自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我諗, 點解呢恆商同莊啟程都咁多人排, 其中一個原因係, 學位多囉!

佢地係預科書院, 即係話, 全部中六學位都係收外校生, 如果開6班, 每班30人, 就已經有180個學額!

但其他大部份的傳統中學, 都係開2班, 一文一理, 每班30人, 最多都係得60個學額, 仲要大部份係先收左原校生, 即係就算係band 3學校, 都可能得1x個學額可以比外校生去爭, 咁梗係少人去排啦~

(以上, 係我估點解恆商, 莊啟程會比dbs果d名校更多人排既原因~)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

人地都講左唔好排~~~除非有25分以上,都唔明排來做咩

有咩事都唔好話人呀~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

男爵府

我係莊啟程的校友 (畢左業差不多十年)
想當年我讀的時候都係有好多人想入
原因有好多
1)學位多,相對其他學校入到的機會會大d
2)學科選擇多, 一般學校因為資源有限, 所以預科一般都唔會有好多選擇, e.g.,我原本的學校只有一班文, 一班理(生物), 如果想讀商科or理科(純數)(我都係呢個原因), 莊啟程係不錯的選擇, 而且佢仲有開一d特別的科目,e.g.,心理
3)我果時有唔少同學(從名校來)都係因為唔滿意自己間學校而轉去莊啟程, 所以夠分而唔揀原校亦大有人在

子爵府

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 12:11 發表

23分原校都唔收???

我個仔學校 f.5 有 80 人, 但f.6 收 30 人
如果有 30 人高分過你,
即使你有 27 分都無用

佢入唔到原校, 後來入左間 band 2 學校,
傷心左成幾個月,
個人頹左, 我咪培佢多d, 同佢去唱下 K 呀, BBQ 呀
比多 d 關心佢囉, 話原校唔收佢係學校之損失 :D
令佢d 信心快D番黎,
好彩佢今年考左入科大,
我都飲得杯落.

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都係咁話

原帖由 somedo 於 09-8-5 09:43 發表

呢樣又ok喎,陪佢一齊去搵學校,行動上支持啫,我覺得無咩所謂,如果子女成績真係唔好,呢刻都好需要父母響身邊比意見同支時。

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

睇到你之前個post都鄧你內疚, 而家見你個仔仔入倒科大都開心返D。

原帖由 oct27_2008 於 09-8-5 19:44 發表

我個仔學校 f.5 有 80 人, 但f.6 收 30 人
如果有 30 人高分過你,
即使你有 27 分都無用

佢入唔到原校, 後來入左間 band 2 學校,
傷心左成幾個月,
個人頹左, 我咪培佢多d, 同佢去唱下 K 呀, BBQ 呀
比多 d 關心佢 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小寶貝兒 於 09-8-5 15:52 發表
我諗, 點解呢恆商同莊啟程都咁多人排, 其中一個原因係, 學位多囉!

佢地係預科書院, 即係話, 全部中六學位都係收外校生, 如果開6班, 每班30人, 就已經有180個學額!

但其他大部份的傳統中學, 都係開2班, 一文一理, ...

但今日新聞有個傳統名校男生原校收佢都唔讀去報WO
我就係度諗有咩咁吸引..

水晶宮

年年D家長都早一日DAM定凳仔排通宵隊架,真係好誇,父母既心情可以理解到既,始終打從心裡去緊張仔女前途.

子爵府

原帖由 mat媽 於 09-8-5 10:36 發表

請問, 係咪一個學生可以去多間學校登記呀?

i was one of the viticms many years ago.

your point is the main issue; time is rather tight!
if i were the mothers, i would stay overnight there too

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港文化 係呢代父母先錫子女, 比最好,學最多..... 佢地就最好架喇

男爵府

因為放榜除了精神上支持子女外. 如果行動上以排隊也可令自己子女心定點. 作為父母家人出點綿力. 我認為沒有大問題. 雖然學校說不是先到先得. 但認同之前有媽咪說如果大家同分. 那麼排先是否也有點幫助? 既然沒人肯定. 當然做了先. 心理上安心. 放榜大家也在撲學校. 連的士也搶不到. 心一定很急. 如果父母能幫忙排隊. 一生人也不會有很多次要這樣做. 我也會做.

