母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

改善奶量同左右胸的問題..

我囡囡出左世之後在醫院好努力餵佢
所以頭一個星期D奶好好多, 好夠佢食
每邊泵出來都有2~3安, 如果谷奶可以去到4安半
但係之後病左, 沒餵到1日半 (那時連站起都覺得會暈, 所以都是在床上睡到不知時間)
跟住就沒奶啦... :-| :-|
我就半補半餵噤希望奶量慢慢加返
但有時餵左佢4個鐘都唔飽就補奶粉俾佢
不過都成個星期
D奶都係唔係好夠佢.... :-| :-|
谷奶時2邊加埋先得4安, 唔谷就得2安....
但佢一餐都要3安多
我已經日日飲木瓜,花生湯之類啦, 但係D奶多的速度都仲好慢..
同埋兩邊奶量都好唔平均, 一邊3安一邊1安...

有乜D辦法可以加快改善這個情況呢?

大宅

Re: 改善奶量同左右胸的問題..

餵人奶不能用安數來決定bb夠唔夠, 你為何不埋身餵? bb幾時想食就餵佢, 盡量不要補奶粉, 那三兩天你的奶量就回來啦!
努力!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

lumijuli,
病後的身體是需要調理好, 奶量就會恢復過來.
作為母乳媽媽, 休息的時間是要爭取的.
正如gigiso說, 奶量是否足夠, 不是單用安數來衡量的.
首先, 我們是不容易用奶泵將所有母乳擠出來, 泵後, 用手擠是仍有的, 但用手擠也不及寶寶的直接吸吮.
你已吃過不少可以增奶的食物, 也感到奶量仍未恢復, 建議你找註冊中醫診斷一下自己現時的體質, 或者是需要處方來調整身體的機能後, 才能自我調節寶寶所需的奶量.

奶量的足夠與否, 是視乎能否滿足寶寶的需求, 寶寶吃得多, 奶量自然多; 寶寶吃得少, 奶量自然少, 是供求平衡的.

另外一個最關鍵影響奶量的因素之一, 就是心情. 愉悅輕鬆的心境最能幫助奶量的生產, 如果越是擔心奶量問題, 越是緊張, 奶量是會減產的.

努力啊! 我曾經在不知的情況下, 狂吃令我會退奶的食物-----韭菜, 又在進食增奶的食物下, 9個月多的情況裡, 我就只是相信我是奶量不多, 但要勤力餵bb的一類母乳媽媽, 由於沒有壓力和擔憂的心情, 快快樂樂地如此情況下, 餵足一年後, 我都是夠寶寶吃母乳. 終於知道奶量不多的原因後, 我戒了後, 吃多一星期的增奶食物後, 我的奶量比前多, 而且也不再需要進食增奶食物了.

同樣是愉悅的心境, 縱然吃了退奶食物, 也不致於全軍覆沒; 避了吃退奶食物, 不需進補, 奶量自然來.

我記得我感冒期間, 我就好阿Q說, 是給兒子進補-----吸收抗體的好時機. 因為生病時, 奶量是會減少的, 所以他就吃得更密, 就因為頻密的吸吮, 自然吃到夠他的需要同時, 也是刺激造奶, 痊癒後的奶量雖是不及病前, 但仍是讓他要吃, 就給他直接餵哺, 所以奶量好快就恢復了.

幾時都做過開心的奶媽, 順其自然, 隨心地去餵寶寶就是我的信念, 更信, 我的奶一定可以養大我的寶寶. 今天4歲半的他還在享受媽咪奶哩.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

gigiso
我基本上都係埋身餵
但有時出左街阿囡食完就泵返出黎
噤我係唔係唔使泵尤佢谷會好D呢?

GLAD
THANKS~~~
噤其實我應該唔補奶粉黎試加奶量
定間中 (1日1餐到) 補奶粉黎換休息時間呢?

大宅

你意思是出街會用樽餵? 其實依家好多地方都有育嬰室, 所以去到邊都好方便餵bb。再唔係可以學習用圍巾或sling, 下次gathering你可以出來, 看看我們怎樣在街餵都好。
如你真的唔方便的話, 都建議唔好谷住, 猶其是你生完都唔係好耐, 都未穩定, 可以的話都盡量埋身餵, 一來你谷住都唔舒服, 一次半次冇所謂, 但成日都係咁既話, 你身體適應左o個段時間唔識製造奶, 咁你d奶咪少左囉! 就算唔泵出來, o係bb應該食的時段你都可以去toilet用手擠d出來, 唔好谷住。
其實躺餵的話你會餵得舒服d, 我個囝成歲先自然介夜奶, 一直我冇刻意同佢介, 我係同佢一齊訓既, 當佢半夜要食既話, 我就塞落佢個口度, 跟住就再齊齊訓, 前後唔使5秒! 如果你唔想同bb一齊訓的話, 你老公或其他人幫唔幫到你? 或者當bb扭時可以叫佢地抱比你, 你餵完就比佢地抱走同換片, 你就盡量爭取時間休息。

民房

Hello:

My baby was born on 27/2 at 3.15kg...
He reached 7kg when 3 months old.
He's now 3.5 months.
I still breast feed him, he has 5 meals daily.
6.00am breast feed around 20-30 mins
9.45am formula 7oz
1.45pm breast feed 8oz (by bottle)
5.45pm breast feed 6oz (by bottle)
11.00pm formula 6oz

I don't squeeze my breast during the day (little painful but can accept). Normally, I would squeeze after return to home around 8..00pm. Also, I would breast feed my baby directly during Sat & Sun. Then I find that I can keep its quantity. Important: I keep drinking 'fish' soup.

Keep up....this is really good for baby!

大宅

Do you drink fish soup everyday?

禁止訪問

大宅

黑豆豬尾骨湯

複式洋房

我都係左右胸唔平均呀~
醫生又話一次餵一邊好D~
但, B仔成日食完右邊都好似食極都唔夠咁..
加上, 左邊好明顯會谷奶, (脹左), 但, 右邊冇乜...
已經成日飲魚湯架勒~

複式洋房

我係泵出黎嫁.bb就黎2個月大,要食150ml,但係我只有60ml,so 每次都要+90ml奶粉,有時仲要150ml奶粉,我想餵全人奶呀!可以點做?已經飲好多上奶湯水喇!但係都好少奶.

複式洋房

我都想全人奶,但奶量真係小,點算

大宅

I think Papaya Fish Soya Bean Soup is helpful.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我要keep住飲木瓜通草,黃不流行先有奶,唔飲無奶,現在仲痴樽底,咁我可以點?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