母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉, 我個B剛5個月終於病咗, 星期五晚開始發燒, 今日仲燒緊, 睇咗醫生話喉嚨發炎, 又有鼻涕, 仲出玫瑰診, 比我奶奶串我, "又話食人奶少病, 點解佢咁細細個就病...., 你成日只係飲埋D乜湯乜湯, 涼茶又冇飲, 個B食咗你D奶梗係病......人哋點會餵咁耐....." 之前佢唔鐘意我餵人奶, 我就同佢講食人奶少病好多, 而家衰咗佢就會唔信人奶好, 煩死

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 sickbanana 於 09-8-10 14:06 發表
唉, 我個B剛5個月終於病咗, 星期五晚開始發燒, 今日仲燒緊, 睇咗醫生話喉嚨發炎, 又有鼻涕, 仲出玫瑰診, 比我奶奶串我, "又話食人奶少病, 點解佢咁細細個就病...., 你成日只係飲埋D乜湯乜湯, 涼茶又冇飲, 個B食咗你 ...

5個月0黎第 一次病咋喎, 咁都話係多病??????

唉, 不過對住d唔支持餵人奶0既人 , 同佢解釋幾多都係
0徒氣....

大宅

再者, 發燒並不是病, 係身體免疫系統運作去對抗病菌既有效手段, 係好事!
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

5個月先病一次WO, 同埋唔係人奶B完全唔會病, 不過就真係會快D好返.
唔好埋你99, D人唔支持就係唔支持, 唔明就係唔明, 唔好埋佢, 唔好搞到自己唔開心, 影響奶量...

子爵府

同大家分享一件真人真事:
話說,Dada9個月大時有腸胃炎,痾嘔樣樣齊只係無發燒...之後就同左佢睇醫生啦,同場有個相信差不多大ge B女,聽講都係腸胃出現問題,又痾又嘔又發燒...
不過對方B女由媽媽抱住,又痴住退熱貼、唔多願郁;相反Dada正處於學行期,一去到就扭落地又圍行,唔講都唔知佢病,又多野講(BB話),見到醫生後,連醫生都自言自語:"人奶同奶粉,咁大分別"?

其實,人一定會病,而且我地除保持衛生,休息,生活質素...亦可以講靠小病痛去增強抵抗力
所以,唔好太介意別人反對聲音,當小朋友返學,就會見證人奶ge成果!

大宅

我朋友個女奶粉+人奶(奶粉為主, 因為佢開始己經話自己唔夠奶係咁補奶粉)係3-4個月時己經病流鼻水。

男爵府

你可以答你99:人奶b係會少病,唔係唔會病 從來都無人講過食人奶係唔會病!而且,出玫瑰疹係會發燒ga wo,我仔o個時燒左5日tim a~你無可能話餵人奶就唔會出玫瑰疹or水豆ga ma~

我仔食全人奶食左21個月,其間只係病左2-3次(玫瑰疹已計一次)!就算依家就黎4歲la,耐唔時傷風下,都會比同期小朋友快好~

珍珠宮

BK Milk勳章

其實99們都係人地阿媽0黎0丫, 點解佢地唔明白我地奶媽們一片苦心呢? 餵人奶唔係佢地想像中易, 我地咁辛苦為咩呢? 都係為佢地個孫0既健康著想咋..........

男爵府

其實我99都叫我快D轉奶粉比BB, 唔係BB痴身好難湊, 同無營養. 我都唔想同佢講咁多, 唔唔唔左幾聲, 應左佢就算
其實我覺得自己個BB痴我, 有咩唔好, 唔通個幾月既BB你就想佢獨立呀...

大宅

係人都會病架啦~ 係遲早問題姐~ 我囡囡7個月, 係上個wk發燒, 仲要係比老公傳染添~ 同basilmama 個囡囡一樣, 我個囡一D都唔似病, 仲病食得訓得玩得~ 我醫生仲扺死到講, 好呀, 病左有抗體呀~

大宅

有時都好唔明D人點解話bb痴身唔好, 我都不知既鐘意呀, 痴住自己, 唔會跟第2D人走, 不知既好~

原帖由 jnkbb 於 09-8-10 17:09 發表
其實我99都叫我快D轉奶粉比BB, 唔係BB痴身好難湊, 同無營養. 我都唔想同佢講咁多, 唔唔唔左幾聲, 應左佢就算
其實我覺得自己個BB痴我, 有咩唔好, 唔通個幾月既BB你就想佢獨立呀... ...

