樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

想賣左層樓, 然後買返間大d, 但係又想計下條數先.

請問有冇過來人可以分享下......家陣『銀行估價』同『成交價』大約相差幾多?

many thx,

bonnie-chan

伯爵府

我果間,之前開價冇一間銀行估得足,不過好難講,銀行唔會睇你屋企有冇裝修,多數都係睇同座同單位之前o既成交價...

不過最近呢2個星期,多間銀行都不斷調高估價,依家我放賣緊o既單位估價仲高過我開價添呀﹗

原帖由 bonnie-chan 於 09-8-10 12:47 發表
想賣左層樓, 然後買返間大d, 但係又想計下條數先.

請問有冇過來人可以分享下......家陣『銀行估價』同『成交價』大約相差幾多?

many thx,

bonnie-chan ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

通常都高 5 至 10%

別墅

no la, 10 - 15% lower.
As the bank doesnt care whether you renovated or not, so they only take the reference prices from the past.

For me, since I live in old building, so they re-valuate my flat 10 - 15% lower. HSBC is the worst, BOC & Hang Seng is OK !

大宅

原帖由 annaanna 於 09-8-10 16:11 發表
我果間,之前開價冇一間銀行估得足,不過好難講,銀行唔會睇你屋企有冇裝修,多數都係睇同座同單位之前o既成交價...

不過最近呢2個星期,多間銀行都不斷調高估價,依家我放賣緊o既單位估價仲高過我開價添呀﹗

...

係咪自己打電話去銀行問or上網會有得check? 咁開價係咪跟估價黎做指標呀?

伯爵府

通常d 大型屋苑都有網上估價,但係開價跟唔跟銀行估價就你自己決定喇﹗睇你賣樓心唔心急囉,你想快d 賣出,開低過市價,就會多d 人睇多d 人有興趣...
不過一般都會跟番同類成交作參考o既...

原帖由 sanjofung 於 09-8-10 22:57 發表

係咪自己打電話去銀行問or上網會有得check? 咁開價係咪跟估價黎做指標呀?

大宅

原帖由 annaanna 於 09-8-10 23:00 發表
通常d 大型屋苑都有網上估價,但係開價跟唔跟銀行估價就你自己決定喇﹗睇你賣樓心唔心急囉,你想快d 賣出,開低過市價,就會多d 人睇多d 人有興趣...
不過一般都會跟番同類成交作參考o既...

...

可唔可以比個網址我呀? thanks!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 sanjofung 於 09-8-10 10:57 PM 發表

點開價就睇下樓上樓下同一方向賣緊幾錢作參考....

洋房

原帖由 catjeffcat 於 09-8-11 08:24 發表

點開價就睇下樓上樓下同一方向賣緊幾錢作參考....

我見過樓下和樓上同一單位,3個月前成交,樓上平樓下18萬.當時樓市相定穩定.2個單位都冇裝修,是200萬的細價樓.

首頁

尾頁

跳至