跳至

首頁
12345...48

尾頁

伯爵府

各位努力餵緊人奶的媽媽, 大家努力啊!

我大女全人奶1年多, 自然離乳!
細佬7月29日出世, 都係全人奶... 大女而加每日都可以分到6~8安人奶食下...

餵人奶係辛苦的, 我餵大女都經歷唔少辛苦階段... 今次第二胎, 感覺順利好多!

希望我地係呢度可以互相分享, 互相比d建議, 排憂解困... 更可以互相扶持!

大宅

支持!
我仲未生,不過想問左先-
你有用nipple massage oil / cream 嗎?
要番工嗎? 上胎我番工前已試過乳腺發炎,番工之後都仲有堅持pump +before & after work 埋身餵至5 個幾6個月,唔知今胎可唔可以再餵耐d..  

大家互相支持好緊要, 因為過程當中好多人會discourage 你!

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

6,7安士...好厲害
其實初生bb 要食幾多奶?
我同我丈夫有不同意見
定係feed on demand?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 minnelli 於 09-8-10 12:20 發表
支持!
你有用nipple massage oil / cream 嗎?
要番工嗎? 上胎我番工前已試過乳腺發炎,番工之後都仲有堅持pump +before & after work 埋身餵至5 個幾6個月,唔知今胎可唔可以再餵耐d..  

大家互相支持 ...

真係有人discourage 架...
我生完一返屋企就用奶泵泵左2oz 出黎....我媽第一句就係....泵咁耐先得咁少...............
我媽唔主張我餵人奶..佢覺得人奶一定唔夠既 ~_~

我知我奶唔夠...不過都好想試下比最好既比bb

大宅

好媽媽勳章

我有感覺個胸會谷, 但係唔係好實, 俾囡囡埋身啜, 佢總係啜兩啖就停, 一係四圍望, 一係訓覺, 斷斷續續啜 15-30 分鐘, 都唔覺得個胸會鬆, 之後開奶粉俾佢, 佢又次次食足 3 安, 同無啜過我一樣.

我之前用 avent 手泵, 而家用 medela swing, pump 時就滴下滴下咁, 通常半個鐘滴到 1 安, 未試過多過 1 安.

可能我 pump 得唔夠勤力啦, 一日 pump 4-5 次左右, 半夜或者一大早通常就訓覺唔 pump.

大宅

好媽媽勳章

o係醫院同出院頭一兩日, 我係全埋身, 但係囡囡全日得 1-2 條濕片片 + 1-2 條大大, 所以後來愈補愈多奶粉, 而家係主要奶粉, 有 pump o左人奶就補o的.

去健康院俾姑娘睇過, 佢o地又話姿勢無乜問題.

大宅

原帖由 lalababe520 於 09-8-10 12:50 發表

真係有人discourage 架...
我生完一返屋企就用奶泵泵左2oz 出黎....我媽第一句就係....泵咁耐先得咁少...............
我媽唔主張我餵人奶..佢覺得人奶一定唔夠既 ~_~

我知我奶唔夠...不過都好想試下比最好既比bb ...

支持feed on demand!
我嗰時第一次泵完之後仲影相留念tim -- 苦中作樂!
我地媽咪嗰一代都係覺得奶粉係好d既,唯有唔理佢地,照餵,仲有同佢地一齊去健康院,等d姑娘幫口解釋餵人奶係feed on demand 架,佢地肚餓會出聲架嘛。不過自己都要量力而為,唔好俾太多壓力自己,記得飲多d水/湯/炒米茶 ! 

加油!

大宅

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:10 發表
o係醫院同出院頭一兩日, 我係全埋身, 但係囡囡全日得 1-2 條濕片片 + 1-2 條大大, 所以後來愈補愈多奶粉, 而家係主要奶粉, 有 pump o左人奶就補o的.

去健康院俾姑娘睇過, 佢o地又話姿勢無乜問題. ...

我開始時都有補奶粉,因為上次bb要住院照燈,住左4日3夜,我已經盡可能留係醫院一夠鐘就埋身餵,番屋企又泵,總之如果你有心想餵人奶,一定要多d埋身餵,因為埋身先會有stimulation”製奶”。

如果bb分心,可以盡量搵個安靜d既地方餵,想訓就用手指掃吓佢條頸仔~ 你自己都要好有耐性架!

伯爵府

原帖由 minnelli 於 09-8-10 12:20 發表
支持!

大家互相支持 ...

頭頭大女埋身果陣, 都損得好厲害... 我用返人奶搽乳頭... 我有朋友係萬寧買nipple cream, 都幾好!
我係全職媽媽來架! 上胎都試過2次乳腺炎...

我都好佩服返工堅持泵奶的媽媽!

