母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

叻叻勳章

今日係一個好矛盾好唔開心既日子, 因為今日就係我正式脫離人奶媽既日子~唔經唔覺就已經過左9個月, 呢9個月對我黎講真係好難忘, 因為我經歷同面對左好多唔同既問題, 有成功有失敗.

最初未生之前已經決定要餵人 奶, 所以去聽左好多母 乳講座, 汲取多d經驗, 諗住會成功啦, 點知囡囡早產, 要住1個月醫院, 令到我餵人 奶既計劃打亂左.

呢一個月入面, 我每日山長水遠由觀塘去旺角睇佢3次, 每次都只係埋身俾佢試下食, 但係根本就冇真正食到, 之後又要俾番姑娘餵佢, 我只係o係屋企泵d人 奶帶去俾佢食.

終於等到出院啦, 點知佢食慣左奶樽, 唔肯埋身食, 由呢一刻開始注定我從此要做全泵奶媽啦. 未返工之前每隔2-3個鐘就要泵一次, 因為驚自己唔泵得咁密就唔夠佢食, 所以泵奶就成為我每一日最主要既工作.

到左囡囡2個月大, 就黎放完產假要返工, 媽咪同先生都同我講不如唔好餵人 奶, 因為見到我每日泵6次奶(0500, 0900, 1330, 1800, 2100, 0000), 驚我辛苦冇精神, 但係我唔甘心咁快放棄, 因為我曾經好有信心諗住可以餵到囡囡1歲, 為左囡囡既健康, 我又點可以咁容易放棄呢, 所以我繼續堅持.

因為我係一個窮奶媽, 奶量唔多, 根本唔夠囡囡做全人奶b, 所以我更加要泵多幾次, 諗住俾佢食得幾多得幾多, 少都好過冇. 但係一日要泵咁多次奶真係好辛苦, 每一次都係校好閙鐘, 捱住眼瞓咁泵, 每日都只係瞓得果5-6個鐘. 有時一個人坐o係度泵奶, 真係覺得好寂寞.

到左依家囡囡8個月大, 我每日返到屋企做既第一件事都仲係泵奶, 只係得婆婆同佢玩, 陪佢學 習既時間得番好少, 呢個並唔係我想咁樣, 我希望可以見證到佢每一個唔同既階段, 所以我開始覺得真係要停啦.

自從有左直至到依家, 因為囡囡同埋要餵人 奶, 我完全唔俾自己食魚生, 雪糕同汽水, 呢d全部都係我既至愛, 雖然係好大犧牲, 但係都冇辦法, 始終係囡囡健康最重要. 到左依家可以食番晒啦, 反而唔覺得開心同興奮.

今日係我做人奶媽9個月既日子, 亦都結束呢個任務既日子, 雖然係唔想咁早放棄, 但係為左囡囡, 我覺得呢個決定係岩既.

希望各人奶媽繼續努力, 為囝囝囡囡既健康努力~

大宅

You have done a great job

民房

Agree with that you are a great mother.

I need to work hard. Now, I use breast and powder milk around 8 months lar.

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

我bb都係早產留院廿幾日..都未試過埋身食奶..一直都係用奶樽..我都仲有幾日就做左全泵媽媽9個月..完全明白你既感受..我係full time mami都覺得好攰..你要番工+泵奶keep到9個月真係好叻好叻..我成日都會諗..遇著bb早產都仲可以比到最好既野比bb..已經係最好最好既bonus..bb大更需要多d時間陪佢學習..加油

子爵府

大宅

你BB有你呢個咁好的媽媽, 真係好幸福. 你已經好叻了, 9個月泵奶生涯真係唔容易!
而家你收奶要慢慢來啊, 如果太谷要搵冰敷下, 同埋擠少少(真係少少好喇!)出來舒緩下. 之前睇過話, 離乳的奶媽都要循序漸進, 要一段時間俾自己身體收奶 ...

大宅

你好厲害呀
很偉大呢

為你的bb驕傲,有個好媽媽

大宅

你真係好另呀, 我都係全泵既返工媽咪, 雖然只係返咗工兩個禮拜, 都已經覺得好攰好辛苦了,雖然奶量唔多, 但眼見重有奶出, 又唔捨得唔餵, 唯有不停諗住想 bb 健康d先有動力咋!

係呢, 我想問餵人奶唔可以食魚生、雪糕同汽水既咩, 我生完之後重狂食 tim

男爵府

全泵媽媽的苦心,真係過來人才睇會得到!
好明白你的心情與不捨!
你也明白,做媽媽的,不單要為仔女提供食物,仲要給予佢地心靈上的食物。當中,你可能要做一些決定,令兩方面取得平行。
其實除左完全同bb戒人奶外,有無諗過減少泵奶次數,泵到幾多得幾多。咁可以俾到少少人奶俾bb,又可以有多點時間陪佢!
我大女時,都係全泵,返工後,我只泵早、午、晚三次。
有就飲人奶,無就補奶粉。理由如上。
呢個都不失為一個選擇架,可以諗下。
最後,無論你選擇什麼,你bb一定會感受到你對他的愛。
為你自己一直以來的努力鼓掌吧!

