自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

戀愛大過天,女友親過阿媽。與子相依為命的火爆慈母,疑不滿十四歲兒子太早拍拖,影響學業,前晚搶先到兒子與女友相會的黃大仙頭,有人一見小女友即無名火起,揮拐杖扑穿對方額頭逃去,兒子趕至見愛人遇襲,怒喝:「我知邊個打我女友」,繼而大義滅親,報警帶警員返家,將涉案母親拘捕。
被捕婦人姓余(卅九歲),行動不便,需以木拐杖助行,與姓江(十四歲)兒子同住竹園北邨柏園樓一單位。
據悉,江就讀中學,雖年紀輕輕,但已開始與一名居於同邨的同齡姓馬女友談戀愛,余婦亦見過對方,但擔心兒子拍拖會耽誤學業,影響成績,故一直反對兩人交往,惟愛兒未有聽從,每次女友來電相約,他必赴會。
  • 大義滅親的少年(右二)「押送」涉案的母親返警署助查。

預先趕到現場等候施襲前晚十時許,余婦獲悉兒子又與女友將在竹園南邨雅園樓附近見面,遂在兒子應約前,預先到現場附近等候,當馬女出現行經雅園樓對開雅竹時,余婦一拐一拐走近,有人不由分說,突然舉起拐杖向對方迎頭擊下,馬女猝不及防,被拐杖扑傷右額,登時頭破血流,坊高聲喝止,兇徒傷人後逃去。
馬女在現場痛極大哭,不久,江趕至見女友受傷,心如刀割,追問下,馬女向他哭訴:「你阿媽扑我!」江聞言大怒,即時報警,救護員接報到場,先替傷者包紮,期間她仍不斷驚哭:「我好驚呀!」
警員到場調查,江毫不猶豫地大喝一聲:「我知邊個打我個女朋友,我帶你哋去。」江隨即乘警車,帶警員到竹園北邨柏園樓住所,將涉案母親拘捕,余婦當時仍手持涉傷人的拐杖,並由兒子陪同乘警車返警署助查。
  • 放大圖片

向警員求情:我得一粒仔有人被捕後向警方求情:「我得一粒仔,將來靠晒佢,咁細個拍拖點讀好書呀!」另外,余婦的兒子最近考試成績不理想,有人因而對傷者更加痛恨,故釀成血案。
據鄰居表示,余婦十年前搬入時常見兩母子出入,但鮮見男戶主露面,相信是單親戶;在坊眼中,余婦對兒子關愛有加,顯見母子情深,但近年少見母子同行。
至於遇襲姓馬小女友亦居於同邨蕙園樓,馬女昨已出院,記者晚上登門造訪時已不見其蹤影,其父聽聞女兒遇襲仍顯得神態自若:「無嘢吖,無事呀,佢(指女兒)都出咗玩啦!」

• 被扑穿頭的少女接受救護員包紮時仍不斷痛哭。 (文健雄攝)

-------------------------------------------------
個阿媽,做乜要咁激動攪成咁呀~就算更唔鍾意都唔好打人地個女呀...
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

原帖由 vv518vv 於 09-9-9 07:51 PM 發表
唔比錢個仔咪得囉.無錢又點拍拖喎.

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢阿媽打到人爆晒'江'喎~係佢阿媽唔啱喎~
就算佢個仔唔講~去到E院一樣有差人問嫁啦~
唔通要個仔講大話比假口供~?

王國長老

王國長老

d後生咁癲,唔俾錢佢佢賣k仔偷野搶野,乜都做得出啦。

不過個阿媽打人真係好錯。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

畀面勳章

係咪好耐之前post過?

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

唔比錢個仔咪得囉.無錢又點拍拖喎.

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-8-9 00:07 發表

查實唔係個個十四五歲拍拖就係衰囉!講真讀唔讀書都好睇父母點教,你一早灌輸個訊息係"一拍拖就唔讀書",咁好難要D細路唔係咁囉!

講真我都十六歲拍拖,嗰時都有俾我媽反對架,最後我都傻到聽哂亞媽話,同個男仔分手,但 ...
agree~
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

子爵府

原帖由 sandy1425 於 09-8-9 18:24 發表

成績不如理想,点解吾係打自己個仔?-( 要打人地個女?
佢比個仔報警會心痛?甘人地個女比佢bob到流哂血吾心痛? 單親養大個仔就大哂?可以隨便打人?
吾拉佢,下次火遮眼,殺人都得ga la? ...

