自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

外傭死亡 僱主付遺體運費2009年08月06日
讀者家中外傭僱用半年後,突因癌病去世,欲知僱主是否有責任付費運送遺體回國。
僱主申請外傭須簽訂入境處標準僱傭合約( ID407),合約第 14條列明,如傭工死亡,僱主須付費將傭工遺體及個人物品運返其原居地。香港僱傭代理協會主席張結民指,一般遺體運費約 2.5至 3萬元,印尼因涉及回教儀式,運費會稍貴。

僱傭公司代辦手續
東華三院轄下的萬國殯儀館表示,殯儀公司會負責處理及將外傭屍體運送至機場,僱傭公司則代辦相關手續,如聯絡領事館及航空公司等。
家庭傭工僱主協會主席羅軍典提醒僱主,一般外傭勞保只包工傷,傭工遺體運費須由僱主承擔。市場上另有較全面的外傭綜合保險,包括外傭去世後的遺體運費,僱主可考慮。( ID407合約樣本:
http://www.immd.gov.hk/chtml/id407f_form.htm
檔案編號: 0619074

咩道理呀 ????

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

岩架...我99屋企果件都係咁.....又係由我99咩哂成條數...好慘~

大宅

生養死葬

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

買了insurance 通常包埋架喎

男爵府

What if the employer cannot afford? Does he has to apply for bankrupcy?

伯爵府

牛年勳章

所以外傭保險有包呢一項架!

子爵府

原帖由 Cara2006 於 09-8-6 13:38 發表
What if the employer cannot afford? Does he has to apply for bankrupcy?

Good idea.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 hitomiykk 於 09-8-6 13:32 發表
岩架...我99屋企果件都係咁.....又係由我99咩哂成條數...好慘~

你99無買保險???
(唔買保險好似係犯法架喎??)

大宅

原帖由 virgokaren 於 09-8-6 13:39 發表
所以外傭保險有包呢一項架!

家庭傭工僱主協會主席羅軍典提醒僱主,一般外傭勞保只包工傷,傭工遺體運費須由僱主承擔。

禁止訪問

侯爵府

原帖由 babesiu 於 09-8-6 14:01 發表
平果d唔包咖. 所以睇清楚你買果份包唔包. 咪貪平呀!

agreed.
好多僱主貪平, 但有d野唔包.
萬一唔好彩工人出事, 咁就慘la!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我買親都包呢樣
未見過唔包喎
只有limit

水晶宮

原帖由 mimosa 於 09-8-6 13:21 發表
外傭死亡 僱主付遺體運費2009年08月06日
讀者家中外傭僱用半年後,突因癌病去世,欲知僱主是否有責任付費運送遺體回國。
僱主申請外傭須簽訂入境處標準僱傭合約( ID407),合約第 14條列明,如傭工死亡,僱主須付費將傭工遺體及 ...

usually general maid insurance would cover this situation, pls check!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港人打工, 老闆都係包勞保姐
菲傭黎打工, 真係咩都包, 咩道理呀

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁有冇人知啲maid生仔醫療費老闆要唔要包? mouth:

王國長老

月餅勳章 王國長老

原帖由 vet 於 09-8-6 14:47 發表
我買親都包呢樣
未見過唔包喎
只有limit

我之前經xIA 買,依家經豐X 買,2間都包。

除左呢D 外傭仲有好多好多數都要僱主「咩」香港政府...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 09-8-6 13:40 發表

你99無買保險???
(唔買保險好似係犯法架喎??)

佢有買保險架..呢d野佢一定做到足~
只不過個工人唔係病死,唔係意外死...而係佢係我99屋企自殺死....

珍珠宮

原帖由 hitomiykk 於 09-8-6 23:01 發表

只不過個工人唔係病死,唔係意外死...而係佢係我99屋企自殺死....
真係唔得佢死就真啦!

男爵府

原帖由 hitomiykk 於 09-8-6 23:01 發表

你奶奶真係好慘呀!
心理上都很難受!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至