大宅

I'm a working mum and have pumped milk for 1 yr. I'am also struggling whether to continue or not. I need to pump milk 4 to 5 times a day in order to keep the milk supply, But the supply also decreased dramatically recently. Worse still, the pumping time increased to at least an hour for each pumping. Hence, I did not have much time to play and take care of bb.

Is there any method to pump milk faster?

洋房

你應該為你既堅持﹐付出同成就而感到驕傲﹗ 唔洗內疚﹐因為BB另一個階段更需要你呀﹗我都係全泵型媽媽﹐已8個月了﹐不過好似你咁講﹐泵奶花太多時間﹐無左好多親子機會﹐而家亞仔痴爸爸同菲庸多D﹐我都好傷心架 ﹗ 我9月會返翻工﹐希望可以餵到亞仔1歲就停。 我都想多翻時間陪亞仔 我同自己講﹐ 下一胎死都埋身餵﹗﹗﹗

複式洋房

好有同感呀, 我泵了6個半月, 現在還在泵, 希望可以維持下去, 但係都諗緊到9個月時慢慢離乳啦, 所以唔好認為自己有什麼內疚, 因為係佢最需要既時候你已經比到最好的佢, 之後你也會一樣, 比多d時間亦一樣是, 只係進入另一個里程, 加油呀, 媽媽, 我為你驕傲!

民房

你好叻呀! 我都好明白每日放工返屋企第一件事就係要泵奶果種感受. 泵少次都担心呀B唔夠食. 仲有就係享公司食飯食耐D都唔得, 一食完就要趕去泵. 不過只要諗下呀B食奶時個開心樣就咩都值番晒啦. 我都做左人奶媽接近6個月, 本來諗住停但依家要堅持到9個月. 希望可以做到啦!

大宅

好叻呀你! 泵奶生涯真係好辛苦嫁! 不過回頭諗番就會覺得值得同埋係一個好難得的經驗!

我bb就快一歲lu! 我就無特別諗住餵到幾時,只係有貨咪俾佢飲多d,無貨咪飲奶粉囉! 所以一日都只係泵兩次咋!

大宅

you are such a GREAT mom, yr daughter will be SO proud of u when she grows up and knows how much love u've given her since birth.
Look at the bright side, u now have more time to spend with her, it's another kind of greatness and bonding that u two share, all the best~

大宅

果段時間你一好定好辛苦,但係你都能夠堅持,真係好叻

大宅

stefi,

you are a great mom! exclusively pumping is very tough and unpleasant life to a bf mom (so, try my best to feed skin-to-skin my 2nd baby after the experience with my 1stbaby for the 14 months of pumping). i also felt very upset when i stopped pumping. could you pump less frequently instead of stopping totally? esp. your baby is a premie. mixed feeding is still better.

大宅

happygareth,

exclusively pumping is not easy. not easy to control the production and quality of life is not so good. if you want to keep the quantity of production, frequent pumping is more important. no need to pump for very long time. try to keep pumping session <30mins every time. do you use double pump? for exclusively pumping mom (esp working mom), a good electric pump is very important.

i highly recommend feeding skin-to-skin. i'm also a working mom. surely, you will find skin-to-skin life very enjoyable. when i pumped for my 1st baby, i also struggled from time to time when to stop. but i surely do not want to stop when i feed skin-to-skin my 2nd baby now. she is not 9-month-old. i may need to go on a 1.5 month biz trip very soon. facing this great challenge, i plan to bring her with me.

add oil!

原帖由 happygareth 於 09-8-7 10:47 發表
I'm a working mum and have pumped milk for 1 yr. I'am also struggling whether to continue or not. I need to pump milk 4 to 5 times a day in order to keep the milk supply, But the supply also decreased ...

複式洋房

stefi, 你好犀利呀 我BB都係早產, 出院之後又係已經慣左奶咀唔肯埋身食. 坐月o既時候自己成日匿o係房日泵夜泵, 感覺真係好難受. 但我冇放棄過, 仍然日日捉住bb開餐前學埋身食, 雖然次次都搞到佢喊到拆天食唔到, 但終於o係三個星期大時有一日突然識得埋身食右邊 (左邊到兩個月大先肯食), 但我奶量已經唔夠應付佢o既食量... 我而家已經放完產假返緊工, 一日泵4次, 但好多時o係公司lunch time都冇地方泵, BB weekday又唔係同我住, 唯有靠weekend多d要佢埋身食keep住刺激造奶, 都唔知仲keep到幾耐... weekday已經返工攰到死, weekend湊住BB仲要不停餵奶泵奶, 呢排覺得自己個樣好似鬼咁... 呢幾日不停諗, 仲應唔應該繼續落去... 希望自己好似你咁, 可以堅持到多幾個月啦~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