興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 送張8G咭影完插咭入電腦read唔到,電腦顯示"未格式化",但係我已經係相機格式化左,插線連相機電腦又過到相,why?

2. 唔影可唔可以安住支鏡就咁放係箱到定係一定要拆開佢放??

3. 冷氣地方出外鏡面有水氣用咩抺??

4. 相機同鏡頭要點樣清潔同保護?

5. 平時影相通常影幾大size,最大係raw+jpeg,m先係Jpeg

暫時有咁多問題,麻煩哂~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果大過2GB, 又係第一次讀, 有機會係card reader 太舊唔support.

唔使拆開放.

耐心等啲霧自己散, 抺都未必抺得走.

基本上唔使特別保養, 注意防潮, 有麈就用氣泵吹走, 有油水就用抺鏡布或者lens pen抺 .

Manual 有寫, 建議你先用jpeg Large Fine, 大慨4.3MB.

原帖由 MARSTEN 於 09-8-10 12:17 發表
1. 送張8G咭影完插咭入電腦read唔到,電腦顯示"未格式化",但係我已經係相機格式化左,插線連相機電腦又過到相,why?

2. 唔影可唔可以安住支鏡就咁放係箱到定係一定要拆開佢放??

3. 冷氣地方出外鏡面有水氣用咩抺??

4 ...

大宅

thank you very much~
我用張2GB又read到

原帖由 clpapa 於 09-8-10 12:58 發表
如果大過2GB, 又係第一次讀, 有機會係card reader 太舊唔support.

唔使拆開放.

耐心等啲霧自己散, 抺都未必抺得走.

基本上唔使特別保養, 注意防潮, 有麈就用氣泵吹走, 有油水就用抺鏡布或者lens pen抺 .

Manual ...

水晶宮

因8GB張CARD有個唔知乜野模式(我唔記得)
我上次拎張CARD去買過個card reader就得啦.
原帖由 MARSTEN 於 09-8-10 15:54 發表
thank you very much~
我用張2GB又read到

男爵府

呢個張係咪SDHC卡?如果係要用讀到呢隻卡既reader就得

大宅

明白啦~但你地唔會用線過相架咩?? 係咪慢d架~??

原帖由 好命婆 於 09-8-11 11:49 發表
呢個張係咪SDHC卡?如果係要用讀到呢隻卡既reader就得

男爵府

原帖由 MARSTEN 於 09-8-11 11:57 發表
明白啦~但你地唔會用線過相架咩?? 係咪慢d架~??

HC卡會快d既

大宅

想請問大家,我用450d同仔仔係戶外影用人像自動mode,但係好多幅都模糊左少少,但係用運動 d顏色又唔靚,我應該用咩mode同仔仔係遊樂場影呢? thx

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

如果小朋友唔係企定定俾你影, 都係用運動mode 會好d

至於顏色, 可以在機身menu 內再set picture style
(參考返menu好d)

別墅

i dont know how to use non-DC, will it be difficult to use this camera ? I want to buy 450D as well

大宅

我係用人像pic style去運動mode影
但係同用pic style去人像mode影 既色靚d

原帖由 chloepapa 於 09-8-17 15:48 發表
如果小朋友唔係企定定俾你影, 都係用運動mode 會好d

至於顏色, 可以在機身menu 內再set picture style
(參考返menu好d)

版主

原帖由 MARSTEN 於 09-8-17 16:55 發表
我係用人像pic style去運動mode影
但係同用pic style去人像mode影 既色靚d

pic style 在同一環境下, 係唔應該影響張相出來的色
有無試過在同一環境下, 用唔同mode, 但同一picture style mode 影出來比較過 ?

運動mode, 一般都係用快d 快門去凝固動作
人像mode, 就用大光圈, 令景深淺

大宅

有呀,用同一個mode去影唔同既pic style真係d色同sharp度都唔同

原帖由 chloepapa 於 09-8-17 17:04 發表

pic style 在同一環境下, 係唔應該影響張相出來的色
有無試過在同一環境下, 用唔同mode, 但同一picture style mode 影出來比較過 ?

運動mode, 一般都係用快d 快門去凝固動作
人像mode, 就用大光圈, 令景深淺 ...

版主

原帖由 MARSTEN 於 09-8-17 17:08 發表
有呀,用同一個mode去影唔同既pic style真係d色同sharp度都唔同

色唔同, 可以用返機身setting 去改
sharpness, 就可能係用唔同快門出來的分別 (企定定的小朋友就慢d 快門都ok; 郁緊的, 就要快d 的快門)

大宅

唉~我覺得係playground追佢影真係好辛苦,男仔好難企定定俾你影~anyway,多謝你~
原帖由 chloepapa 於 09-8-17 17:23 發表

色唔同, 可以用返機身setting 去改
sharpness, 就可能係用唔同快門出來的分別 (企定定的小朋友就慢d 快門都ok; 郁緊的, 就要快d 的快門)

大宅

我又有野問啦~ 請問室內影小朋友用快門先決,較到1/500 iso 1600唔用閃光燈好黑,究竟係室內影小朋友可唔可以用快門先決同點set呢?? thx

版主

原帖由 MARSTEN 於 09-8-18 15:55 發表
我又有野問啦~ 請問室內影小朋友用快門先決,較到1/500 iso 1600唔用閃光燈好黑,究竟係室內影小朋友可唔可以用快門先決同點set呢?? thx

室內本身如果唔夠光, 你set 左 1/500 秒, 支鏡的光圈開到最大都係會唔夠光
試下set 慢d 快門

(用光圈先決, 快門先決都好, set 左, 要睇下機身顯示會唔會曝光不足/ 過度)

大宅

thanks..另外琴日剛去酒樓食飯,幫家人影左d相,但係酒樓d黃燈次次都影到塊面幾隻色,有咩辦法避免呢?? 之前我奶奶影擺壽酒果d重黃得勁,以為係快圖美哂得唔好添~

原帖由 chloepapa 於 09-8-18 15:59 發表

室內本身如果唔夠光, 你set 左 1/500 秒, 支鏡的光圈開到最大都係會唔夠光
試下set 慢d 快門

(用光圈先決, 快門先決都好, set 左, 要睇下機身顯示會唔會曝光不足/ 過度) ...

大宅

想問下Live view 點用 同 有咩用?
人人常歡笑 不要眼淚掉

大宅

http://gabby1699.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=995004

原帖由 hlbaby2004 於 09-8-21 16:27 發表
想問下Live view 點用 同 有咩用?

首頁

尾頁

跳至