但若見工陪子女一起上公司. 這樣便一定不好了.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

哦.... 我剛剛明白點解啲人會咁樣去排恒商/莊啟程... (可能係我咁遲先明啦)

原來... 係為之後嘅高考~~~ 原來怛商/莊啟程近年高考都出好多高分,啲人就覺得入到去讀,咁高考就有機會高分,入大學都易啲~~~ 唔怪得咁多人去排啦...

睇報紙仲有個女拔學生放棄原校升F.6,走去報恆商... 唉....

侯爵府

原帖由 1928mickey 於 09-8-6 07:36 發表
香港文化 係呢代父母先錫子女, 比最好,學最多..... 佢地就最好架喇

香港文化 ! !
係唔係俾最好佢地, 就真係對佢地最好? 自小被受呵護下長大, 心靈脆弱, 抵受唔到挫折, 衝擊.
父母緊張仔女升學, 合乎情理. 但人地講明, 唔係先到先得, 還需看成績.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港地小朋友紙做, 玻璃做,
冇需太過份緊張, 瀝愛

原帖由 anma 於 09-8-6 09:08 發表

香港文化 ! !
係唔係俾最好佢地, 就真係對佢地最好? 自小被受呵護下長大, 心靈脆弱, 抵受唔到挫折, 衝擊.
父母緊張仔女升學, 合乎情理. 但人地講明, 唔係先到先得, 還需看成績. ...

男爵府

原帖由 小寶貝兒 於 09-8-5 15:52 發表

但其他大部份的傳統中學, 都係開2班, 一文一理, 每班30人, 最多都係得60個學額, 仲要大部份係先收左原校生, 即係就算係band 3學校, 都可能得1x個學額可以比外校生去爭, 咁梗係少人去排啦~

(以上, 係我估點解恆商, 莊啟程會比dbs果d名校更多人排既原因~)

I see.

But I also wonder why A level results of 恆商 & 莊啟程 are also so much better than SPCC, DBS etc.

Is it their teaching method?

Or are they really able to get better students?

大宅

今日睇報紙話有位喇沙學生考到29分都轉去莊x程, 因為課目較適合, 有a. maths讀

原帖由 Cara2006 於 09-8-6 09:26 發表

I see.

But I also wonder why A level results of 恆商 & 莊啟程 are also so much better than SPCC, DBS etc.

Is it their teaching method?

Or are they really able to get better students? ...

大宅

都唔會卦, 考得入呢2間, 本身成績都超好, 可能真係課程較適合自己, 有利上大學

原帖由 baby_chu 於 09-8-6 08:59 發表
哦.... 我剛剛明白點解啲人會咁樣去排恒商/莊啟程... (可能係我咁遲先明啦)

原來... 係為之後嘅高考~~~ 原來怛商/莊啟程近年高考都出好多高分,啲人就覺得入到去讀,咁高考就有機會高分,入大學都易啲~~~ 唔怪得咁多人去 ...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ankle 於 09-8-5 09:54 發表
我一定係會咁做0既人,
因為學校收夠人就唔會再收,
大家都係14分, 點會唔係先到先得架~

如果大家只得14分,以我所知, 莊啟程係要面試的,都唔係先到先得。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

該個放棄原校升讀嘅女拔生話.... 女拔嘅讀書風氣唔及嗰兩間學校呀~~~

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

面試都係問埋0的普通問題,
唔係太標奇立異, 咪又係先到先得,
而且早0的面完試, 可以去弟二間再試過~
更係越早去到越好啦~~
原帖由 Ivy07 於 09-8-6 11:34 發表

如果大家只得14分,以我所知, 莊啟程係要面試的,都唔係先到先得。

首頁

尾頁

跳至