜,我覺得只係你小朋友無乜機會同人溝通,未必係語言的障礙。加油!

男爵府

畀面勳章

如果唔想排政府(因要好耐), 可以考慮協康會青蔥計劃搵職業治療師做一個詳細評估, 約$600一小時。我阿囡都約緊去(不過唔係言語方面)。佢地既評估比較多方面, 包括感覺統合問題, 自閉等。若佢地覺得小朋友需要治療先再約期。
不過亦有唔少例子係上左n1先肯講野。平日你同佢講野佢會唔會留意你個樣? 你試下誇張d個口型丫。只要佢講到少少聲, 超級勁讚係一個可行既方法。平日留意埋佢聽覺有冇問題, 或者佢純粹有舊大耳屎塞住都唔定架...。

原帖由 bridge 於 09-8-4 17:14 發表
唔好等,同意pollybell的說法,去做評估先,好似說得較少,唔好錯過治療的黃金期

大宅

嘩,你個b講野好叻woo!!幾大?

原帖由 iip00 於 09-8-8 10:32 發表

我覺得就算奶奶係一日講野唔停並不代表bb會學到講野, 因為奶奶並非同bb溝通緊, 阿b亦唔會明佢講乜,奶奶亦唔識回應緊阿b的說話。 同埋如果奶奶係講野好快的人,阿b更加唔會學到,因為都無機會俾阿b加入,阿b完全唔敢講。
...

大宅

我細仔其實佢乜都明,知你講緊乜,但到而家講野都會係唔清唔楚,唔知同唔同佢到而家都未介奶咀有關

有時佢好中意咬住奶咀講野,唔俾佢就喊到勁拆天

其實平日我地都好多時同佢講野,何況佢對上有2個哥哥,講野都應該無問題,但唔知點解佢就係咁..

上次去完健康院姑娘話咁係正常哦,叫我地唔使擔心mouth:

大宅

熱血勳章 畀面勳章

佢地懶so唔肯學講說話,你可以嘗試帶佢地去公園接觸其他小朋友順便教佢講嘢,起初聽多過講佢地聽得多會自己發d音出黎,雖然講得唔清楚但你都要讚佢同鼓勵佢地。
由佢地喜好開始教e.g食嘢...食糖,你就要教佢講"糖糖"、"奶奶"慢慢佢地識講說話之後就唔好再用叠字la要用返"大人話"同佢溝通,比d耐性實得既^C^

大宅

b來兩歲返健康院, 健康院個職員(嬸嬸)同我講, 佢係度做左咁多年, 見過無數小朋友, 由其是男仔, 三歲後先識講野嘅, 大有人在, 佢地都係冇問題的, 叫我不用擔心.
QEH 個兒科醫生都叫我快D比B仔返學, 一般返學後, 講說話都會有進展.
又有醫生話, 如果返左半年學, 講說話都冇進展, 就要 check check 啦.
雖然聽左咁多意見, 但我當時始終都係好擔心.

兩歲前, b仔都停留係呢個stage 好耐, 疊字, 仲係好少, 後來我用左一個方法, 約幾星期後, 佢突然間有一晚識講幾個詞語, 巴士, 食飯, 打波.
再過多幾星期, 就我講乜, 佢就跟我講乜, 當然好多都唔正.
個方法嘅重點係, 要令佢集中注意力學講野>>每晚臨瞓前, 提早半小時上床, 只有我和b仔兩個在床上, 除了房燈之外, 全屋嘅燈盡量關晒, 仍做一個好安靜, 冇野玩嘅環境, 我就不停地, 好慢好慢地教佢講野, 鼓勵佢跟我講, (因我覺得佢唔多鍾意講野), 佢一講我就勁拍掌, 讚佢, 有時佢唔肯講, 我就話"媽媽好鍾意聽你講野", 咁佢就會繼續學講.
我覺得好work.

大宅

多謝各位意見, 希望他番學後會進步

複式洋房

原帖由 DalaDala 於 09-8-8 14:57 發表
如果唔想排政府(因要好耐), 可以考慮協康會青蔥計劃搵職業治療師做一個詳細評估, 約$600一小時。我阿囡都約緊去(不過唔係言語方面)。佢地既評估比較多方面, 包括感覺統合問題, 自閉等。若佢地覺得小朋友需要治療先再 ...

DalaDala﹕
請問協康會的評估是點約的,要不要醫生的轉介信,有没有電話可查詢﹖因我想同個仔做評估。 謝謝

晉晉媽

首頁

尾頁

跳至