母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sickbanana 於 09-8-12 10:25 發表
嗚嗚嗚, 奶奶今朝都仲要死拗話阿B飲咗我D奶發燒同肚疴, 佢一放屁就會B小小屎出嚟, 一日都疴3次屎但唔大篤, 我都唔知算唔算肚疴, 佢唔肯煲魚湯我飲, 點解佢死都唔信我唔關我D奶事, 仲比老公鬧話我今朝語氣重同佢阿媽 ...

佢唔煲就算啦, 唔好同佢嘈, 食多碗飯啦, 有用架!
我都唔明d奶奶點諗, 一黎佢地唔想阿b痴你, 二黎佢又真係見到阿b唔舒服, 佢都唔開心架!

我媽媽都話人奶唔好, 話我d奶"稀", 話我唔食野, d奶冇nutrient比阿囡, 但佢見到我阿囡個精靈樣, 落街又見到人地d痴肥b, 佢都開始信人奶係"正野". 我囡囡呢幾日有咳, 希望大家既bb都快d好啦!

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

玫瑰疹係病毒感染,人奶b抵抗力好(因有媽媽既抗體)都唔代表可以免疫。

我個b全人奶到兩歲,抵抗力真係好好,兩歲前極少病痛,打針/出牙都唔會發燒,有病都係因為我/老公大病傳咗俾佢,但一停人奶頭幾個月,真係個個月都病(可能係適應期,幾個月之後就無事),所以我好慶幸餵咗兩年,如果唔係可能一早就成日病。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

個衰B呢幾日因為病, 唔知點解用奶樽食得好小, 但埋身又食好多, 尋日收工返到去奶奶話唔肯食奶, 我即刻埋身餵又肯食, 奶奶個樣巳經不快

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

我媽咪都話我喂人奶唔好, 佢話因為我熱氣所以攪到bb都熱氣, 其實係咪真既呢??

水晶宮

奶粉咪仲熱氣

不過人奶媽都係要戒下口,小心飲食

原帖由 starstarb 於 09-8-12 13:47 發表
我媽咪都話我喂人奶唔好, 佢話因為我熱氣所以攪到bb都熱氣, 其實係咪真既呢??

大宅

你99真係好惡頂!!
同佢講多句都side氣la
對牛彈琴,當佢唱歌吧啦!!

男爵府

今朝比老公鬧完我梗係唔再出聲, 費事比人話啦, 尋晚同阿b玩發現佢原來識坐, 唔駛扶住坐得好穩, 勁開心, 病咗幾日玩小咗都唔知hehe

水晶宮

有時d委屈,老公都唔會明白,上黎bk同明白既人傾好過

奶奶要有嘢講,無論你有幾多奶,bb幾健康,又高大又重磅,bb亦唔黐身,奶奶都會有嘢可以講,唯有其他地方就多d佢,希望關係好時,佢會對人奶少d意見。

大宅

原帖由 sickbanana 於 09-8-12 15:26 發表
今朝比老公鬧完我梗係唔再出聲, 費事比人話啦, 尋晚同阿b玩發現佢原來識坐, 唔駛扶住坐得好穩, 勁開心, 病咗幾日玩小咗都唔知hehe

叻叻!
大家都要加油呀

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

喂人奶牙齒好

我的兒子當年喂人奶 ,現在已長大成人,牙齒十分好,直到現在都沒有爛牙,所以哺乳的媽媽,不要放棄 ,人奶的好處數不盡!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我99生2個,2個都係奶粉B,而且我偏瘦,so大仔我話餵人奶時佢都有d擔心.....到仔仔過左6個月,佢就以為人奶已經唔夠營養,成日借d意又叫我補一餐半餐奶粉,不過我堅持全人奶,佢都無我乎,喔有時不時叫我小心飲食,叫我食多d營養野lo~
我c6仲好笑......話說細妹出世我未上奶無尿痾,姑娘叫c6要補奶粉,佢買左can奶粉返黎後我竟然開始上奶,咁can奶粉咪無開過擺o係度lo,佢竟然為左唔想"side"左d奶粉$叫我俾個女飲=..=跟住俾我叉到佢mama都唔認得 跟手我賣埋can奶粉俾人,佢就再無野講~

so......奶ma o既堅持真係好緊要ga~

男爵府

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-12 10:34 發表
帶埋99去見e生,等e生同佢解釋,e生講一次好過你講10次啦

