自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主講既係莊啟程預料,呢間唔係先到先得~

家長緊張都可以理解既...
原帖由 ankle 於 09-8-5 09:54 發表
我一定係會咁做0既人,
因為學校收夠人就唔會再收,
大家都係14分, 點會唔係先到先得架~

別墅

為什麼這麼出奇好久到現在莊啟程都好多父母幫仔女排隊去拿表格啦..那個做人父母不緊張自己仔女

[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

去排莊啓程0個0的可能預計24-25,
佢地已經覺得唔理想呢, 因為名校收生要好高分~
原帖由 chanwendy 於 09-8-5 09:57 發表

成綪唔太理想的話, 莊啟程都唔會收啦, 咁洗鬼排咩.

珍珠宮

畀面勳章

真係唔明,我今朝望落樓下2間學校..都係有d家長人龍係度排...跟住hk早晨都訪問一d學校,話係收晒d表先會決定收邊個..唔係先到先得...點解仲會有人咁做既呢? 其實d人成日話d學生壓力大..呢d都係其中一個原因啦..想當年...我都係約埋成班同學一齊返學校拎成績..跟住自己諗點行咋...不過果陣自己傻囉..諗住日頭出黎做野,夜晚讀夜校...早知,入ive好過..可能會唔同晒!

我覺得俾建議佢地參考係啱...但係要佢地自己去做囉..
路係自己行出黎架!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

咁早去排隊就唔好la,不過佢地ge心情又好明白。
請假我都會囉,下年小女會考,我諗我會請 1 week ge 假,之前要聽講座,會同佢分析去向,到放榜就stand by,有需要就可以幫手。雖然有同學一齊,但始終父母ge分析力好d,唔想佢行錯路 。時間好緊迫,唔到你唔緊張。

原帖由 somedo 於 09-8-5 09:43 發表

呢樣又ok喎,陪佢一齊去搵學校,行動上支持啫,我覺得無咩所謂,如果子女成績真係唔好,呢刻都好需要父母響身邊比意見同支時。

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

子爵府

如果我女今年會考,我都會去排隊喎,用一日半日時間都值得,總算係用精神體力去支持她,上當年我放榜時好徬徨,成績唔好又唔知點算,又唔知重讀定去搵學校好,阿媽又掛住返工不聞不問我的成績,只好跟同學仔週圍搵學校。

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 somedo 於 09-8-5 09:40 發表
學位跟本唔係先到先得,為咩呢﹖

咪係.... 人o地一早公開講o左, 係睇成績收生、唔係排先就有位咯....
點解 係都要去排先得o者.....

大宅

因為學生要去自己學校攞成績單, 如果想讀原校差唔多要即時決定, 我相信排得莊x程, 學生成績都唔會差, 所以希望儘快知道收唔收, 而決定去向, 因唔可以同時register幾間, 呢個都係制度問題, 要手快有, 手慢無

子爵府

你地真係信佢, 唔係先到先得丫..

上午個學生要返學校取 result,
一定要有個人同佢排隊o架啦

如果學校諗住收23 分以上
而你個成績有24 分, 即收,
如果你唔去排隊, 前便排隊 d 個個都23 分以上,
收齊人, 你有 30 分都無用啦
都無學位比你

個個都緊張自己個仔女啦
上到好預科 = 上到心儀之大學
不過你地想排都無咩機會啦,
都改 左 三三四

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

學校講就咁講啫, 其實咪又係分時段,
今日收25分, 收齊人就唔收, 收唔齊弟二日收20分~
所以都係先到先得架啦~
原帖由 arale1668 於 09-8-5 10:02 發表
真係唔明,我今朝望落樓下2間學校..都係有d家長人龍係度排...跟住hk早晨都訪問一d學校,話係收晒d表先會決定收邊個..唔係先到先得...點解仲會有人咁做既呢? 其實d人成日話d學生壓力大..呢d都係其中一個原因啦..想當年. ...

男爵府

我睇到真係好唔開心,點解咁話人架,你有冇仔女放榜呀?你感覺到個種心情嗎?會考放榜咁大件事,已經唔係放唔放手佢自己行ge問題,係你有關心佢,作為父母,必定為佢地d仔女措風擋雨,有乜問題.