所以我無話個阿媽岩,
我只係從一個母親之角度去睇呢件事

但我又唔覺得女方個老豆心痛:
其父聽聞女兒遇襲仍顯得神態自若:「無嘢吖,無事呀,佢(指女兒)都出咗玩啦!」

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 oct27_2008 於 09-8-9 17:36 發表
報紙話, 個仔成績不如理想,
個阿媽先嬲

單親養大個仔, 當然心 up 啦,
火遮眼時, 唔理咁多一於打左先

點知打完個仔, 個仔仲帶人去捉自己,
個種心痛法真係比死更難受.

其實我想知
呢件事之後, 個仔點面對阿媽
仲好 ...

成績不如理想,点解吾係打自己個仔?-( 要打人地個女?
佢比個仔報警會心痛?甘人地個女比佢bob到流哂血吾心痛? 單親養大個仔就大哂?可以隨便打人?
吾拉佢,下次火遮眼,殺人都得ga la?

子爵府

報紙話, 個仔成績不如理想,
個阿媽先嬲

單親養大個仔, 當然心 up 啦,
火遮眼時, 唔理咁多一於打左先

點知打完個仔, 個仔仲帶人去捉自己,
個種心痛法真係比死更難受.

其實我想知
呢件事之後, 個仔點面對阿媽
仲好唔好意思問阿媽拎零用錢,
阿媽點面對個仔, 仲要朝見口, 晚見面

珍珠宮

打人一定唔啱,
不過, 今次之後, 個阿媽心裡一定有條刺。睇佢咁傳統(寡母婆守仔, 仲話"靠晒個仔"), 一定接受唔倒個仔大義滅親。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-8-9 00:07 發表

查實唔係個個十四五歲拍拖就係衰囉!講真讀唔讀書都好睇父母點教,你一早灌輸個訊息係"一拍拖就唔讀書",咁好難要D細路唔係咁囉!

講真我都十六歲拍拖,嗰時都有俾我媽反對架,最後我都傻到聽哂亞媽話,同個男仔分手,但 ...

agree!如果拍拖就一定無心向學?甘所有大學生全部都無拍過拖??-(

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

[quote]原帖由 20091 於 09-8-8 22:58 發表
"唔明白記者點解寫個仔"大義減親"
難道佢的年紀輕輕已經拍拖,就.....
我很替果位媽媽傷心,難過 [/quote"

年紀輕輕已經拍拖吾係罪,吾犯法!
但打人就一定要拉!

我反而很替果位男生難過,有d甘 ge阿媽

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 christy1012 於 09-8-8 20:48 發表

咁如果咁講,下次個阿媽拎刀去斬個女仔,
都係o岩囉,傷人就係傷人,邊個傷人都應該受到懲罰

agree

男爵府

好媽媽勳章

打人就點都唔啱啊!

如果件事換咗係奶奶因為唔鍾意個新抱,而打到佢穿頭嘅話,我諗好多原本話個男仔唔啱嘅,個睇法就會唔同喇~~

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

水晶宮

原帖由 cathycheng131 於 09-8-8 23:14 發表
我夠15歲就同我老公拍拖啦..
其實年紀細拍拖唔一定有壞影响..只要做父母識得教..比d正確思想佢地..咁就ok..
我見好多學生拍拖..
一齊有目標去讀好書...
而家呢個狀況..要打人個個都係女仔個阿爸阿媽打你個死仔啦..
...

講真我都十六歲拍拖,嗰時都有俾我媽反對架,最後我都傻到聽哂亞媽話,同個男仔分手,但講真嗰時D拍拖真係好豆芽夢黎,頂多只會拖手,連鍚我都無俾男朋友鍚,我反而仲肯讀書,仲會係咁叫我嗰時個男友搵書讀一係搵工做,,,咁講真如果係要唔讀書要壞既,唔拍拖都可以壞既啫...點解唔好好同個仔溝通下,盡量可以兩全其美或者有番個共識先呢?

依家佢咁樣做,咪仲衰過個仔去玩拍拖.唔係十幾歲仔拍拖就一定要反對架,唔好咁唔理智囉.

大宅

點都唔應該打人地個女喇~要打就打自已個仔,不過打係下下策...唔知要唔要坐監?
最愛你的笑容

首頁

尾頁

跳至