遇著個唔贊成餵全人奶到2歲o既e生又係c 因為我真係聽唔少,都唔知某d e生係讀咩書gamouth: mouth:

水晶宮

係呀,有d醫生仲係停留o係70/80年代既報告,對人奶既認知極少。

原帖由 fongfonglover 於 09-8-12 18:18 發表

遇著個唔贊成餵全人奶到2歲o既e生又係c 因為我真係聽唔少,都唔知某d e生係讀咩書gamouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我99幾支持我餵人奶
相反係我亞媽....
佢聽d c9朋友話餵人奶我身體會唔好
坐月唔夠精神
邊有人坐月越來越瘦......仲有好多
我老豆都俾佢鬧埋
(因為老豆聽收音機話人奶好,講左2句)

坐月呢個月發左2次燒我都唔敢同亞媽講
我老公都有話餵得咁辛苦不如奶粉
但尋日佢同我講
咁啦
餵到6個月啦
我打算到6個月時如果冇咩問題就照餵,到2歲
講真
做人奶媽真係好辛苦
好似我咁坐月塞2次.....又谷奶
身邊有人支持好緊要
如果家人唔支持
上來bk
好多人支持你

男爵府

原帖由 eeb 於 09-8-12 18:30 發表
係呀,有d醫生仲係停留o係70/80年代既報告,對人奶既認知極少。

我聽d奶ma講過,有e生竟然話奶粉好營養過人奶 最衰無開名,有病一定唔會搵佢!!

男爵府

原帖由 crystalpui 於 09-8-12 18:46 發表
我99幾支持我餵人奶
相反係我亞媽....
佢聽d c9朋友話餵人奶我身體會唔好
坐月唔夠精神
邊有人坐月越來越瘦......仲有好多
我老豆都俾佢鬧埋
(因為老豆聽收音機話人奶好,講左2句)

坐月呢個月發左2次燒我都唔敢同亞 ...

坐月愈黎愈瘦......我咪係lo!!d上一代見親我都會懷疑我夠唔夠奶,d奶有無營養...等等....
值得安慰o既係妹妹吸收過仔仔,都有d睇頭,大家見識過(身邊o既朋友)人奶o既神奇功效(大仔返學後都無咩病,就算病都勁快好)後,都無再質疑我~

依家無人質疑我ga la,反而個個都好羨慕我,餵到全人奶~
好在我唔洗返工,so再辛苦我都會努力餵,真係好佩服o個d全人奶o既在職mama~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 fongfonglover 於 09-8-12 19:00 發表

坐月愈黎愈瘦......我咪係lo!!d上一代見親我都會懷疑我夠唔夠奶,d奶有無營養...等等....
值得安慰o既係妹妹吸收過仔仔,都有d睇頭,大家見識過(身邊o既朋友)人奶o既神奇功效(大仔返學後都無咩病,就算病都勁快好)後,都 ...

我個女生出來都8磅幾
以家就來一個月
重左2磅多少少
我覺得都重得幾好
個日8號風出左去
佢都冇事
所以我覺得人奶係最好既
大家要堅持~~~

子爵府

好媽媽勳章

樓主, 繼續支持你.....

呢個世界, 有好多人唔識野, 就算識野都可能有偏見, 我地知媽媽奶係幾咁好就得喇, 一定要餵奶餵到底

記得唔好比啲人搞到自己唔開心, 影響奶量就得喇.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