男爵府

其實唔知點解99唔鐘意阿B痴我, 所以咪話食人奶唔好掛, 阿B今朝好返好多, 少少燒, 呢幾日佢雖然病, 但都好鐘意玩, 依然係度大叫周圍郁, 係半夜訓覺燒得勁D, 攪到我唔敢訓要抺身, 返工勁累, 奶奶聽到我話奶量大跌好似好開心咁, 我心諗你放心, 過咗呢輪我會努力谷返D奶唔會比你睇死

子爵府

好媽媽勳章

對對.....

原帖由 fongfonglover 於 09-8-10 16:03 發表
你可以答你99:人奶b係會少病,唔係唔會病 從來都無人講過食人奶係唔會病!而且,出玫瑰疹係會發燒ga wo,我仔o個時燒左5日tim a~你無可能話餵人奶就唔會出玫瑰疹or水豆ga ma~

我仔食全人奶食左21個月,其間只係病 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

樓主, 支持你.....
我99都係好麻煩, 我而家餵緊細女, 都唔知點解, 99都係多多聲氣, 又話bb唔夠飽, 又話我乳頭flat, 我頂, 我餵兩個b時, 你都睇到我lin lin啦, flat...都short short地既......狗口長不出象牙來.
最衰亞女又唔生性, 成日都唔肯埋身, 我泵出黎都要佢全人奶B.

我地唔好理佢地, 一於努力, 餵人奶.
我B女而家3個月+, 全人奶, 奶量有時會跌, 不過唔驚, 我一定最少餵佢6個月, target一年以上.

原帖由 sickbanana 於 09-8-11 15:04 發表
其實唔知點解99唔鐘意阿B痴我, 所以咪話食人奶唔好掛, 阿B今朝好返好多, 少少燒, 呢幾日佢雖然病, 但都好鐘意玩, 依然係度大叫周圍郁, 係半夜訓覺燒得勁D, 攪到我唔敢訓要抺身, 返工勁累, 奶奶聽到我話奶量大跌好似 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

別墅

回覆 4# JWCBB 的文章

你講開病左有抗體就講, 上次我自己病去睇醫生, 同醫生講我要餵人奶問佢哂唔哂停餵, 個醫生同我講唔好停呀, 照比佢食, 因為我病時母乳有抗體係對BB好嫁喎, 我都唔係好信....

大宅

好媽媽勳章

唉~我真係唔明點解d人成日都對餵人奶咁多誤解!!!餵人奶痴身?!有咩數據先???咁有無正明食奶粉既bb唔痴身呀???
係bb都要媽媽or湊佢既人多d架啦~
依個誤解都係其一咋~

民房

可以不用理她呢!!!
我b也是餵人奶,現在八個月,bb也病了兩次lar.

原帖由 sickbanana 於 09-8-10 14:06 發表
唉, 我個B剛5個月終於病咗, 星期五晚開始發燒, 今日仲燒緊, 睇咗醫生話喉嚨發炎, 又有鼻涕, 仲出玫瑰診, 比我奶奶串我, "又話食人奶少病, 點解佢咁細細個就病...., 你成日只係飲埋D乜湯乜湯, 涼茶又冇飲, 個B食咗你 ...

別墅

我囡是全人奶B, 家下佢20個月仍有2餐埋身餵奶, 她都系病過1-2次, 由半歲後都冇看過醫生和吃藥了

男爵府

嗚嗚嗚, 奶奶今朝都仲要死拗話阿B飲咗我D奶發燒同肚疴, 佢一放屁就會B小小屎出嚟, 一日都疴3次屎但唔大篤, 我都唔知算唔算肚疴, 佢唔肯煲魚湯我飲, 點解佢死都唔信我唔關我D奶事, 仲比老公鬧話我今朝語氣重同佢阿媽講嘢, 我邊有喎, 而家個心頂住頂住, 乜都我錯哂咁

別墅

回覆 1# sickbanana 的文章

帶埋99去見e生,等e生同佢解釋,e生講一次好過你講10次啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