跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Juice for Baby

I tried to feed my baby with gerber juice (apple/pear) but he doesn't like at all. I mix it up with 1 oz juice + 1 oz warm water. How's your baby??
Rebecca:-D Ian's Album

子爵府

Re: Juice for Baby

我阿b都唔肯飲蘋果汁或梨汁,但肯飲Gerber的蘋果+西梅汁,我都係溝水俾佢飲,她可以飲3安!

大宅

mcmuggarfield, 第一次我bb都係唔肯飲, 你再溝稀d, 可能太甜, 我比2oz果汁加4oz水, 要試2-3次bb先飲, 而家每次都飲晒6oz.

大宅

傑傑就唔肯飲梨汁,仲打晒之冷震咁,我試過,真係幾酸!

大宅

我試過ready-made d juice 都覺得味道較濃, 如果bb 唔鍾意, 可以放落攪拌器加溫水自己整. 我最近試過將萍果同雪梨切開去芯後, 直接用鐵匙仔刮蓉比bb食, 可以食到半個.

男爵府

請問 mix 幾多 water? 1 : 3?

大宅

In general, 半個萍果加2oz水都夠做果蓉. 做果汁我就加4~5oz水, depends how large the fruit is .

複式洋房

Thanks for your advise. Can you tell me which model of mixer you're using?? I might have to get one for my baby.
Rebecca:-D Ian's Album

大宅

Mine is Moulinex Multi Moulinette which is very good and I bought it long before. I think now is hardly to buy such an old model in the market; I believe many other brands should have latest models also good.

男爵府

我發現個方法唔使咁煩, 其實大家想俾果汁BB飲, 除左補充水分, 亦幫BB吸收維他命, 其實只要將蘋果,梨磨蓉, 連肉連汁一齊俾BB食, 一樣得.
我個BB又係唔多鐘意出面買的汁汁, 咁有晚我就用普通磨蔬果的磨, (即係不銹鋼, 好多洞在面個D, 記得用細洞個隻)整左半個蘋果, 食到BB好開心, 又新鮮, 又純正, 仲唔使下下開機整, 又可以俾BB當點心食.

男爵府

我就用研磨器將蘋果,梨磨蓉比 bb 食, bb都食到半個蘋果 or 半個梨.

公爵府

我唔係好識, 請問那裡有得買不銹鋼, 好多洞在面個D呢? thanks.

evamama 寫道:
我發現個方法唔使咁煩, 其實大家想俾果汁BB飲, 除左補充水分, 亦幫BB吸收維他命, 其實只要將蘋果,梨磨蓉, 連肉連汁一齊俾BB食, 一樣得.
我個BB又係唔多鐘意出面買的汁汁, 咁有晚我就用普通磨蔬果的磨, (即係不銹鋼, 好多洞在面個D, 記得用細洞個隻)整左半個蘋果, 食到BB好開心, 又新鮮, 又純正, 仲唔使下下開機整, 又可以俾BB當點心食.

等待驗證會員

係咪即係磨薑個隻呀?

大宅

我買果套藍企鵝研磨器都有呢款磨,不過0的孔就大0的.($65一套六件)

男爵府

Luzern 寫道:
我唔係好識, 請問那裡有得買不銹鋼, 好多洞在面個D呢? thanks.

家品店, 例如實惠, 日本城或舊式的買沙煲碗的舖頭都有, 我的在實惠買, 係三面打開可以成三角椎體直立. 約$20+, 總之係可以磨蓉.

首頁

尾頁

跳至