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-10 12:38 發表
6,7安士...好厲害
其實初生bb 要食幾多奶?
我同我丈夫有不同意見
定係feed on demand?

個個BB都唔同... 我大女喜歡埋身食成8/9個字... 而加細仔食4個字就夠! 同樣我個胸軟晒!

只要濕片片&C片夠, 咁就代表BB夠食!

我個人係feed on demand! 仔仔而加2~4個鐘一餐, 夜晚訓耐d...

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:05 發表
我有感覺個胸會谷, 但係唔係好實, 俾囡囡埋身啜, 佢總係啜兩啖就停, 一係四圍望, 一係訓覺, 斷斷續續啜 15-30 分鐘, 都唔覺得個胸會鬆, 之後開奶粉俾佢, 佢又次次食足 3 安, 同無啜過我一樣.

我之前用 avent 手泵, ...

咁你需要飲多些催乳的湯水, 多奶茶之類...

我都要搞醒細佬, 佢都好like邊食邊訓... 通常食2個幾字, 我就會同佢掃風, 搞醒佢, 之後再食過...

BB埋身係要學習的... 多d比佢練習啦!

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:10 發表

去健康院俾姑娘睇過, 佢o地又話姿勢無乜問題. ...

頭頭未上奶... 我仔都係好少濕片...

出院果日, 我上奶, 仔仔的濕片片即刻夠晒數!

伯爵府

原帖由 minnelli 於 09-8-10 14:31 發表

我開始時都有補奶粉,因為上次bb要住院照燈,住左4日3夜,我已經盡可能留係醫院一夠鐘就埋身餵,番屋企又泵,總之如果你有心想餵人奶,一定要多d埋身餵,因為埋身先會有stimulation”製奶”。

如果bb分心,可以盡量搵個安靜d既地方餵,想訓 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

啱啱餵完阿b用左兩個鐘,不斷扭,又唔係濕片,個胸又有鬆,都唔知做乜一放低就cry,晏晝個時都唔係咁

大宅

jj,

我成日見你話上奶, 其實係咩感覺? 係咪好似針吉咁?

同埋點先知bb食咗幾多奶?

伯爵府

原帖由 sakana902 於 09-8-11 00:39 發表
啱啱餵完阿b用左兩個鐘,不斷扭,又唔係濕片,個胸又有鬆,都唔知做乜一放低就cry,晏晝個時都唔係咁

辛苦晒.... 你係埋好谷奶? 如果太谷, BB可能食唔到, or食唔飽, 所以有d發懞陣...

唔飽肚, BB自然一放低就cry... 試下泵鬆少少, 再比BB埋身! 同埋每次餵最多9個字好啦... 2個鐘, 你都會好累!

我大女果陣都試過咁, 埋身9個字, 擺低換完片, 又喊過...
今胎上奶, &細佬都好o力食, 所以2~4個鐘一餐!

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-11 08:27 發表
jj,

我成日見你話上奶, 其實係咩感覺? 係咪好似針吉咁?

同埋點先知bb食咗幾多奶?

係呀! 好似針吉咁... 你會見到乳頭會流d奶出來... 我會feel到乳腺有d痛添, 同埋會射奶柱... 以前大女接唔到我上奶架, 比奶柱噴到成面奶! 細佬就o力好多, 完全接到我噴奶!

上奶的時候, BB會gu gu gu 咁大啖大啖地吞奶!

你可以係泵奶的時候留意, 第一次上奶可以泵到幾多... 第二次上奶可以泵到幾多... 成個胸鬆晒又可以泵到幾多... 不過呢d都係大約量... 埋身一定多過泵好多!

同埋, 留意BB的濕片片, 我仔而加的墜手濕片片每日都起碼有8條, 咁就肯定夠食! 最起碼, 要有6條墜手片片...

同埋, BB食飽佐, 通常都會訓, 就算醒住會好安靜好滿足ge樣! 第一個月增重係最快的, 我女果陣滿月重佐3磅有多!

伯爵府

好開心, 細佬夜晚越訓越耐...

除佐出院第一晚, 細佬之後每晚都起身2次度, 有時, 係我太谷奶, 要搞醒佢...
尋晚, 8pm食完佐, 到今朝8點, 都係起身2次... 我就要泵幾次奶...

大宅

Hello, 我囡囡8月6日出世, 不過而家仲係醫院照燈... 之前只係埋身餵咗日半...
而家pump得50ML一次, 係咪好少呢?

大宅

Hello, 我囡囡8月6日出世, 不過而家仲係醫院照燈... 之前只係埋身餵咗日半...
而家pump得50ML一次, 係咪好少呢?

首頁
12345...48

尾頁

跳至