跳至

首頁

尾頁

洋房

屯門三間保良幼稚園,各有何特色?邊間你地會recommend?

大宅

我覺得:環境設施方面:
保蔡因為新,所以大&干淨.
保田就差d,商場d死氣對住.
保易因為唔新唔old,所以就兩者之間
原帖由 spain 於 10-7-12 17:26 發表
環境設施方面,三間邊間好??

ありがとう!!!

男爵府

畀面勳章

因我都想幫囡囡報保蔡, 但又好似無乜人提過.
唔知呢家小學派位ok嗎??

MaMa : Carey  小朋友 : 卓琳

別墅

環境設施方面,三邊間好??

子爵府

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章

大家好!!!
我想問我個女係獨生女,住屯門區,我同我先生都冇宗教背景,咁我想問我個女有幾多分呀
我都好想佢讀田家炳

別墅

您有friend在那裡讀?我問過老師, 佢話係無觀課日,除非家長個別要求才會考慮entertain wo

原帖由 sensei 於 10-3-24 00:42 發表

以我所知, 田家炳都有英文班, 不過得1班, 要篩選. 每個月都有評估, 家長有安排觀課.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sleepsheep 於 09-11-11 23:21 發表
其實你係想入佳寶兆安(上午)? 如好想讀, 你交完留位費後, 即寫信學校要求轉上午班, 等上午班唔註冊的人放棄後, 若係早要求的話, 有機會轉到上午班的, 好多人都報幾間, 收咗都未必讀

保記係好傳統的幼稚園, 田家炳 ...

以我所知, 田家炳都有英文班, 不過得1班, 要篩選. 每個月都有評估, 家長有安排觀課.

男爵府

小學想入保玄, 讀保記幼稚園機會大d, 定英文幼稚園好d ??

民房

請指教

禁最後, 你地各位d小朋友讀左邊間呀, 感覺又點呀, 我今年要選幼稚園啦, 你地心儀個幾間,都係我想的 !!!煩惱 ! 過來人, 請幫幫忙吧 !!!

男爵府

呢個星期, 我都send 左幾個email 同保易o既校長同李主任反映左一d 意見, 亦都有問過一d 問題. 佢地都好快以email 用書信回覆我.
1. 由於之前開放日, 我出席唔到...到再去參觀時, 帶小朋友去toilet, 見佢地用o既垃圾桶係左右擺o個隻, 當小朋友洗完手, 掉紙巾入垃圾桶, 隻手又會再接觸到垃圾桶個蓋...所以我建議佢地轉用腳踏式垃圾桶...以免手足口病毒傳播, 佢地接納.
2. 升小一o既情況, 精英班etc.
李主任表示升小一情況佔七成以上都入番保良局小學...而問到過往兩年升保玄o既人數就只有10人...因為少家長揀...但過往兩年揀保玄o既都入到...今年未知結果...佢地表示k1 係冇精英班, 平均分配男生女生o既數量&出生月份...
3. 課外活動太少
李主任表示佢地學校著重教學及閱讀, 好多課外活動/課程都可以o係出面學, 所以佢地只會攪一d 出面比較少有得學o既野...同埋只係安排放學後...相對住得遠o既小朋友就唔會參加...

來往幾次email 後, 李主任叫我直接打比佢傾, 我都同佢傾左好幾次電話...感覺都幾好...可能我多問題/意見, 所以佢花好多時間同我傾...
原帖由 carchu12 於 09-11-12 20:49 發表
我都想知哦﹖有精英班咩﹖點分架﹖

大宅

咁我想問下係咪友愛保良無咁好架? 我見無人提既?

大宅

我都想知哦﹖有精英班咩﹖點分架﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

子爵府

係咩? 保易有精英班嗎? 那一個topic 呀?

原帖由 sleepsheep 於 09-11-11 23:21 發表
其實你係想入佳寶兆安(上午)? 如好想讀, 你交完留位費後, 即寫信學校要求轉上午班, 等上午班唔註冊的人放棄後, 若係早要求的話, 有機會轉到上午班的, 好多人都報幾間, 收咗都未必讀

保記係好傳統的幼稚園, 田家炳 ...

男爵府

YES, 通常係後備.

原帖由 sleepsheep 於 09-11-12 10:55 發表
無錯, 救世軍都不錯, 只是細校, 不太多人申請K1, N1就大把人排隊, 如想轉受歡迎的幼稚園, 若仲未申請的話, 已經太遲了, 面試剛剛完結

男爵府

我囡讀N1,救世軍絕對係好既學校,老師好,跟得好貼好細心.我只係擔心佢課程比較淺易.佢一向唔主張太早寫字,但香港傳統小學課程唔係走呢個方向,所以擔心函接問題.

不過我重申救世軍絕對係好學校.

原帖由 sasa612 於 09-11-12 10:31 發表
點解你驚細囡銜接唔到小學, 我見救世軍comment幾好, 係一間好幼稚園喎 !! 你細囡讀緊邊N幾 ???

別墅

無錯, 救世軍都不錯, 只是細校, 不太多人申請K1, N1就大把人排隊, 如想轉受歡迎的幼稚園, 若仲未申請的話, 已經太遲了, 面試剛剛完結

原帖由 傻妹 於 09-11-12 09:34 發表
即係話第一輪如果真係入左家姐果間就=定案. 之後等人地派晒位(好似6月)之後自己去叩屯門既小學.right?

你咁熟...咁對幼稚園熟唔熟呀?

男爵府

點解你驚細囡銜接唔到小學, 我見救世軍comment幾好, 係一間好幼稚園喎 !! 你細囡讀緊邊N幾 ???

原帖由 傻妹 於 09-11-11 16:30 發表
我個係細囡,大囡又係九龍讀小學.但我唔想細囡都出去讀,所以係屯門抽只有15分..........而家讀緊救世軍又擔心佢上小學函接唔到會辛苦.都好煩係咪應該幫佢考下其他幼稚園.

心儀保良局既小學,又係果句聽聞話讀返保良局 ...

男爵府

即係話第一輪如果真係入左家姐果間就=定案. 之後等人地派晒位(好似6月)之後自己去叩屯門既小學.right?

你咁熟...咁對幼稚園熟唔熟呀?

原帖由 sleepsheep 於 09-11-12 09:16 發表
可能我寫得唔清楚, 第一輪收咗你, 你不能參加第二輪, 但係等人地第二輪攪珠結果出咗, 你仍可去叩門

別墅

可能我寫得唔清楚, 第一輪收咗你, 你不能參加第二輪, 但係等人地第二輪攪珠結果出咗, 你仍可去叩門

原帖由 傻妹 於 09-11-12 08:44 發表
乜第一輪收左, 仲可以參加第二輪既派位咩? 叩門係第三輪?

唔該晒你!

首頁

尾頁

跳至