跳至

首頁

尾頁

男爵府

吾知大家個B識講幾多個英文字母?同埋認到幾多個字母?

我個女就識認>>B、D、M、O、R...
講就B、D、E、M、O、R

都吾知点解吾識講"A"??
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

大宅

文文Aa-Zz都識哂, 認得哂喇.
講都差不多識哂, 只欠s, x, r, t, z...
仍努力中.

大宅

我個囡26個英文字母都未認識哦!

哈哈, 我真係一個非常lazy的mami

複式洋房

原帖由 PeonyComing 於 09-8-6 21:57 發表
我個囡26個英文字母都未認識哦!

哈哈, 我真係一個非常lazy的mami

ME TOO

大宅

嘩 ~ 好叻ar你哋!

林林係一個英文字母都唔識ar!睇嚟我真係一個大懶媽!
hee ~ hee ~ 我家有隻Cutie Monsters ar!

洋房

回覆 1# 灝灝B 的文章

我仔仔識 講 (A B D M O U), 認就應該都認哂呱! 上次去個公園有塊板有 A-Z字, 佢就大大聲指同講佢識嘅字出嚟, 好得意, 所以出多啲去玩, 可以啟發吓都幾好!!!!!

別墅

文文好叻呀, 媽媽應記一功!
我個仔見到英文字母就識得手指指, 口就會"up" : AC..AD..BC..E...有時..H...O....Z...但當我指住某個字母問佢, 佢都上面果句 , 識得讀幾個字母, 但 未識得認字母

複式洋房

唉, 我Hugh Hugh都係一個都唔識呀...

原帖由 灝灝B 於 09-8-6 23:52 發表
嘩 ~ 好叻ar你哋!

子爵府

Well ........有我同你懶埋一堆 !!!

我隻寶都係1個都唔識 ,之前"婆paul"曾經教過佢識得"E",不過e+唔記得晒lu,連"EE"都唔識叫 !!!

你哋D B好叻叻呀!!!

原帖由 灝灝B 於 09-8-6 23:52 發表
嘩 ~ 好叻ar你哋!

複式洋房

Me three.

I try to play flash card with my baby, start learning A- E first but she just play for awhile, like 1-2 minutes then walkaway.

she is not yet start talking tim, just say ma ma and gor gor and fish (say cantonese) so I don't think she can learn alphabet at this stage.

原帖由 world2008 於 09-8-6 23:29 發表

ME TOO

大宅

A-Z 我諗認得20個, 問佢邊個係A 都可以指出來. 讀就真係唔知識幾多, 因為好多時佢唔係講A-Z, 係發 CONSONANTS

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我個蠢佑佑都係...咩都唔識. 而家連前排識講的baba, mama 都唔講了, 真有性格!
WA...HA...HA.....

大宅

My bb knows all 26 alphabets, saying only 'A, E, I, J, K, M, N, R, S, X'.
He also says his own name, knows shapes, colours , sizes and most of the things around us. His interest is especially deep on vehicles.
Actually I think those who havent known all these are just havent been tought/exposed to these knowledge yet. Toddlers are very quick at learning, you don't have to purposely sit down and lecture them, just point them out and name them when you see things.

別墅

KUROMI-BB,
冇有怕, 有Baby Aden 拍住上, 除咗唔願自己行之外, 都係 連"EE"都唔識叫.

子爵府

Wahhahaaaa.......good friend!!!
寶寶豬可能同Aden好夾,程度一樣,容易溝通 !!!

原帖由 BabyAden 於 09-8-7 13:57 發表
KUROMI-BB,
冇有怕, 有Baby Aden 拍住上, 除咗唔願自己行之外, 都係 連"EE"都唔識叫.

別墅

我個仔都係唔識呀...教佢時, 佢就走開....激C...講就都係BABA MAMA EE OO 謝謝.....佢最叻係LUR地, 摟計....亞婆拎藤條打佢, 佢係咁講謝謝....要婆婆比藤條佢...佢都唔知咩叫做體罰!!

以我所見佢大個應該最適合做地盤, 清潔同埋搬運....

王國會長

王國會長

悅悅都識哂A-Z, 不過講就係差幾個,成日都指住有英文字既PRODUCT, 講果D英文字出嚟,又楂住字筆想寫,不過梗係寫唔到。
近排除咗鍾意ABC外,仲鍾意指住D顏色講係咩色,都有9成啱架。

大宅

小朋友係咁ga lar! 我同個囡講故事都係唔多過5分鐘, so 急都急唔切

原帖由 tsl0511 於 09-8-7 19:10 發表
我個仔都係唔識呀...教佢時, 佢就走開....激C...講就都係BABA MAMA EE OO 謝謝.....佢最叻係LUR地, 摟計....亞婆拎藤條打佢, 佢係咁講謝謝....要婆婆比藤條佢...佢都唔知咩叫做體罰!!

以我所見佢大個應該 ...

別墅

我講2分鐘, 個仔已經唔耐煩..........

原帖由 PeonyComing 於 09-8-7 22:14 發表
小朋友係咁ga lar! 我同個囡講故事都係唔多過5分鐘, so 急都急唔切

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

haha, Jasmine 一個字母都唔識!! 因為佢阿媽唔記得教!!

首頁

尾頁

跳至