自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

,又係度扮可憐

洋房

Yes

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

冇人叫佢地同hk人結婚...冇人叫佢地未有單程證就生仔..
要生係大陸生..咁咪冇事囉..

不過..死左老公..係慘既..單親嘛...
但係...要同個仔分開..係佢地自己攞黎既
所以我都係唔會可憐佢地囉

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 月希 於 09-8-10 19:17 發表

所以我都係唔會可憐佢 ...
agreed

別墅

見到d大陸婆就眼火爆,有d在職香港媽媽夠每日中港兩邊走啦,夠無時間理d仔女功課啦,人地夠神經衰弱啦,咪又係咁做, 大陸來就大晒呀!

等待驗證會員

係我都落黎啦,又有屋住,又有錢攞!又唔駛做!!!

子爵府

將心比己,做媽媽點帶個女返大陸呀,係香港讀開書,返大陸無戶籍讀書睇醫生乜福利都無,係你都唔會,佢地都係為左仔女,早知會離婚,死老公,我諗無人會嫁黎香港啦.人地洗鬼你可憐咩.

等待驗證會員

你太低估大陸女人D機心…不過我唔係話全部都係…

原帖由 pollybell 於 09-8-10 19:29 發表
將心比己,做媽媽點帶個女返大陸呀,係香港讀開書籍,係你都唔會,佢地都係為左仔女,早知會離婚,死老公,我諗無人會嫁黎香港啦.人地洗鬼你可連咩.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係度諗,佢地一早已經知道,要香港身分證就冇大陸戶籍,呢D係要佢地自己決定;
無疑冇父母照顧小朋友係好慘,但香港又點可以你一過關生咗個B就即刻比身分證,綜援,食物銀行你...

等待驗證會員

落黎唔緊要,自食其力我實WELCOME架,不過仍地大部份都係攞綜援呢!!

原帖由 pollybell 於 09-8-10 19:29 發表
將心比己,做媽媽點帶個女返大陸呀,係香港讀開書籍,係你都唔會,佢地都係為左仔女,早知會離婚,死老公,我諗無人會嫁黎香港啦.人地洗鬼你可連咩.

大宅

將心比己,做媽媽點帶個女返大陸呀,係香港讀開書,返大陸無戶籍讀書睇醫生乜福利都無,係你都唔會,佢地都係為左仔女,早知會離婚,死老公,我諗無人會嫁黎香港啦.人地洗鬼你可憐咩. ...
我絕對讚同你嘅講法,但偏偏就喺想要啲啲福利嘅大陸女人先想嫁嚟香港,唔通喺大陸享福嗰啲又想落嚟咩!

伯爵府

死左老公都可以最單程証既, 不過要洗錢, 我個哎呀奶奶就差一個月出証就死左老公(我老爺), 成日話部門要6-7萬蚊就批個單程証俾佢.

係大陸睇醫生, 唔洗睇戶籍既, 幾十蚊就有得睇. 讀書, 係鄉下讀書, 500蚊個月已經係超貴, 點解俾唔起?

子爵府

要夠7年先可以拿,而家連落黎既申請都無隊排,點自食其力,其他大陸人係點就好難講,片中既人物,係講無隊比佢排既問題,大家唔好講左去第度.
原帖由 frenchies 於 09-8-10 19:34 發表
落黎唔緊要,自食其力我實WELCOME架,不過仍地大部份都係攞綜援呢!!

大宅

將心比己,做媽媽點帶個女返大陸呀,係香港讀開書,返大陸無戶籍讀書睇醫生乜福利都無,係你都唔會,佢地都係為左仔女,早知會離婚,死老公,我諗無人會嫁黎香港啦.人地洗鬼你可憐咩. ...

離婚真係冇得預,有得揀佢地點都會等批左單程証先離婚

但死老公...嫁得個六、七十歲的阿伯,唔係預左咩?

男爵府

醒目開學勳章

YES!!!有得落黎就落lor ,冇得落黎就唔好呻啦...~

原帖由 月希 於 09-8-10 19:17 發表

所以我都係唔會可憐佢 ...

大宅

原帖由 pollybell 於 09-8-10 19:43 發表
要夠7年先可以拿,而家連落黎既申請都無隊排,點自食其力,其他大陸人係點就好難講,片中既人物,係講無隊比佢排既問題,大家唔好講左去第度.
一句講哂!咪唔好嚟囉,你估而家香港好好呀,政府連我哋都仲咪照顧到呀!點照顧大陸人呀!

男爵府

d大6人真係過份.

大宅

再唔係叫施小姐籌集一大筆錢,用黎擔保呢d雙程媽媽7年內唔會申請綜援(但可以搵工),之後咪發証比佢地囉...

子爵府

畀面勳章

原帖由 pollybell 於 09-8-10 19:43 發表

食得咸魚抵得渴, 大6婆同香港人結婚, 唔包你一定un un 腳唔使做, 風險梗係自己承擔ga la, 一句講晒, 唔抵可憐:;pppp:

首頁

尾頁

跳至