跳至

首頁

尾頁

大宅

點教bb爬呀?我發覺bb轉身後隻手不停抓地下,個pat pat 成日凸起好以想爬,但又爬唔旭,跟住就喊,我想幫佢,但唔知教佢爬,可以點做?

大宅

我都係搵佢D玩具引佢架咋...冇特別教..
之前就有搵我自己隻手撐過佢腳板,等佢FEEL到爬得旭既感覺囉~

大宅

我個bb自己反身,又唔識反回來,他次次反左身都勁叫,四肢好似小烏龜甘,都唔知他係咪想爬?

大宅

我個b勉強可以爬到幾下,其實唔係真係爬,係好似條蟲o禁谷起個pat pat再推前。不過爬兩吓就喊辛苦喇。我係用個玩具引佢。

大宅

哎呀!甘我個仔真係慢左d,他個pat都未有離地。

大宅

我都係用隻手推佢腳板,之係再教佢隻手向前爬,但係佢只係識係咁轉圈。

原帖由 suki125hk 於 09-8-10 17:13 發表
我都係搵佢D玩具引佢架咋...冇特別教..
之前就有搵我自己隻手撐過佢腳板,等佢FEEL到爬得旭既感覺囉~

大宅

我個女都係識轉先架,之後識退後爬,佢轉左成個月先識向前爬咋,慢慢黎,唔使急,可能佢聽日就立即識爬呢~~
最梗要比多d機會佢去爬就得架喇~
原帖由 k.l.sol 於 09-8-12 00:34 發表
我都係用隻手推佢腳板,之係再教佢隻手向前爬,但係佢只係識係咁轉圈。

禁止訪問

大宅

你仔仔真係好

民房

回覆 8 hapizoe 的文章

係呀,你個仔仔真係好勁呀,咁快又識爬又識企,2只脚仔仲好有力度添,勁呀!!!
點解咁快GE,有咩特別方法呀,請指敎,同埋呢,你駝B果時食咩呀,仔仔真係好有力呀....

禁止訪問

回覆 1# Ying168 的文章

大宅

我個女都係呀, pat pat 未離地

今日叻d 喇, 拿玩具引佢, 佢會倒後爬 :d

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

用佢鍾意嘅嘢放係附近~唔好放太遠~佢試多幾次就會發現點樣爬~我個女都係向後先~跟住就識轉左右....佢之前3個幾月時~成日要人撐直佢企...開頭我都驚佢太細對隻腳唔好~但我個護士FRIEND話呢啲係佢自然反應~如果佢承受到佢自然會做~

洋房

我BB而家可以趴轉好耐, 搵野引下佢, 佢都會嘗試爬, 都係對腳向前, pat pat "吉"高, 係咁郁郁郁, 有時向前到少少, 不過佢都係對手未識協調向前爬.

佢都係鍾意人地抱起佢, 佢企起身/ 跳多d...佢對腳都算幾有力既... 係唔多鍾意坐. (不過都希望佢自已可以坐多d)

阿仔佢而家可以自已坐直多少少, 之前成日好似做yoga咁, 成日"摺"埋個身 (因為唔識用對手撐住個地)

複式洋房

阿B 對玩具無興趣, 只對人有興趣, 所以都唔可以用到玩具引誘法呢招. 可能之前濕疹太嚴重, 日身都係, 又出水, 醫生話佢感染, 為免佢"R", 三至五個月時都包住佢, 另到佢發展慢左......

而家趴轉都仲係好似烏龜咁, patpat,肚肚同大脾係完全掂地架, 手就會禁下個地, 昂高頭, 八掛下, 佢五月月時已經係咁, 不過而家好似無乜進步, 佢坐, 未夠腰力, 坐坐下就挨住左人地度.

同埋阿B都幾懶架, 唔鍾意自己郁, 最多係手仔咋, 佢又對玩具無興趣, 點好呢..???

大宅

有無試過佢趴o係到時, 拿起佢隻腳, 等佢雙手撑地?
可以訓練多d 手手肌肉
當然你要小心安全啦

另外, 又有無試俾bb 游水呀?

買個fit ball 同bb 玩吓都可以試吓

咁你bb 宜家d 濕疹好d 未呀?

原帖由 see_wewe 於 09-8-19 10:53 發表
阿B 對玩具無興趣, 只對人有興趣, 所以都唔可以用到玩具引誘法呢招. 可能之前濕疹太嚴重, 日身都係, 又出水, 醫生話佢感染, 為免佢"R", 三至五個月時都包住佢, 另到佢發展慢左......

而家趴轉都仲係好似烏龜咁, pat ...

大宅

我個女學爬, 宜家學學下變左青蛙跳,
仲未識得分開兩隻腳move~
好搞笑~

大宅

原帖由 hapizoe 於 09-8-12 13:31 發表
我發現用BB 感興趣 or 鍾意ge 野引佢...
佢會好雀躍.. .. .. 之後就會好落力咁用盡方法向前~
我同佢papa 會用手"long"一下佢個肚仔~
等佢知道.. .. 原來升起個肚仔會前進得快d~~

佢而家都好鍾意爬ar~~

http://www ...

醫生話呢d唔算爬架,
爛爛下唔算wor
用膝頭同手掌向前,肚唔貼地,先算爬。

大宅

爬呢d無得教架,
等bb自己摸索。

民房

我个女儿7个月啦.每次爬的时侯不小心就反转啦,个头就跌落地,一日跌7.8次,好心痛呀,你们的b会不会这样呀....

首頁

尾頁

跳至