原帖由 chanwendy 於 09-8-5 09:38 發表
人地都話咗唔洗排隊架啦, 都唔係先到先得, 個仔女咁大都仲唔放手佢自己行, 比風吹走都唔抵可憐, 最憎呢啲父母, 不知所謂.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都明父母緊張子女係好應該, 但適當時候都要放手比佢地自己去處理, 唔通D父母諗住成世都幫子女咩, 現今D子女太幸運喇, 比父母太過保護, 究竟係好事定壞事, 唔該做父母同做子女嘅都要去諗清楚下喇
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

YES... Agree....d仔女都咁大個啦....唔駛咁樣呀....過份對仔女既愛護..只會令佢地唔識長大...話時話..我最討厭d家長跟埋d仔女去見工..... 呢d咁既做法...只會害死d仔女呀..

原帖由 kooching1875 於 09-8-5 09:41 發表

我都係咁話,個仔仔女女都十幾歲啦,就算係排隊,都應該係佢地去排咖嘛...
我有d朋友,仲傻到特登請兩日假去幫個仔拎成績同搵學校,唉... ...

侯爵府

我覺得你講0個0的同會考係兩會事,
幫手排隊只係表達對佢架關愛,
就算子女到0左九十幾歲, 做父母未死0既,
都應該關心同支持佢地~
呢0的同保護係兩件事~
原帖由 monkey妹 於 09-8-5 10:29 發表
我都明父母緊張子女係好應該, 但適當時候都要放手比佢地自己去處理, 唔通D父母諗住成世都幫子女咩, 現今D子女太幸運喇, 比父母太過保護, 究竟係好事定壞事, 唔該做父母同做子女嘅都要去諗清楚下喇 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 oct27_2008 於 09-8-5 10:22 發表
你地真係信佢, 唔係先到先得丫..

上午個學生要返學校取 result,
一定要有個人同佢排隊o架啦

如果學校諗住收23 分以上
而你個成績有24 分, 即收,
如果你唔去排隊, 前便排隊 d 個個都23 分以上,
收齊人, 你有 30 分 ...

請問, 係咪一個學生可以去多間學校登記呀?

伯爵府

我唔覺得d家長去排隊報學校有咩問題, 有咩咁不知所謂, 你地好彩, d小朋友細, 第時唔駛會考, 當然唔會明白人地家長既心情.
雖則呢間學校話明唔係先到先得, 但你又點知佢到頭來係點, 正如今日恆x商科咁, 有d家長清晨時候去排隊, 學校將d家長點來點去, 到最後先同人講, 要學生排隊先有效, 咁你話, 學校1時1樣, 點會令家長放心呢.

男爵府

原帖由 ankle 於 09-8-5 10:34 發表
我覺得你講0個0的同會考係兩會事,
幫手排隊只係表達對佢架關愛,
就算子女到0左九十幾歲, 做父母未死0既,
都應該關心同支持佢地~
呢0的同保護係兩件事~
...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 09:42 發表
都唔知點解宜家啲父母會咁... 啲仔女係咪想讀佢排隊嗰間呢??? 一朝早都未有成績就走去排... 有咩用呢???

回想十幾年前我會考放榜,都係自己同幾個同學仔一齊週圍搵... 其中一個搵到先,都會一齊陪未搵到嘅去搵....

讀 ...

咪係,而家既青年人好多時都好依賴,有時做父母既太呵護會唔會害左佢地呢

我覺得會考生應該大約知自己會考成點,係咪要kum樣排隊就有學位呢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

答案好明顯喇
原帖由 SandyWu 於 09-8-5 10:50 發表

咪係,而家既青年人好多時都好依賴,有時做父母既太呵護會唔會害左佢地呢
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

侯爵府

基本上每間學校都有唔同架收生標準,
有0的學校二十幾分先收, 有的就十八九分都收,
如果你得十幾分,收二十幾分0個0的學校會叫你交表先,
等佢間學校收十幾分時再通知你黎面試,
所以唔太高分0個0的學生就走好多學校架~
相反你夠高分, 學校會即時同你註冊, 你就唔使週圍去找其他學校啦~
原帖由 mat媽 於 09-8-5 10:36 發表

我想問, 係咪一個學生可以去多間學校登記呀?

首頁
12345...6

尾頁

跳至