自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主, 每個小朋友都係獨特的, 亦不會樣樣都叻, 或above average. 我以前睇過D書講, 一個再無用(一般人認為) 的細路仔也一定有他過人之處, 請慢慢以愛心發掘.

重有, 千祈唔好將佢同人比較, 只會令佢對自己更無信心同破壞關係. 我細個時, 我媽咪成日將我的缺點無限放大再同我表姐比較, 令我好唔開心, 唔想見到佢地, 因為唔想知道佢地呢次又講我什麼壞話.

但又將我的優點隱藏, 令各人都以為我好無用, 在朋輩間無自信. 所以我當時都好唔鍾意我媽咪的做法, 亦引以為鑑, 唔會向自己的小朋友做同一樣野.

現在人大左, 當然明白這是上一代父母的教導兒女常用手法, 但已過時, 請勿使用.
(好似太長. . .多謝閱讀.)

大宅

呢篇文章雖然看過很多次, 但每次都仍然好感動, 希望自己可以好似文中的媽媽. 樓主, 互勉之.

原帖由 望望媽 於 09-8-7 10:01 發表
「媽媽,… 只有你能欣賞我」
母親第一次參加家長會,幼兒園的老師說:"你的兒子有多動症,板凳上連三分鐘都坐不了,你最好帶他去醫院看一看。" 回家的路上,兒子問她老師說了些什麼,她鼻子一酸,差點流下淚來。因為全班30位小朋友, ...

珍珠宮

原帖由 vickichan 於 09-8-6 23:24 發表
其實都唔係好想咁唸, 但係事實係咁
唔係我要求高, 而係佢都係好唔得

學游水單對單學左成年, 叫做識游啦, 改為參加團體班, 人地團體班啲細路係未正式學過游水, 人地學左2,3堂已經快佢成半個池

再學多幾堂, 而家快佢 ...

你個仔好叻啦,我囡連水都唔敢落!

早排我囡都令我好失望,上音樂班,個個小朋友乖乖出去彈琴/唱歌,係佢一個唔肯,1 係發睥氣,1 係喊,係屋企又彈得到!
但依家我接受佢係咁,鼓勵佢,但唔迫佢!
每個人都有長處短處,如果做媽媽都唔懂得欣賞佢,仲有邊個會係佢身邊支持佢呢!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原帖由 vickichan 於 09-8-6 23:24 發表

學游水單對單學左成年, 叫做識游啦, 改為參加團體班, 人地團體班啲細路係未正式學過游水, 人地學左2,3堂已經快佢成半個池

係咪教練唔得詐

珍珠宮

原帖由 魔鬼天使 於 09-8-7 15:50 發表
你個女係咪怕羞呀?

話佢怕羞,佢又好快同唔識o既人玩!
佢係唔鍾意係人前表演,就連個個星期見o既家人,都未試過唱隻歌比佢地聽!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我很心痛你仔仔,佢會好hurt,壓力好大...

不要再說人地"mug"人地物了

子爵府

你講得啱呀, 所以我都唸通左, 由得佢自我發展可能好啲, 可能自己比左壓力都唔知......點解我突然咁唸, 原於星期六, 我同老公都唔得閒接佢學野, 於是叫我呀媽去接去, 佢一見到我呀媽, 就話: 呀婆, 媽咪話我游水游得差, 其實我已經好比心機, 有時仲快過同學仔

聽到之後唸, 可能自己俾左壓力都唔知! 唸返自己細個呀媽都係放低我學野就走, 自己都係走嚟走去, 但係都唔會學唔都, 所以我而家都唔唸啦, 多謝大家比意見

原帖由 一仔媽咪520 於 09-8-6 23:50 發表
樓主...其實我之前都係咁睇个仔....因為佢讀幼稚園頭2年....2年都比老師話佢呢样唔得...个样做唔到..... 每次放学我都係最遲走嘅一个家長 个段時间我超唔開心....成曰向个仔發脾氣....又強迫佢做唔 ...

首頁

尾頁

跳至