自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

快D做嘢落實啦…余生

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 rabbit75 於 09-8-5 07:00 發表
事實係咁樣先公平

最現實一樣嘢

佢哋有納稅嗎??

但總有人企出來話唔公平...歧視=.=

個人認為, 大家唔應該以"有冇交稅"同"享用社會資源"掛鉤
呢個理念其實不是太恰當

事實上, 稅款就係用以支付政府及公共支出
有交稅同冇交稅, 享用嘅權利係平等

現時嘅漏洞係比一d"與香港完全無關連甚至無親戚在港"的人呃福利
同埋一d有能力冇需要的人搵咗著數

男爵府

綜援金應只限香港人申領

大宅

舉腳支持

大宅

回覆 12# centaurus 的文章

講得非常好

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

當然支持

大宅

好媽媽勳章

原帖由 060905 於 09-8-5 13:21 發表
綜援金應只限香港人申領

重要喺攞咗香港永久居民身分證既香港居民先可以申請,唔喺比d擰單程/雙程證/bb父母唔喺香港永久居民/申請配偶來港團聚既大陸人仕在港攞綜援扼綜援...

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今日再補充

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090805&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=13064053

【本報訊】特區政府過去對分拆綜援制度持保留態度,不過本月中退休的社會福利署署長余志穩昨日卻公開表態,認為要減低社會對領取綜援人士的歧視,應研究將老弱殘疾人士綜援,與協助失業、低收入或單親家庭綜援分拆處理,因為老弱殘疾領取綜援「係應該嘅」。有立法會議員認為,余志穩因快將離開政府,所以肯講「真心話」,政府應加快研究有供款性質的失業援助金,更有效幫助失業人士度過難關。 記者:林俊謙

余志穩昨日接受網上電視台 OurTV訪問,回應社會上有「綜援養懶人」聲音時指出,香港和其他國家或城市相比,濫用和騙取綜援人士極少,社署去年統計顯示,騙取綜援個案不足 1%,在 1,000個綜援個案中,只有 3宗屬騙取綜援。他認為對綜援人士的歧視聲音,不在於某些政府官員的「綜援養懶人」言論,而是來自社會本身,「一定要係社會嘅人本身都係咁諗」。

失業者可重投社會

要解決對領取綜援人士的歧視,余志穩認為,政府要研究將佔整體綜援七成的老弱傷殘人士援助,與三成屬失業、低收入或單親家庭綜援分拆處理,因為老弱傷殘人士已難以再投身社會工作,「佢哋攞綜援係應該嘅,佢哋係冇辦法自己謀生,真係有咁嘅需要」;至於那些失業、低收入人士,社署希望他們生活情況改善後,可以重投社會工作,而非永遠依靠綜援。

余志穩又反對向雙程證人士,或父母均屬內地人的在港出生兒童發放綜援,指放寬規定只會引發更多問題,令本港福利制度不能持續。

勞工界倡失業援助

職工盟立法會議員李卓人指出,勞工界一直爭取將失業、低收入人士援助,從綜援分拆,另行成立失業援助金,只是政府拒絕接受。今次余志穩主張分拆言論,並非政府一貫立場,相信是他離任在即,所以說出自己的「真心話」,認同勞工界建議。李卓人更提出,政府應盡快研究由全體打工仔或自己供款的失業援助金,以及制訂協助失業人士重投勞動市場機制,才能更有效幫助失業人士度過難關。

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 joyeeso 於 09-8-6 00:17 發表
今日再補充

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090805&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=13064053

余志穩昨日接受網上電視台 OurTV訪問,回應社會上有「綜援養懶人」聲音時指出,香港和其他國家或城市相比,濫用和騙取綜援人士極少,社署去年統計顯示,騙取綜援個案不足 1%,在 1,000個綜援個案中,只有 3宗屬騙取綜援。

咁少咩???? 查清楚未呀?

係咪 果 d 每人一電腦的 case 唔屬於騙取綜援呀

子爵府

騙綜援個案不足1%的意思是被查出的數字,而未查出的個案是未知之數,唔講得咁明架,費是俾人話社署冇做嘢.

大宅

但係D單程住滿7年咪又係香港人
不如香港出世或居住香港滿15年才算香港人
(而其中15年逗留香港每年不少於10個月)

大宅

原帖由 mat媽 於 09-8-6 09:28 發表

咁少咩???? 查清楚未呀?
咪 果 d 每人一電腦的 case 唔屬於騙取綜援呀

仲有成日驗眼, 配眼鏡果D呀

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

政府既"呃"係指查出有打工又申請綜緩,唔係指:
有手有腳無病無痛但唔返工
去見工時叫公司千祈唔好請
內地有樓/地收租
離咗婚仲一齊住,而且會生多個
生8個
... ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

原帖由 ellawyc 於 09-8-5 11:39 發表

現時嘅漏洞係比一d"與香港完全無關連甚至無親戚在港"的人呃福利

同埋一d有能力冇需要的人搵咗著數 ...

講得好.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 eeb 於 09-8-6 14:45 發表
政府既"呃"係指查出有打工又申請綜緩,唔係指:
有手有腳無病無痛但唔返工
去見工時叫公司千祈唔好請
內地有樓/地收租
離咗婚仲一齊住,而且會生多個
生8個
... ... ...

我睇政府唔敢公佈埋呢類的數字.....

男爵府

首頁

尾頁

跳至